Grūtniecei sāp! Par kurām sāpēm uztraukties, bet kuras ir grūtniecības procesa daļa

Grūtniecība ir brīnišķīgs laiks sievietes dzīvē, tomēr šo skaisto laiku mēdz bojāt visdažādākās sāpes. Par biežāk sastopamajām stāsta ginekoloģe Inguna Zupa. 

Reizēm sāpes var būt nekaitīgas. Bet ikvienu sāpju gadījumā topošajai māmiņai jāizrunājas ar ārstu

FOTO: Shutterstock.com

Reizēm sāpes var būt nekaitīgas. Bet ikvienu sāpju gadījumā topošajai māmiņai jāizrunājas ar ārstu

Ņemot vērā katras sievietes veselības stāvokli un fizioloģiskās īpatnības, gaidību laikā topošā māmiņa var saskarties ar dažāda veida diskomfortu. Ginekoloģe Inguna Zupa norāda: “Ikvienai sievietei, kura paliek stāvoklī, ir jāsaprot, ka grūtniecība ir fizioloģisks process. Ķermenis piedzīvo izmaiņas, un ne visas sajūtas var būt patīkamas. Reizēm sāpes var būt nekaitīgas. Bet ikvienu sāpju gadījumā topošajai māmiņai jāizrunājas ar ārstu.” Neatkarīgi no tā, vai sieviete gaida pirmo vai ceturto bērniņu, uztraukums par dažāda veida sāpēm vienmēr ir vienlīdz liels. 
 

 

TIPISKĀS SĀPES, KO VAR PIEDZĪVOT TOPOŠĀ MAMMA
 


Dzemdes saišu sāpes

Augot mazulim, izstiepjas saites, kas balsta dzemdi. Šīs saites gatavojas dzemdībām, un rezultātā sieviete var sajust velkošas sāpes vēdera apvidū. Sieviete tās var sākt just jau pirmajā trimestrī. Izteiktākas sāpes kļūst trešajā trimestrī, kad spēcīgāka kļūst spiediena sajūta vēdera lejasdaļā. 

Riski. Ja sāpes ir nelielas un parādās periodiski, satraukties nevajadzētu. Savukārt, ja sāpes ir spēcīgas un biežas, obligāti jākonsultējas ar savu ginekologu, jo pastāv risks, ka sāpes var radīt dzemdes muskulatūras pastiprinātu tonizēšanos. Ja grūtniece izjūt spēcīgas dzemdes saišu sāpes grūtniecības otrajā pusē, tās var liecināt arī par priekšlaicīgu dzemdību sākšanos. 
Palīdzība un profilakse. Ja sieviete sūdzas par sāpēm vēderā, tiek veikta ultrasonogrāfija, lai pārbaudītu, kā jūtas mazulis. Ja viss ir kārtībā, sajūtu uzlabošanai ārsts var nozīmēt magnija vai kalcija preparātus. Tiek rekomendēts miera vai pat gultas režīms, lai topošā māmiņa sevi nepārslogotu. Sajūtas atvieglos kustības ūdenī, piemēram, grūtnieču ūdens aerobika. Lai izvairītos no dzemdes saišu sāpēm, var lietot speciālās grūtnieču jostas. Arvien pieprasītāka kļūst teipošana, jo tā labi atslābina muskuļus un dzemdi. 

 


Sāpes simfīzes rajonā

Simfīze ir iegurņa kaulu priekšējais skrimšļveida savienojums. Tā kā hormons progesterons grūtniecības laikā padara vaļīgākas iegurņa saites, topošā mamma var sajust diskomfortu iegurņa rajonā. 

Riski. Šo sāpju laikā sievietei var būt grūti fiziski kustēties. 
Palīdzība un profilakse. Topošajai māmiņai būtu jāievēro miers, palīdzēt var arī magnijs.  Lai magniju uzņemtu ar pārtiku, savā ēdienkartē vērts iekļaut auzas, griķus, pākšaugus, banānus, olas, ābolus un dažādus zaļumus. Lai izvairītos no simfīzes sāpēm, grūtniecei ieteicamas regulāras kustības – pastaigas un grūtnieču vingrošana.

