Kāzas grūtniecības laikā – kā plānot un ko ņemt vērā

Protams, neatbildams ir jautājums, vai labāk kāzas plānot pēc dzemdībām jau ar mazuli rokās vai tomēr laikā, kad mazais vēl mammas puncī. Uz to katram pārim atbilde jārod pašiem, tomēr, ja ir lemts par labu kāzām gaidību laikā, ir dažas nianses, kuras jāņem vērā.
Iespējams, ka kāzu viesiem jaunais pāris nemaz nevēlas atklāt, ka līgava ir gaidībās, tomēr kāzu organizatoriem vai kāzu vadītājiem tas gan būtu jādara zināms.

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, ka kāzu viesiem jaunais pāris nemaz nevēlas atklāt, ka līgava ir gaidībās, tomēr kāzu organizatoriem vai kāzu vadītājiem tas gan būtu jādara zināms.

“Kāzu aģentūras” direktore Dace Miezīte, kas ir arī trīs bērnu mamma, ar prieku atzīst, ka pēdējos gados jaunie pāri ir kļuvuši drosmīgāki un svin tādas kāzas, kādas vēlas. “Un tas ir ļoti labi! Es esmu absolūta precību aizstāve, un, ja pārim šobrīd nav vēlēšanās pēc lielām vai noteikta, tradicionāla formāta kāzām, labāk tās sarīkot tādas, kādas grib pats pāris. Vai tā būtu tikai sarakstīšanās, trīs dienu svinības vai kāds pavisam cita formāta pasākums – tas ir jaunā pāra ziņā,” ir pārliecināta kāzu rīkotāja.

 

Ieklausies sevī 

Grūtnieces ir dažādas, un arī grūtniecības ir dažādas – pat vienai sievietei nav divu vienādu grūtniecību. Lai plānotu kāzas grūtniecības laikā, ir ļoti jāvadās pēc sievietes sajūtām – kā fiziskām, tā emocionālām. Dace Miezīte visas līgavas, kas ir gaidībās, mudinātu sevī ieklausīties un pielāgoties savām vēlmēm. Pat ja ir bijis sapnis par lielām kāzām, bet tādas savienot ar grūtniecību nav iespējams, var gadīties, ka tādas kāzas varēs sarīkot pēc gada, varbūt kāzu desmitajā jubilejā, bet varbūt tad jau prioritātes būs mainījušās. 

 

Kāzu rīkotāja atgādina, ka nav nepieciešams visas kāzas pārvērst par mazuļa gaidību svinēšanu, bet mazas, jaukas nianses un akcenti var veidot skaistas atmiņas par kāzu svinībām.

 

Ir jāpielāgo savas vēlmes, ņemot vērā jaunos apstākļus. Tomēr noteikti ir lietas, no kurām nav jāatsakās! Piemēram, ja līgavai ir vēlēšanās pēc baltas kleitas un plīvura, lai arī, iespējams, vecākai paaudzei ir aizspriedumi pret grūtnieci baltā kleitā un ar plīvuru, plānojot kāzas, jaunā pāra vēlmes ir pašas svarīgākās. Tāpat – ja līgavai ir īpaša kāre uz kādiem ēdieniem, kas it kā tradicionāli neiekļaujas kāzu svinību ēdienkartē, labāk parūpēties par līgavas labsajūtu un arī ēdienkarti pielāgot viņas vajadzībām.

 

Kurā grūtniecības mēnesī labāk precēties

Kāzas labāk plānot tad, kad potenciāli sieviete varētu justies labāk. Biežāk grūtnieces pirmajā trimestrī izjūt nogurumu, sliktu dūšu, bet pēdējie grūtniecības mēneši var būt fiziski grūtāki svara pieauguma, miegainības un citu iemeslu dēļ. Nereti tieši grūtniecības otrais trimestris ir laiks, kad sievietes jūtas labāk, ir enerģiskākas. Tomēr katra grūtniecība noris citādi! 

