Dzimumzīmes bērnam un to kopšana saulē

Kad saulīte kļūst spožāka un ir skaidrs, ka var sākt ķert pirmo iedegumu, bažīgi kļūst tie vecāki, kuru bērniem daba dāvājusi ne vienu vien dzimumzīmi. Un teiciens – jo vairāk dzimumzīmju, jo lielāks risks saslimt ar ādas vēzi – iegūst pavisam citu jēgu. Taču tas ir patiess vien tad, ja netiek ievēroti pavisam vienkārši priekšnosacījumi, ļaujoties saules peldēm. Bet – par visu pēc kārtas.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Runājot par ļaundabīgiem ādas veidojumiem, bērni nav riska grupā, tomēr dzimumzīmes vajadzētu pārbaudīt pie dermatologa. Speciālists pastāstīs, kāda veida dzimumzīme tā ir un vai ar to kaut kas jādara.

FOTO:

Runājot par ļaundabīgiem ādas veidojumiem, bērni nav riska grupā, tomēr dzimumzīmes vajadzētu pārbaudīt pie dermatologa. Speciālists pastāstīs, kāda veida dzimumzīme tā ir un vai ar to kaut kas jādara.

Lasi rakstu no žurnāla "Mammām un Tētiem. Skolēns” pavasara numura!

 

Kas ir dzimumzīme? 

Tas ir veidojums uz ādas, kas ir kopš dzimšanas brīža vai parādās neilgi pēc tam. Dzimumzīmju krāsa var būt no dzeltenbrūnas vai brūnas līdz melnai, zilai vai pat spilgti sarkanai. Šie veidojumi var būt tik mazi kā vasaras raibumi vai aptvert lielus ādas laukumus.

Lielākā daļa dzimumzīmju ir labdabīgi veidojumi un neliecina par veselības problēmām, tomēr atsevišķos gadījumos specifiski dzimumzīmju veidi var būt kādas slimības izpausme.

 

Biežākie dzimumzīmju veidi bērniem

 

Lielāko daļu dzimumzīmju var iedalīt vienā no divām kategorijām: asinsvadu (no asinsvadiem) vai pigmentētās (no pigmenta šūnām).