 

 

Lai izvairītos no nepatīkamajām sajūtām, topošajai māmiņai, domājot par savu un bērna labsajūtu, ieteicams bieži uzturēties svaigā gaisā, doties pastaigāties un apmeklēt atslābinošas nodarbības – procedūras ūdenī vai vingrošanu.




Muguras sāpes

Topošās mammas visbiežāk sūdzas par jostas daļas sāpēm. Veicinošie faktori var būt bērna guļa, sievietes svara pieaugums, palielināta slodze uz starpskriemeļu diskiem, kā arī vēdera priekšējās sienas muskuļu vājums. Muguras sāpēm ir tendence sākties otrajā trimestrī, bet visspēcīgākās tās parasti kļūst trešajā trimestrī, kad uz muguras apakšējo daļu gulstas lielākais svars. 
Riski. Grūtniecei par muguras sāpēm jāinformē savs ārsts, jo mēdz būt gadījumi, kad sāpju iemesls ir aizkuņģa dziedzera vai nieru iekaisums – šīs problēmas gaidību laikā mēdz saasināties. [1] Stipras muguras sāpes var liecināt arī par priekšlaicīgām dzemdībām. 
Palīdzība un profilakse. Lai novērstu un mazinātu muguras sāpes, sievietes gaidību laikā var izmēģināt šādas metodes: izmantot muguru stabilizējošas jostas, slodzes mazināšanu ikdienā, gulēšanas pozu maiņu, teipošanu, kā arī vingrošanas, jogas un ūdens aerobikas nodarbību apmeklēšanu. Tomēr jāatceras, ka jebkuru procedūru ieteicams izmantot tikai ar ginekologa atļauju. Lai izvairītos no muguras sāpēm, grūtniecēm nav ieteicams veikt garus ceļa gabalus kājām, bet, dodoties pastaigās, svarīga loma ir piemērotiem apaviem. Reizēm mugura var sāpēt tad, kad topošā māmiņa iet vakarā gulēt, jo nu muskuļi beidzot atslābst. Šādos gadījumos var palīdzēt spilvena vai segas ielikšana starp ceļgaliem, tādējādi no slodzes atbrīvojot muguras jostasdaļu. 

 

Lasi arī: Muguras sāpes grūtniecības laikā. Iemesli un ko darīt 

 


Krampji

Krampji ir sāpīgas muskuļu spazmas, kas iesaista muskuļa daļu vai visu muskuli. Sāpes var ilgt no dažām sekundēm līdz pat dažām minūtēm. Krampji visbiežāk rodas stilba un pēdas muskuļos. 
Riski. Ja topošo māmiņu skar krampji, tas nozīmē – sievietes organismam trūkst magnija. Tomēr spēcīgās muskuļu spazmas var izraisīt arī miega trūkums, nogurums, pārsalšana vai tūska. Retos gadījumos krampji var liecināt arī par nopietnu slimību – eklampsiju. 
Palīdzība un profilakse. Uzklausot sūdzības par krampjiem, ginekologs, visticamāk, ieteiks ikdienā uzņemt magniju kopā ar B grupas vitamīniem, kas atslābina muskulatūru. Akūtu sāpju gadījumos jāapguļas uz gultas, kājas jāpaceļ augšup un jāatbalsta pret sienu. 

 