 

Kā atzīst Dace Miezīte, kāzas iespējams pārcelt arī agrāk. “Ja pārim ir jau ieplānotas kāzas, bet uz to laiku gaidāms, ka grūtniecības laiks jau būs paliels, un ir bažas, ka 8., 9. mēnesī līgavai būs grūti tās nosvinēt, kāzas var pārcelt arī agrāk. Pakalpojumu sniedzēji parasti ir pretimnākoši,” pielāgot kāzas savām vajadzībām mudina “Kāzu aģentūras” vadītāja.

 

Kāzu formāts – cik plaši svinēsim?

Viens no pirmajiem jautājumiem, uz kuriem jārod atbilde, – cik plašas kāzas pāris vēlas. Pēc tam jau var sākties reāli plānošanas darbi. Populārākos formātus iezīmē Dace Miezīte, piebilstot, ka jaunie pāri nereti ir pilni izdomas – ir kāzas pārgājiena, piknika, dārza svētku un vēl dažnedažādos formātos. Ir pāri, kas sarakstās vienā dienā, bet svinības rīko citā laikā.

Reklāma
Reklāma
  • Sarakstīšanās. Šis ir labs variants, kad pārim ir skaidrs, ka noslēgt laulību ir vēlme, bet ballītēm vai svinībām tās nav finanšu vai kādu citu apstākļu dēļ. Šādā gadījumā dzimtsarakstu nodaļā vai savā draudzē jāraksta pieteikums par laulības noslēgšanu, jāvienojas ar lieciniekiem, jāsamaksā valsts nodeva, un laulību var noslēgt pavisam vienkārši.
  • Ceremonija un uzkodas. Arī šādi var ļoti skaisti nosvinēt kāzas. Var noorganizēt ceremoniju skaistā vietā ar nelielām uzkodām vai pusdienām, izdekorēt sarakstīšanās vietu, noorganizēt foto sesiju. Pēdējos gados īpaši aktuālas kļūst izbraukumu kāzas, kad ceremonija notiek nevis dzimtsarakstu nodaļā, bet kādā muižā, pilī vai ainaviskā vietā brīvā dabā.-
  • Pilna servisa kāzas bez nakšņošanas. Noteikti būs grūtnieces, kas labprāt izvēlēsies arī plašākas kāzas, kurās ietilpst jau viss, kas kāzās ierasts, – ceremonija, fotografēšanās, vakariņas, dejas, mūzika.
  • Pilna servisa kāzas ar nakšņošanu jeb tradicionālās divu un pat trīs dienu kāzas. Ja grūtniece jūtas labi un ir vēlēšanās pēc plašām svinībām, kāpēc ne?

 

Ja līgava ir grūtniece

  • Plāno kāzas tā, lai nekas nav obligāts, lai dienas un svinību plāns ir elastīgs.
  • Plānojot maršrutu, pievērs uzmanību tam, kur būs labierīcības. Grūtniecības laikā ir biežāka vajadzība pēc tām.
  • Ņem vērā grūtnieces īpatnības. Ja sievietei grūtniecības laikā nāk miegs jau deviņos vakarā, tad gan ceremonija, gan svinības jāplāno agrāk. Viesi var palikt ballēties ilgāk, bet līgavai būs izvēle turpināt piedalīties svinībās vai doties gulēt.
  • Kāzu svinībās pēc iespējas atslogot jauno pāri, lai līgavai nebūtu jāraizējas par to, vai kūka jau ir piegādāta un kur pēc ceremonijas izkārtot ziedus; lai jaunais pāris var tikai ierasties un baudīt.
  • Pielāgojiet tradīcijas. Šķīvja plēšana, līgavas nešana pāri tiltam, pārāk aktīvas rotaļas vai līgavas zagšana nebūs piemērotas aktivitātes grūtniecēm.

 

Kas gaidāms?