  • Asinsvadu dzimumzīmes
    Tās ir sārtās dzimumzīmes, kuras mēdz dēvēt arī “eņģeļu skūpstiem”. Sarkanīgie vai rozā plankumi visbiežāk redzami uz ādas virs matu augšanas līnijas kakla aizmugurē, uz plakstiņiem vai starp acīm. Šos plankumus veido asinsvadu kapilāru koncentrēšanās tuvu ādai. Bērnam augot, plankumi var izbalēt, taču pakauša daļā lielākoties tie ir paliekoši. Jāpiebilst, ka šīm dzimumzīmēm nav nepieciešama nekāda veida ārstēšana vai īpašāka uzraudzība.
  • Hemangiomas
    Bieži sastopamas sārtas, rozā vai zilganas dzimumzīmes – asinsvadu kopums, kas var veidoties jebkurā ķermeņa vietā. Var piedzimt ar hemangiomu vai tā var attīstīties pirmajos dzīves mēnešos. Hemangiomām ir raksturīgi laika gaitā lēnām sarukt, un lielākā daļa hemangiomu ir praktiski izzudušas līdz 5–10 gadu vecumam. Hemangiomai, kas tomēr strauji aug vai apdraud kādu bērna funkcionēšanas spēju, ārsts var ieteikt medikamentus vai lāzerterapiju, taču vairumam šo veidojumu ārstēšana nav nepieciešama.
  • Portvīna traips
    Sārta, plakana dzimumzīme jeb asinsvadu plankums, kas ir kopš dzimšanas un, bērnam augot, var kļūt tumšāka. Visbiežāk portvīna traips parādās uz sejas, bet tas var skart arī citas ķermeņa zonas. Pieaugušā vecumā skartā ādas vieta var nedaudz sabiezēt un veidoties neregulāra virsma. Portvīna traipa kosmētiskais izskats var radīt emocionālu diskomfortu, taču ne citu apdraudējumu veselībai. Ārstēšanā parasti tiek izmantota lāzerterapija.
  • Pigmentētas dzimumzīmes
    Iedzimti melanocītu nēvusi jeb pigmentšūnu sakopojumi ādā ir dzimumzīmes, kas uz ādas redzamas jau no dzimšanas brīža. To krāsa ir no gaiši brūnas līdz pavisam tumšai, un tām var būt dažādas formas un izmēri. Laika gaitā šīs dzimumzīmes var kļūt tumšākas, biezākas un uz tām var sākt augt matiņi.
  • Ādas melanoze
    Parasti dēvēta par “mongoļu plankumiem” – tie ir plakani, zilganpelēki ādas laukumi, kas var izskatīties gandrīz kā zilumi. Tie bieži ir zīdaiņiem ar tumšu ādu, un lielākā daļa pilnībā izzūd līdz divu gadu vecumam. Ādas melanoze ir nekaitīga un nav nepieciešama nekāda ārstēšana.
  • “Café-au-lait” dzimumzīmes
    Atbilstoši savam nosaukumam šie plakanie, pigmentētie plankumi ir krāsā, kas atgādina kafiju ar pienu. Apmēram 20–50% jaundzimušo ir viena vai vairākas šāda veida dzimumzīmes. Tās var rasties jebkurā ķermeņa vietā. Bērnam augot, to izmērs palielinās, taču satraukumam nav pamata, jo šīs dzimumzīmes automātiski nenozīmē paaugstinātu ādas vēža risku. Ārstēšana parasti nav nepieciešama, taču bērniem ar daudzām šāda veida dzimumzīmēm būtu ieteicama padziļināta izmeklēšana.


Lai dzimumzīmes neradītu vecākiem satraukumu

Bērns aug, un arī uz ādas esošās dzimumzīmes attiecīgi palielinās izmērā. Tāpat jāatceras, ka bērnam raksturīga jaunu dzimumzīmju veidošanās, kuras pareizāk gan būtu dēvēt par nēvusiem, jo tās nav kopš dzimšanas, bet veidojušās dzīves laikā. Tas ir pilnībā normāls process. 
Ja runājam par ļaundabīgiem ādas veidojumiem, bērni nav riska grupā, tomēr ir ieteicams dzimumzīmes pārbaudīt pie dermatologa. Speciālists var pastāstīt, kāda veida dzimumzīme tā ir un vai ar to kaut kas jādara. 

Jāuzsver gan, ka lielākā daļa dzimumzīmju ir nekaitīgas un nerada risku bērna veselībai, tāpēc nav nepieciešama nekāda ārstēšana. 

Visbiežāk konsultācijas laikā ārsts iesaka laiku pa laikam apskatīt veidojumus pašiem un periodiski veikt izmeklēšanu pie dermatologa ar speciālu aparātu dermatoskopu, kas ļauj palielinājumā izvērtēt veidojuma struktūru.
Dažkārt vecāki uztraucas, ka dzimumzīmes izmērs vai atrašanās vieta var psiholoģiski ietekmēt bērnu vēlākā dzīvē. Dermatologs var pateikt, vai dzimumzīme ir paliekoša vai ar laiku izbalēs, kā arī pastāstīt par ārstēšanas riskiem un ieguvumiem.

 

Kā palīdzēt bērnam psiholoģiski tikt galā ar dzimumzīmi?

Ja dzimumzīme bērnam ir lielāka vai ar kaut ko atšķirīga, apkārtējie cilvēki mēdz skatīties vai uzdot jautājumus. Ieteicams sagatavot dažas vienkāršas atbildes šādām situācijām un paskaidrot bērnam, ka katrs cilvēks ir atšķirīgs un arī dzimumzīmes uz ādas katram ir citādas.