Galvassāpes

Reklāma
Reklāma

Hormonālo izmaiņu ietekmē topošo mammu var piemeklēt galvassāpes. Visbiežāk sastopamās ir sasprindzinājuma sāpes, kas rodas galvaskausa un skalpa pamata muskuļu ilgstoša saspringuma dēļ. Tomēr neizpaliek arī gadījumi, kad grūtnieci piemeklē migrēnas tipa galvassāpes. Tās izpaužas kā pulsējošas, intensīvas sāpju lēkmes, visbiežāk galvas vienā pusē. Nereti šīm sāpēm pievienojas vemšana un izteikta nepatika pret gaismu un skaņām. 
Riski. Mēdz būt gadījumi, kad pirms grūtniecības iestāšanās sievietei galvassāpes tika novērotas reti, bet bērna gaidīšanas laikā tiek diagnosticēta migrēna. Grūtniecības sākumā galvassāpes var izraisīt arī toksikoze. Par sāpēm ir jāinformē ginekologs, jo galvassāpju iemesli var būt dažādi – arī neiroloģiski un ar grūtniecību nesaistīti. 
Palīdzība un profilakse. Ja šīs sāpes ir neciešamas, grūtniece var iedzert pretsāpju līdzekli – paracetamolu. Citu medikamentu lietošana tiek izvērtēta individuāli – ņemot vērā sāpju iespējamos iemeslus, biežumu un stiprumu. Lai izvairītos no nepatīkamajām sajūtām, topošajai māmiņai, domājot par savu un bērna labsajūtu, ieteicams bieži uzturēties svaigā gaisā, doties pastaigāties un apmeklēt atslābinošas nodarbības – procedūras ūdenī vai vingrošanu. Galvassāpes mazināt var arī magnija preparātu lietošana, jo tie samazina nervu uzbudinājumu un muskuļu tonusu. 
 


Lasi arī: Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā 

 


Grēmas

Liela daļa topošo māmiņu grūtniecības pēdējās nedēļās sastopas ar spēcīgām grēmām jeb skābes atvilni no kuņģa. Tā kā horizontālā stāvoklī kuņģa skābe pastiprināti kairina barības vadu, tad šī nepatīkamā sajūta var piemeklēt tieši nakts laikā. Grēmas visbiežāk mēdz parādīties tieši pēdējā trimestrī. 
Riski. Grēmas grūtniecības laikā piemeklē lielu daļu topošo mammu, un tās nerada apdraudējumi grūtniecībai. Tās izraisa vien nepatīkamas sajūtas. Grēmas pāriet līdz ar grūtniecības beigām.
Palīdzība un profilakse. Reti ir gadījumi, kad grēmu ārstēšanā būtu jālieto medikamentoza terapija. Parasti pašsajūtas uzlabošanai pietiek ar homeopātiskiem līdzekļiem vai ikdienas paradumu un ēdienkartes maiņu. Ja topošo māmiņu nomāc grēmas, iepriekšējā vakarā uz naktsskapīša var nolikt rupjmaizes gabaliņu un no rīta, atverot acis, to uzreiz apēst. 

 


Hemoroīdi

Hormonālās pārmaiņas, kas veicina gludās muskulatūras atslābšanu, ir viens no galvenajiem hemoroīdu rašanās iemesliem grūtniecības laikā. Kā otrs iemesls minams fakts, ka mazajā iegurnī palielinās dzemdes izmērs, kas veicina asinsvadu paplašināšanos un vēnu atteces traucējumus. Aizdomas par hemoroīdiem sievietei var rasties, ja viņu piemeklējuši aizcietējumi, asiņošana defekācijas laikā, diskomforts vēdera izejas laikā vai nieze anālās atveres apvidū. Ārējie mezgli atrodas ārpusē pie anālās atveres, bet iekšējie – taisnās zarnas iekšpusē un no ārpuses nav redzami.  
Riski. Hemoroīdi var radīt diskomfortu vēdera izejas laikā, niezi anālās atveres apvidū, sāpes, asiņošanu un iekaisumu. 
Palīdzība un profilakse. Ārējo mezglu ārstēšanai ieteicamas ziedes, bet iekšējo – svecītes. Problēmu laikus nerisinot, var būt nepieciešama arī ķirurģiska iejaukšanās. Daļa grūtnieču pat nepamana hemoroīdu esamību. Ja tie netraucē, hemoroīdu ārstēšana nav nepieciešama. Ja piemeklējuši hemoroīdi, silta vanna ar nelielu daudzumu ūdens divas līdz trīs reizes dienā var samazināt iekaisumu un atvieglot nepatīkamās sajūtas. Tāpat nozīmīgs ir uzturs, jo pastiprināta šķidruma un šķiedrvielu lietošana pārtikā var atvieglot vēdera izeju. Lai no hemoroīdiem izvairītos, ieteicams ievērot personīgo higiēnu, regulāri veikt fiziskas kustības un izdzert vismaz divus litrus šķidruma dienā. Grūtniecības laikā nav vēlama ilgstoša sēdēšana vai stāvēšana, nemainot pozu. 
 


