Kādus ratus izvēlēties ziemā?

Ziemā sarežģīti braukšanas apstākļi ir ne tikai automašīnām, bet arī vecākiem ar bērnu ratiem. Sniegs reizēm pat pilsētā uzkrīt tik lielā daudzumā, ka ielu un ietvju tīrītāji nespēj tikt ar to galā. Un šāda reize ir īstākais pārbaudījums pastaigai ar ratiem.
  • Guna Kokuma

    Guna Kokuma

    žurnāliste

Ziemā dzimušam bērniņam, izvēloties ratus, jāņem vērā dažas nianses.

FOTO:

Ziemā dzimušam bērniņam, izvēloties ratus, jāņem vērā dažas nianses.

Konsultē: 

Inga Strazda, Cēsu klīnikas pediatre; 

Inese Viegliņa, veikala “Ratu birojs” biroja vadītāja; 

Mārtiņš Kriščūns, veikala “Pūks” pārdevējs konsultants.

 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties ratus bērnam, kas dzimis ziemā?

  • Ratu izturība

Cik rati ir tehniski spēcīgi un izturīgi? Tas ir pirmais un galvenais nosacījums, jo Latvijas ziemas var būt sniegiem bagātas, var būt ar atkusni un ledu. Ratiem jābūt pietiekami stabiliem.

 

  • Ratu kulba

Ziemā dzimušam bērnam ieteicams izvēlēties plašu kulbu, lai tajā ērti varētu ielikt mazuli ziemas kombinezonā, silto guļammaisu vai apsegt bērnu ar sedziņu. Kulbai jābūt tik platai, lai tam visam pietiktu vietas. Drošs un mazulim komfortabls kulbas pildījums ir tāds, kam ārējā kulbas daļa ir ar silto, bet iekšpuses daļa – ar plāno polsterējumu. Kulbas augšējā daļa var būt nepolsterēta, galvenais, lai kulbas apakšdaļa ir polsterēta. Jaunās paaudzes ratiem tiek izmantoti kvalitatīvi audumi, kas ir mitrumizturīgi un ar UVA filtriem. Lietusplēvi iesaka lietot tikai lietus un stipra vēja laikā, ne ikdienā, kad laiks ir mitrs, bet nokrišņu nav, jo zem lietusplēves veidojas kondensāts, un mazulim tas nāks tikai par sliktu. 

Svarīgi, lai kulbas malas ir pietiekami augstas, kas arī pasargā bērnu no vēja un citiem nelabvēlīgiem laikapstākļiem. 

Ja vecāki aizklāj kulbas atvērumu ar kādiem pārsegiem, jāskatās, lai paliek 5–10 centimetru plats atvērums – lai mazulim tiktu svaigs gaiss. 

Sportiskā stila ratiem var pievērst uzmanību kulbas kapucei ar garāku nadziņu – jānovērtē, cik plašs ir kulbas atvērums, vai to var samazināt. Pagarinātais kulbas nadziņš un pārvalks ar pagarinājumu palīdz samazināt kulbas atvērumu, lai mazulim netraucētu sniegs un vējš.

 

  • Riteņi

Ieteicamā izvēle ratiem ziemā ir pildīti, nepumpējami riteņi, kas ir izmērā lielāki. Ja gadās uzbraukt naglai, šādam ritenim nekas nenotiks, tas paliks neskarts un vecāki var turpināt pastaigu. Pastāv maldīgs uzskats, ka nepumpējamie riteņi ir cietāki nekā pumpējamie, – ja pumpējamos riteņus piepumpē atbilstoši ražotāja norādītajam, tad tie ir tikpat cieti kā nepumpējamie. Turklāt pumpējamos riteņus pilsētas ielās bieži vien pārdur, un tad tie jānes labot vai jāmaina. Stabilāki un drošāki rati ir ar četriem, nevis trim riteņiem. Daudziem ratu modeļiem ir kombinēti priekšējie riteņi ar pagriešanas un fiksācijas iespēju taisnai kustībai.

 

  • Bremzes

Ziemas apstākļos Inese Viegliņa iesaka izvēlēties disku bremzi, kas bloķē riteni, jo tā būs arī vieglāk kopjama nekā trošu bremze. Troses mehānisms ir jutīgāks, un caur mazām spraudziņām iekļuvušais sāls to var sabojāt, tāpat, ja to netīra, tas apaug ar netīrumiem un sliktāk funkcionēs. Mārtiņš Kriščūns atzīst, ka labāk priekšroku dot slēgtai bremžu sistēmai, lai tajā neiekļūst sniegs, sāls, smiltis un akmentiņi, jo tad tā tiek bojāta. Daudzi ražotāji piedāvā vaļējas bremzes un atsperes, jo tā ir lētāk. Taču ilgtermiņā tas var radīt apgrūtinājumu. Vēlams, lai bremzes abiem riteņiem būtu savienotas, nevis katram atsevišķi, – tas uzlabo bremzēšanas funkciju un stabilitāti.