 

Kā mājās veikt ādas pārbaudi bērnam?

Rūpīgi jāapskata bērna āda – vispirms ķermeņa priekšpusi un aizmuguri, pēc tam labo un kreiso sānu, arī ar paceltām rokām. Jāatceras apskatīt arī bērna galvas ādu, plaukstas, pēdas un pirkstu starpas. 

Svarīgi pievērst uzmanību dzimumzīmju skaitam, izmēram, formai un krāsai. 

Ja rodas kādas izmaiņas – dzimumzīme strauji kļūst lielāka, izplūdusi, maina formu, kļūst izplūdusi, raupja vai ar robainām kontūrām, kļūst tumšāka vai sarkana, parādās vairākas krāsas, iekaist, niez vai sāk sāpēt, asiņo vai uz tās veidojas krevele –, vienmēr jākonsultējas ar ārstu.

Reklāma
Reklāma

 

Saules negatīvā ietekme

Saule ir nepieciešama dzīvībai, un tās ietekmē caur ādu cilvēka organismā dabīgi veidojas D vitamīns. Tomēr jāatceras, ka pārmērīgam saules ultravioletajam (UV) starojumam ir nevēlama iedarbība – tas iekļūst ādas dziļākajos slāņos un bojā šūnas, kas palielina risku ļaundabīga audzēja attīstībai. 

Patiesībā skaistais iedegums nemaz nav veselīgs, jo UV staru ietekmē pastiprinās melanīna sintēze melanocītos un āda, kā arī pigmentveidojumi kļūst tumšāki. Citiem vārdiem sakot, iedegums liecina par saules radītu bojājumu, 

jo tādā veidā gan āda, gan uz tās esošās dzimumzīmes cenšas pasargāties no UV stariem. 

Tāpat saules UVA un UVB stari veicina vairāku ļaundabīgu ādas veidojumu attīstīšanos. Ir atzīts, ka viens no riska faktoriem visbīstamākās ādas vēža formas melanomas attīstībai ir saules apdegumi. Īpaši tad, ja tie ir smagi un radušies jau bērnībā. Tāpēc bērnu aizsardzība pret pārmērīgu UV starojumu ir svarīga ne tikai, lai izvairītos no tūlītējām sekām – sāpīgiem saules apdegumiem, bet arī lai samazinātu ādas vēža risku vēlāk dzīvē. 
Bērna āda ir plānāka, jutīgāka un var vieglāk apdegt. Ultravioleto starojumu cilvēks nevar redzēt vai sajust, un saules apdegums neizraisa tūlītēju karstuma un sāpju sajūtu. Patiesībā šīs sekas sāk izpausties tikai pēc vairākām stundām, kad jau ir jau par vēlu veikt preventīvus aizsardzības pasākumus.

 

Saules radītas dzimumzīmes?

Jā, saules ultravioleto staru ietekmē uz ādas var parādīties jaunas dzimumzīmes, sevišķi, ja cilvēks ilgstoši un regulāri uzturas tiešos saules staros bez aizsargkrēma. Īpaši, ja cilvēkam jau ir nosliece uz dzimumzīmju veidošanos. 
Tāpat jāņem vērā, ka pastiprināti dzimumzīmes veidojas pubertātes laikā, kad uzrodas jaunas, bet esošās var kļūt lielākas un tumšākas.


Zināšanai

Ādas tips un dabiskā ādas krāsa nosaka jutību pret saules apdegumiem. Vidēji un tumši pigmentēta āda var izturēt lielāku UV starojumu nekā gaiša. Tātad – jo gaišāka āda, jo vieglāk var apdegt. Parasti visintensīvākais starojums ir pusdienlaikā no pulksten 10:00 līdz 16:00, kad jābūt īpaši piesardzīgiem.


Saules aizsargkrēmi bērniem

Lai izvairītos no saules apdegumiem, ieteicams lietot plaša spektra sauļošanās aizsarglīdzekli (aizsargā pret UVA un UVB stariem) ar saules aizsardzības faktoru SPF 30 vai augstāku un kas ir piemērots bērniem. 

