Pārdomāta pavasara tīrīšana tavai virtuvei. Ģenerāltīrīšanas plāns

„Tīrs kā aptiekā!” mēs bieži mēdzam teikt, esot kādā spodrā vidē vai tad, ja izdodas savu mājokli sakopt, tā teikt, līdz mirdzumam! Kādā secībā vispareizāk tīrīt virtuvi, lai tā būtu nevainojami spoža? 

Pirms ķeries klāt uzkopšanai, atcerieties lietot gumijas cimdus.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms ķeries klāt uzkopšanai, atcerieties lietot gumijas cimdus.

Stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.

Jaunai sezonai sākoties, gribas ķerties klāt pavasara tīrīšanai. Uzkopjot māju, nevajadzētu aizmirst par virtuvi, jo pavasarīgajā siltumā jebkuras kaitīgās baktērijas spēj savairoties vairāk.

Tīra virtuve spēj pasargāt no slimībām, kas saistītas ar pārtiku. Taču dažkārt ar virtuves uzkopšanu saprotam tikai grīdas tīrīšanu, sekošanu līdzi pārtikas derīguma termiņiem vai atbrīvošanos no produktiem, kuri sākuši bojāties. Tomēr tīrīšana attiecas arī uz virtuves darba virsmām, ledusskapi un citām lietām. Lai saglabātu tīrību, uzkopšana nepieciešama ne tikai pavasarim iestājoties, bet visu cauru gadu, turklāt tā jāveic regulāri.

Pirms ķeries klāt uzkopšanai, atcerieties lietot gumijas cimdus. Strādājot ar virtuves tīrīšanas līdzekļiem, roku āda var kļūt sausa, dažkārt arī sasprēgāt vai pat veidoties alerģiskas reakcijas. Ja nav iespējas vilkt gumijas cimdus, rokas pēc tīrīšanas līdzekļu lietošanas kārtīgi jānomazgā ar ziepēm un siltu ūdeni, lai neveidotos kairinājums. Ieteicams lietot arī rokām paredzētu krēmu, lai āda nekļūtu sausa. Tas īpaši svarīgi šobrīd, kad tiekam aicināt bieži un uzcītīgi mazgāt rokas, un roku āda no tā patiešām cieš.
 
Ja roku apstrādei nepietiek ar parastu roku krēmu, farmaceite iesaka aptiekā nopērkamos roku kopšanas līdzekļus, kas satur dekspantenolu, urīnskābi vai īpaši barojošus, lipīdu kompleksu saturošus krēmus. Farmaceits turklāt konsultēs, kādos gadījumos būtu jāvēršas pie dermatologa, jo, iespējams, roku kopšanai vajadzēs kādu recepšu medikamentu. 

Kā padarīt tīrāku virtuvi, lai tā būtu gan spodra, gan droša?
Lūk, daži padomi, kas var noderēt ikvienā saimniecībā! Turklāt ģenerāltīrīšana ritēs raitāk, ja uzkopšanas darbi būs sadalīti pa zonām.

 

Sāciet ar darba virsmām
Dažkārt mēdz gadīties, ka ēdienu noliekam vienkārši uz virtuves galda virsmas, piemēram, tomātus, neizmantojot virtuves traukus – šķīvi vai bļodu. Šādā veidā produkts var iegūt baktērijas, ja darba virsma nav pienācīgi tīra. Jā, virtuves virsma ir tā vieta, uz kuras mēdzam nolikt tikko no veikala atnestu iepirkuma maisiņu, kas, iespējams, mājupceļu pavadīja uz automašīnas vai sabiedriskā transporta grīdas. Tādēļ svarīgi to tīrībai pievērst pastiprinātu uzmanību.