Plānojot kāzu fotosesiju, iespējams, ka var ar krāsām un dažādām niansēm arī atspoguļot gaidāmā bērniņa dzimumu. “Šādi sanāks noķert divus zaķus – būs gan kāzu foto, gan var ieplānot arī gaidību laika foto. Piemēram, noskaņas radīšanai var pielikt pie līgavas vēdera rozā kurpītes vai izmantot kādu citu akcentu,” padomāt par šo aspektu mudina Dace Miezīte. Kāzu rīkotāja atgādina, ka nav nepieciešams visas kāzas pārvērst par mazuļa gaidību svinēšanu, bet mazas, jaukas nianses un akcenti var veidot skaistas atmiņas par kāzu svinībām.

 

Vai brīdināt viesus, ka līgava ir gaidībās?

Iespējams, ka kāzu viesiem jaunais pāris nemaz nevēlas atklāt, ka līgava ir gaidībās, tomēr kāzu organizatoriem vai kāzu vadītājiem tas gan būtu jādara zināms. Tas arī nodrošinās, ka kāzās nebūs līgavai nepiemērotu aktivitāšu. “Manā pieredzē ir bijušas tādas kāzas, kurās jaunais pāris viesiem par gaidāmo mazuli paziņo pirmās runas laikā, kas viesiem bija pārsteigums. Tomēr biežāk redzu, ka jaunais pāris ar šo prieka vēsti vēlas dalīties jau agrāk, tāpēc biežāk kāzās viesiem par to ir jau zināms,” pieredzē dalās Dace Miezīte.

 

Lielā diena ir klāt!

Ņem vērā, kā kāzu dienā parasti ir diezgan daudz jāstaigā, tāpēc grūtniecei jāizvēlas ļoti ērti apavi. Uz ceremoniju vai foto sesiju var izraudzīties greznākus apavus, bet garākiem pārgājieniem labāk vilkt zemo papēžu apavus, kas ir ērti. Ja līgavai ir ļoti grūti tieši nostāvēt kājās uz vietas, ceremonijas laikā viņa var arī palūgt apsēsties. Par kāju slodzi un to, vai nav nepieciešamas īpašas kompresijas zeķes, vislabāk jautāt savam ārstam. Iespējams, arī tās var atslogot šo dienu. “Kāzu dienā līgavai, kas ir grūtniece, galvenais ir vadīties pēc sajūtām un atcerēties, ka nekas nav obligāts. Ja pēc scenārija ir ieplānota kāda aktivitāte, bet līgavai tam nav enerģijas, to var pārcelt vai arī atcelt,” tā kāzu rīkotāja.

 

Vai drīkst glāzi šampanieša? 

Nereti tiek lauzti šķēpi par to, vai un cik daudz vīna, šampanieša vai kāda cita alkoholiska dzēriena būtu pieļaujams izdzert grūtniecei. Kā portālā “Mammamuntetiem.lv” norāda Dace Rezeberga, Rīgas Stradiņa universitātes profesore un ginekoloģe, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, brīdī, kad grūtniecība ir iestājusies, sievietei būtu pilnībā jāatsakās no alkohola – neviena, pat glāze vīna, nav droša deva grūtniecei. Saprotams, ļoti daudz kas ir atkarīgs no katra cilvēka ģenētikas, bet to, kā kaitīgās vielas ietekmēs augošo mazuli, nav iespējams paredzēt. Ir redzams, ka dažkārt spiedīgos apstākļos dzimuši bērni piedzimst sveiki un veseli, bet citur tuvu ideālos apstākļos dzimušie pasaulē nāk jau ar problēmām. Ģenētikai ir liela loma potencēt vai novērst nelabvēlīgās ietekmes. Laikā, kad menstruācijas jau kavējas, ir jāiestājas sarkanajai aizlieguma līnijai attiecībā uz smēķēšanu un alkohola un citu apreibinošo vielu lietošanu. [1]

 

  1. Dzīvesveids mazuļa plānošanas laikā. Pieejams: https://www.mammamuntetiem.lv/zurnali/gramatas/06-2021/52377/dzivesveids-mazula-planosanas-laika

Saistītie raksti