Vēlams lūkot ūdens izturīgu saules aizsarglīdzekli, īpaši, ja paredzēta peldēšanās vai bērns pastiprināti svīst kādu apstākļu dēļ. 

Jāpiebilst, ka bērniem piemērotāki ir fizikālie jeb minerālie sauļošanās aizsarglīdzekļi ar cinka oksīdu un/vai titāna dioksīdu aizsargfiltru sastāvā. Šīs sastāvdaļas neuzsūcas, bet atrodas uz ādas virsmas kā vairogs, atstarojot UV starus gluži kā spogulis. Šie saules aizsargkrēmi, visticamāk, neizraisīs nekādu nevēlamu ādas reakciju, tomēr drošības dēļ pirms jauna līdzekļa uzklāšanas visam ķermenim vislabāk to pārbaudīt, uzklājot nelielu aizsargkrēma daudzumu uz plaukstas locītavas iekšpuses. Tad kādu brīdi jāpavēro, vai nerodas kairinājuma pazīmes. Bērnu āda var būt jutīgāka pret kairinājumu un iekaisumu.


Kā pareizi lietot saules aizsargkrēmu

Saules aizsarglīdzeklis jāuzklāj visām bērna ķermeņa zonām, kas ir atklātas un viegli pieejamas saules glāstiem. Līdzeklis atkārtoti jāuzklāj ik pēc divām stundām, kā arī pēc katras peldēšanās vai stiprākas svīšanas. Arī tad, ja tiek lietots ūdens izturīgs aizsarglīdzeklis. 
Tāpat jāatceras, ka pat mākoņainās dienās daļa UV staru nokļūst uz zemes, tādēļ piesardzības pasākumi jāveic arī dienās, kad saule nav tik spoža. 

UV starojums tiek atstarots arī no dažādām virsmām – ūdens, smiltīm, bruģa, tas nokļūst pat zem saulessarga. 

Sniegs, piemēram, var atstarot līdz pat 80% saules staru, tāpēc arī ēnā ieteicams lietot saules aizsargkrēmu.

 

Apģērbs kā saules aizsargs

Lai nodrošinātu aizsardzību pret sauli, bērnam ieteicams viegls, bet blīva auduma apģērbs, kas iespējami vairāk nosedz ķermeni, kā arī vēlams valkāt cepuri ar platām visaptverošām malām. Cepurei ir jānodrošina ēnojums sejai, acīm, pakauša daļai un ausīm. Ja bērns valkā cepuri ar nagu, tad jāatceras uzklāt saules aizsargkrēmu arī uz vaigiem, ausīm un kakla. 

Īpaši svarīgi ir apsegt tās ķermeņa vietas, kuras klāj dzimumzīmes.

Bieži bērniem nepatīk valkāt cepures, tāpēc vecākiem jāliek lietā izdoma, kā pierunāt savu atvasi  to nēsāt. Te der atcerēties, ka bērni kopē apkārtējos un mācās atdarinot. Vecāki var rādīt piemēru, uzklājot savai ādai sauļošanās aizsarglīdzekli un uzvelkot laikapstākļiem atbilstošu cepuri, lai bērni to redzētu. Tā mazais pieradīs pie šīm darbībām, un ar laiku to visu paveiks pats, tādējādi pasargājot sevi no saules kaitīgās ietekmes.


Izmantotā literatūra
   1. https://www.mayoclinic.org/birthmarks/sls-20076683
   2. https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/700childrens/2018/05/birthmarks-when-should-parents-be-concerned
   3. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/birthmarks-overview
   4. https://www.healthline.com/health/birthmark#summary
   5. American Academy of Dermatology/ Public Education/ aad.org https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs
   6. U.S. Food & Drug Administration / fda.gov
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses
   7. Centers for Disease Control and Prevention/ CDC
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm

Saistītie raksti