Viens no vienkāršākajiem veidiem – virsmas regulāri tīrīt ar karstu ūdeni un ziepēm. Pēc mazgāšanas ieteicams lietot arī virtuvei paredzētu dezinfekcijas līdzekli vai hlora balinātāja šķīdumu ar ūdeni, ja vien tas ir piemērots galda virsmai un to nebojā. Lai iegūtu labāku rezultātu, šķīdumu var atstāt uz pāris minūtēm, pēc tam notīrot ar ūdeni un noslaukot. Neaizmirstiet nomazgāt arī virtuves plauktus un skapīšus, uz kuriem nosēdušies netīrumi un tauki. Pēc dezinfekcijas līdzekļa vai hlora balinātāja šķīduma lietošanas noteikti jāizvēdina telpas.


    • Virtuves dvieļi un sūkļi
Virtuves dvieļi un sūkļi ir lieliski piemērotas vietas, kur mitināties un vairoties baktērijām. Pēc trauku mazgāšanas ar sūkli un to slaucīšanas ar dvieli, tajos ilgi saglabājas mitrums, kas piemērots neredzamajiem mikroorganismiem.
Dvieļa vietā virtuvei vispiemērotākie ir papīra dvieļi jeb salvetes, jo pēc lietošanas tos var izmest, tā atbrīvojoties gan no mitruma, gan iespējamajām baktērijām. Taču, ja ērtāk lietot dvieļus, svarīgi tos regulāri mazgāt veļas mašīnā, izmantojot karstu ūdeni, jo tas iznīcina baktērijas. Ja lietojat trauku mazgāšanai virtuves sūkļus – tie regulāri jāmaina! 

    • Izlietne un kanalizācijas caurules
Mazgājot traukus, ēdiena pārpalikumi var palikt uz izlietnes virsmas. Vēl liela daļa ēdienu daļiņas nonāk izlietnes kanalizācijas caurulēs un tur var nosprostoties. Lai izvairītos no baktēriju rašanās, vismaz reizi nedēļā izlietne jānotīra ar ziepēm un siltu ūdeni. Var izmantot izlietnei paredzētos mazgāšanas līdzekļus, kas palīdzēs atbrīvoties no mikroorganismiem. Izlietnes cauruļu tīrīšanai var izmantot balinātāja šķīdumu, ko izmantojāt arī virtuves virsmu tīrīšanai. Turklāt veikalos pieejams plašs klāsts tīrīšanas līdzekļu, kas paredzēti izlietņu caurulēm un  palīdz atbrīvoties no esošajiem ēdienu pārpalikumiem un baktēriju perēkļiem.


    • Ledusskapis
Ledusskapja vēlamā temperatūra ir aptuveni +4oC, kas nodrošina produktu labāku uzglabāšanu. Lai samazinātu iespēju veidoties baktērijām un pasargātu ledusskapi no nepatīkamas smakas, ieteicams katru nedēļu pārbaudīt ledusskapī esošo produktu derīgumu termiņus, atbrīvoties no bojātajiem augļiem un/vai dārzeņiem, arī piena produktiem. Mazgājot ledusskapja iekšpusi, nav ieteicams lietot hloru saturošus šķīdumus, kas var bojāt iekārtas virsmu. Tā vietā lietojiet ziepes un karstu ūdeni, pēc tam noslaukot ar sausu lupatu vai papīra dvieli.


    • Griešanas dēļi
Uz dēlīšu virsmām, ja tās netiek pienācīgi notīrītas, veidojas baktērijas. Ieteicams pēc katras lietošanas reizes to kārtīgi nomazgāt ar ziepēm un karstu ūdeni vai trauku mazgātāju. Lai virtuves dēlītis būtu pavisam tīrs, talkā var ņemt virtuves virsmai paredzētos dezinfekcijas līdzekļus, tos atstājot uz pāris minūtēm, pēc tam noskalojot un noslaukot. Ja griešanas dēļa virsma ir piemērota, to var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā. Taču, ja uz tā redzamas dziļas griešanas rievas, tās var būt grūti iztīrāmas un tātad – laiks dēlīti nomainīt uz jaunu. Ideāli, ja katrai produktu grupai vai vismaz jēlai gaļai un zivīm ir savs dēlītis.