 

  • Ratu rāmis

Bieži vien vecāki, pērkot ratus, uzmanību pievērš tikai kulbas daļai, nepadomājot par to, cik ērti tos būs lietot pēc pusgada, kad mazulis būs paaudzies un kulbu nomainīs sēžamā daļa. Tāpēc arī ratu rāmim jāpievērš uzmanība – cik ērts, viegls un ātri salokāms tas ir, vai ietilpst bagāžniekā? Mārtiņš Kriščūns iesaka izvēlēties ratu rāmi, kas ir salokāms kopā ar sēžamo daļu, jo tādu būs ātrāk un vieglāk ievietot bagāžniekā. Savukārt ratu rāmis, kam sēžamā daļa ir jānoņem pirms salocīšanas, aizņems mazāk vietas bagāžniekā, atzīst Inese Viegliņa.

 

  • Sēžamās daļas drošība

Svarīgi, lai sēžamajai daļai būtu 5 punktu drošības jostu sistēma un pilnībā horizontāli nolaižama muguriņa. Citreiz mammas bērnu pārliek jau uz sēžamo daļu četru mēnešu vecumā, jo mazulis ir izaudzis no kulbas. Tādā gadījumā mazais vēl jāgulda guļus.

 

  • Amortizācija

Pediatre Inga Strazda iesaka pievērst uzmanību ratu amortizācijai. Ziemas laikā ietves un ceļi mēdz būt ļoti nelīdzeni, un rati ar sliktu amortizāciju var pārāk sakratīt mazuli un radīt diskomfortu.

 

Reklāma
Reklāma
  • Cik viegli un ērti ir rati

Ratiem vēlams būt viegliem un izturīgiem, ja vecākiem tie jācilā, jāuznes, jānones pa trepēm vai citādi jāpārvieto. Tāpat jāseko, lai tie ir ūdensnecaurlaidīgi un viegli tīrāmi.

 

  • Iestrādāti atstarojoši elementi 

Ziemas laikā īpaši labi ir, ja ratiem ir iestrādāti atstarojoši elementi, lai vecāki ar bērnu būtu pamanāmi arī tumšā laikā.

 

Ko izvēlēties – klasiskos vai sportiskā stila ratus?

Klasiskie rati – rati ar četriem vienāda lieluma nepumpējamiem riteņiem, kuru izmērs var būt 12 vai 14 collas. Ar šiem ratiem būs arī mīkstāka braukšana, tiem ir laba amortizācija, jo ir četras atsperes. Tāpat arī sniegā ar tiem būs vieglāk braukt, jo priekšējais ritenis izstumj sniegā vagu, pa kuru turpina braukt aizmugurējais ritenis. Vienīgais, manevrētspēja nebūs tik laba, jo, lai veiktu pagriezienu, rati būs jāpaceļ. Dažiem klasiskā stila ratiem arī priekšējie riteņi minimāli griežas. Šāda stila rati ir izcili ziemas apstākļiem gan laukos, gan pilsētā. Ar šādiem ratiem var izbraukt visur – gan pa slidenu ceļu, gan pa atkusni, gan pa sniegu.

 

Sportiska stila jeb universālie bērnu rati – tie ir ērti saliekami, mobili ratiņi. Ja ģimene dzīvo pilsētā, kādā augstākā stāvā bez lifta, tad var dot priekšroku arī sportiska stila ratiem. Par sportiska stila tos sauc nevis tāpēc, ka ar tiem var sportot vai skriet, bet tāpēc, ka tie ir mobili, viegli manevrējami un aprīkoti ar 360 grādos grozāmiem riteņiem, kur priekšējiem nevajadzētu būt mazākiem par 10 collām. Ja uz ietves ir sniegs un grūti braukšanas apstākļi, tad priekšējie riteņi ir jānobloķē, lai tie nerotētu.

 

Lai labi kalpotu, jākopj!

Inese Viegliņa norāda, ka liela nozīme ir arī ratu kopšanai ziemā, jo bieži vien ir slapji laikapstākļi, līdz ar to par ratiem jārūpējas vairāk nekā citos sausākos gadalaikos. Lai arī ratu rāmis un riteņa spieķi ir hromēti, tomēr tāda galīgi nerūsējoša materiāla nav. Tāpēc, ja rati netiks kopti, laika gaitā var izveidoties rūsa un plankumi.