Lasi arī: Delikāti. Problēmas ar taisno zarnu grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā 


Tūska

Jāatceras, ka neliela tūska ir pavisam normāla parādība grūtniecības laikā. Lai arī tā netiek pieskaitīta pie sāpju veidiem, tūska pavisam noteikti spēj radīt diskomforta sajūtu. Izteiktāka tā kļūst dienas otrajā pusē – kājās, kad tajās uzkrājas liekais šķidrums. Tomēr tūsku iespējams novērot arī sievietes sejā vai rokās. 
Riski. Tūska ir viens no simptomiem, kas var liecināt par preeklampsiju. Tā ir slimība, kas var apdraudēt gan topošās mammas, gan vēl nedzimušā bērna veselību un dzīvību. Tieši tāpēc pret tūsku nedrīkst izturēties vieglprātīgi, par to jāinformē ginekologs. 
Palīdzība un profilakse. Viens no galvenajiem nosacījumiem, lai izvairītos no tūskas, ir pietiekama šķidruma uzņemšana. Lai uzlabotu savu pašsajūtu, dienas beigās grūtniece var apgulties un pietūkušās kājas pacelt augstāk par iegurni. 
 

Lasi arī: Katrai desmitajai grūtniecei ir preeklampsijas risks. Bīstamās saslimšanas pazīmes 


Svarīgi!

  • Ja vien iespējams, grūtniecības laikā pretsāpju medikamentus ieteicams nelietot. Tomēr sāpes mēdz būt neizturamas, un ilgstoša sliktā pašsajūta var nodarīt lielāku kaitējumu nekā viena pretsāpju tablete. Vienīgais grūtniecības laikā atļautais pretsāpju medikaments ir paracetamols.

 


Lasi arī: Zāles un grūtniecība. Vai medikamenti kaitē gaidāmajam bērnam? 


Uzziņai!
Dažādām sāpēm mēdz būt pavisam vienkārši izskaidrojumi. Iespējams, bērns pamainījis gulēšanas pozu vai, ja sieviete bauda grūtniecības pēdējās nedēļas, sākas dzemdības. Tomēr ir simptomi, kurus novērojot nevajadzētu gaidīt, kad tie pāries, bet gan nekavējoties doties pie ārsta. Tie ir:
    • vagināla asiņošana vai smērēšanās;
    • sāpīga vai dedzinoša sajūta urinējot;
    • nepārejoša vemšana, drudzis;
    • stipras sāpes vēdera apvidū;
    • spēcīgs pietūkums un straujš svara pieaugums;
    • ilgstoši aizcietējumi vai caureja.

 


Teipošana var palīdzēt

Ja sievietei sāp, nepietiek tikai ar tūlītēju un virspusēju sajūtu atvieglošanu. Ir jāmeklē patiesie sāpju iemesli un tie jārisina. Bet, ņemot vērā, ka daļa pretsāpju medikamentu un izmeklējumu grūtniecības laikā nav ieteicami, dažādu sāpju novēršanai var izmēģināt teipošanu. Teipi var palīdzēt:
    • mazināt galvassāpes;
    • ja ir kāju, roku tūska;
    • ja ir vēdera, muguras sāpes;
    • muskuļu diastāzes profilaksei un terapijai;
    • ja vēnu varikoze;
    • mazināt kakla daļas saspringumu; 
    • ja ir simfīzes sāpes.
Pareizi uzlīmēts, teips iedarbojas uz ādu aptuveni nedēļu. Visu nepieciešamo teipošanai iespējams iegādāties aptiekās, bez receptes. Tomēr jāatceras, ka pareizi un precīzi uzlīmēt teipu ir jāmāk, jābūt apgūtām prasmēm, jāpārzina fizioloģija. 

 


Atceries!

  • Nav divu vienādu grūtniecību. Katra sieviete gaidību laikā izjūt ko citu. Nepaļaujies uz citu cilvēku pieredzi vai dzirdētiem stāstiem. Sajūtot jebkāda veida sāpes, ziņo par tām savam uzraugošajam ginekologam vai vecmātei. Labāk pārliecināties, ka bērns puncī jūtas labi, nekā vēlāk pārmest sev, ka to nedarīji.