    • Naži
Nazis ir viens no virtuves galda piederumiem, ar kuru iespējams visvairāk pārnēsāt baktērijas. Tas notiek gadījumos, ja, piemēram, pēc jēlas gaļas griešanas, ar to tiek sagriezts produkts, kas netiks termiski apstrādāts, piemēram, siers.
Lai izvairītos no nelabvēlīgo mikroorganismu nokļūšanas no viena ēdiena uz citu, pēc katras naža izmantošanas reizes tas jānomazgā, pirms atkal tiek pielietots citam produktam. Sevišķi tas attiecas uz jēlu gaļu un zivīm.

    • Mikroviļņu krāsns un cepeškrāsns
Ne reti tiek aizmirsts par cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns uzkopšanu, taču tajās laika gaitā var nosēsties tauki un ēdienu gabaliņi, no gatavošanas procesa. Šeit ir padoms, kā samērā viegli atbrīvoties no tiem: nepieciešams vien aptuveni 4-5 minūtes krāsnī karsēt piemērotu trauku ar ūdeni, pēc noteiktā laika, izņemot to, tās virsmu būs viegli iztīrīt ar ziepēm, palīgā ņemot virtuves sūkli. Visbeidzot noskalojot un nosusinot. Var palīgā ņemt arī attaukošanas līdzekli vai vieglu etiķūdeni, kas palīdzēs atbrīvoties no piekaltušām ēdiena paliekām, pēc tam noskalojot ar siltu ūdeni un noslaukot.

Farmaceite piebilst, ka pašlaik aptiekās ir nopērkami dažādi dezinfekcijas līdzekļi, kuru pamata sastāvdaļa ir spirts, un ar tiem var apstrādāt virtuves virsmas.

Reklāma
Reklāma


Labu apetīti!

Pirms pieskaršanās maltītei, nomazgā rokas!
Var būt tīras darba virsmas un produktu griešanas dēlīši, taču, ja ēdienu ņemsi ar netīrām rokām, pastāv iespēja, ka uz tā būs baktērijas, kas var ne tikai „samaitāt vēderu”, bet pat izraisīt kādu nopietnu slimību. Tādēļ Linda Fevraļeva atgādina, ka pirms katras ēdiena gatavošanas reizes vai maltītes ir pareizi jānomazgā rokas.

 “Vispirms rokas jāsamitrina zem silta, tekoša ūdens, tad jāpaņem ziepes un kārtīgi, vismaz 20 sekundes, jāmazgā, ieskaitos pirkstu starpas, īkšķus un plaukstu virspusi. Visbeidzot, rokas jānoskalo un jānoslauka”. Ja nav iespējas rokas nomazgāt ar ziepēm un ūdeni, farmaceite iesaka lietot rokām paredzētos dezinfekcijas līdzekļus, kas pieejami dažādos veidos – kā gels, sprejs vai mitrās salvetes. 

Rokas ieteicams mazgāt gan pirms, gan pēc ēdiena apstrādes. Sevišķi tas jāievēro, ja tiek apstrādāti tādi produkti kā jēla gaļa, zivis un olas.

Mazgā augļus un dārzeņus
Pirms augļu un dārzeņu ēšanas vai gatavošanas tie jānomazgā, pretējā gadījumā netīrumi griešanas procesā var nokļūt produkta iekšpusē.
Nevajag mazgāt, piemēram, neapstrādātu, jēlu gaļu, jo pastāv iespēja, ka mazgāšanas laikā var izplatīties baktērijas – sulai paliekot uz izlietnes virsmas, tā vēlāk var nonākt uz traukiem vai cita pārtikas produkta. Otrs produkts, kas nav jāmazgā, ir olas. Mazgāšanas procesā samazinās čaumalas aizsargkārtiņa, kas pasargā no baktērijām.


Raksta tapšanā izmantot Meijo klīnikas materiāli