 

Jāņem vērā:

  • ja ratu rāmis pēc pastaigas ir mitrs, to vajadzētu noslaucīt ar sausu lupatiņu;
  • ik pa laikam būtu nepieciešams noņemt riteņus, ar otiņu iztīrīt smiltis un gružus. Viedokļi par to, vai nepieciešams arī iesmidzināt eļļu, atšķiras – vieni uzskata, ka tas palīdz, savukārt citi, ka tas būs tikai par skādi, jo slēgtā tipa gultņiem ritenis pēc eļļas iepūšanas sāks griezties fiksējošā mehānismā un ātrāk izdils.

 

Vislabāk kulbu pēc pastaigas būtu ienest siltā telpā. Lai arī kulbas iekšpuse nav mitra, tomēr tās ārpuse slapjos laikapstākļos tāda kļūst. Un, ilgstoši atrodoties mitrumā, audums nespēj izžūt, rodas pelējums, un tas var radīt bakteriālu vidi mazulim. Ja nav iespējams ratus ienest siltā telpā un tie ir jāatstāj kāpņutelpā, Inese Viegliņa iesaka sākumā no ritošās daļas notīrīt lieko mitrumu, dubļus un tad ratiņus pārklāt ar auduma pārvalku, kas ļaus tiem elpot un pilnībā nožūt. 

Bieži vien rati, kas lieliski derēja kādai ģimenei, var nederēt citam mazulim. Tāpēc būtu vēlams ratu izpēti veikt vecākiem pašiem un klātienē apskatīt vairākus ratu veidus. Savus īstos ratus iespējams atrast, ņemot vērā ieteiktos pamatprincipus un savas sajūtas. 

 

Kādus ratus izvēlēties dvīņiem? 

Dvīņu rati, kur kulbas atrodas blakus, ziemā būs vieglāk stumjami, arī manevrētspēja tiem būs lielāka nekā cita veida dvīņu ratiņiem.

 

Vai izraudzīties ratu komplektu?

Ratu piedāvājums ir ļoti plašs un daudzveidīgs. Bieži vien vecāki domā, kādu komplektu labāk pirkt – ratus “trīs vienā” vai “divi vienā”? Tas, kādu ratu veidu labāk izvēlēties, atkarīgs no jaunās ģimenes dzīvesveida un vajadzībām.

 

  • Rati “3in1” jeb trīs vienā nozīmē, ka ražotāja komplektā ietilpst ratu rāmis, uz kura viegli var uzlikt kulbu, sēžamo daļu un autosēdeklīti, kā arī visas šīs daļas savā starpā būs saskaņotas. Autosēdeklītis šajā komplektā parasti nāk diezgan vienkāršs un viegls. To var ātri izņemt no mašīnas un viegli uzlikt uz ratu rāmja, un, piemēram, doties iepirkties vai citās darīšanās.
  • “2in1” jeb divi vienā nozīmē, ka komplektā ir tikai ratu rāmis ar kulbu un sēžamo daļu. Autosēdeklīti var iegādāties atsevišķi, kādu vien vēlas, taču, lai to uzliktu uz ratu rāmja, būs papildus jāiegādājas adapteris. Komplekts “2in1” būs piemērots vecākiem, kam jau ir autosēdeklītis vai kas to vēlas ar papildu funkcijām, piemēram, nolaižamu muguriņu horizontālā stāvoklī. Jāņem vērā, ka šādi autosēdeklīši būs arī smagāki.

 

Varbūt rati uz slēpēm?

Ir ratiņi, kuriem komplektā nāk uzliekamas slēpes, piemēram, tikai uz priekšējiem riteņiem. Šāds variants ir piemērots lietošanai laukos, kur sniegs ir vienmērīgā daudzumā. Pilsētā biežāk ietves kaisa ar sāli un nereti sniegs mijas ar asfaltu, tāpēc ar šādiem ratiem var nebūt tik ērta braukšana. 

 

Pediatres atgādinājums, lai pastaigas būtu drošas

Pastaigas ziemas laikā ir veselīgas un vajadzīgas. Jāņem vērā, ka kopējo sajūtu par laikapstākļiem laukā ietekmē ne tikai temperatūra, bet arī vēja stiprums, virziens, nokrišņi. Jāskatās, kā konkrētie laikapstākļi iespaido katru bērnu un vecāku – ir salīgāki bērni un pieaugušie un tādi, kas vēsākā laikā jūtas ļoti labi.

Vēlams pastaigas ziemas laikā sākt īsākiem laika intervāliem un pakāpeniski tās pagarināt. Pastaigu ilgums jāpagarina tik daudz, lai būtu komfortabli gan bērnam, gan vecākiem. Vidēji kopā ar mazuli līdz 6 mēnešu vecumam var doties līdz pat stundu ilgā pastaigā, ja laukā ir līdz –5 °C, bet virs 6 mēnešiem var doties pastaigās, ja termometra stabiņš noslīd arī līdz –10 °C. Protams, tas jāskatās individuāli, un pastaigu garums jāpielāgo bērna vecumam un labsajūtai pēc tās. 

Saistītie raksti