Jauna ģimene pēc šķiršanās

Lai cik grūta būtu šķiršanās, tā vienlaikus ir kā jauna sākums. Un tikai no katra paša atkarīgs, cik šis sākums būs veiksmīgs, kā attīstīsies un cik noturīgs būs.
  • Iveta Pļaviņa

    Iveta Pļaviņa

    ārste psihiatre

Liela problēma attiecībās ir egoisms. Šķiršanās gadījumā tas cilvēkam liek domāt, ka viņš ir vienīgais, kam ir tik lielas sirdssāpes vai pāridarījums.

FOTO:

Liela problēma attiecībās ir egoisms. Šķiršanās gadījumā tas cilvēkam liek domāt, ka viņš ir vienīgais, kam ir tik lielas sirdssāpes vai pāridarījums.

Lai domātu par jaunām attiecībām, vispirms ir jātiek galā ar šķiršanos. Lai arī pašiem šķiet, ka viss ir kārtībā, tomēr ļoti bieži cilvēki nemaz nav gatavi jaunām attiecībām. Lai jaunas attiecības izdotos, tām ir jāliek spēcīgi pamati. Šos pamatus var ielikt tikai tad, kad izdevies tikt galā ar iepriekšējām attiecībām – tātad jaunas attiecības zināmā mērā veidojas jau šķiršanās procesa laikā un vispirms tās ir attiecības pašiem ar sevi.


Atdalīšanās no iepriekšējā partnera

Bieži vien šķirtajiem partneriem šķiet, ka jaunas attiecības ir kā jauna, balta lapa, taču patiesībā tā ir tā pati lapa, jau aprakstīta, apzīmēta un varbūt pat nedaudz saburzīta. Lai šķiršanās process izdotos veiksmīgi, ir ļoti svarīgi emocionāli atdalīties no iepriekšējā partnera, pielāgoties jaunajiem apstākļiem, ko nav iespējams izdarīt ne vienas dienas, pat ne nedēļas laikā. Pabeigt attiecības ar bijušo partneri, aizvērt vecās durvis – tas ir pirmais solis uz jaunām un veiksmīgām attiecībām. Nereti šīs durvis paliek puspavērtas vai salauztas. Ir svarīgi plānot un veidot savu jauno dzīvi, nevis mesties jaunajā okeānā un viļņos, pirms apgūta prasme šādos apstākļos peldēt. Tāpat jāņem vērā – gluži kā slimojot katram ķermenis atveseļojas savā unikālā veidā, tā arī atkopšanās no iepriekšējām attiecībām un šķiršanās rētas dzīst katram citādi. Svarīgi pieņemt, ka šķiršanās nav mazs mirklis. Tas ietekmē visu turpmāko dzīvi – uzticēšanos, emocionālos tiltus un attieksmi pret attiecībām. Šķiršanās satricina gan pieaugušos, gan bērnu. Bērnam zūd attiecību orientieris, viņš baidās vilties un atkārtot vecāku kļūdas. 

 

  • Pievērs uzmanību

Šķiršanās procesam ir zināmi noteikumi, lai jaunas attiecības var veidoties un notikt.

 

Ideālā šķiršanās formula: kā tikt galā?

Kad attiecības ir beigušās, tad šķirtajam cilvēkam ir jāļauj sev piedzīvot iespēju pabūt vienam ar sevi. Ideālā pasaulē katram būtu jāmeklē speciālists, kas palīdz tikt galā ar emocijām un palīdz pārvarēt šo ne tik vieglo dzīves posmu. Ko šajā laikā vislabāk darīt? Jāsāk ar pārdomām par dzīvi. Vai es dzīvoju šodienā vai atmiņās par attiecībām? Ir nepieciešams padomāt par to, kas pašam nāk par labu, distancējoties no bijušā. Kam šobrīd ir nozīme manā dzīvē? No kā labāk izvairīties? Ko darīt sev par prieku? Ir jātiekas ar draugiem, jāatjauno draudzības saites ar tiem, kuri, iespējams, attiecību dēļ bija atstāti novārtā. Laiks pirms jaunām attiecībām ir ideāls, lai iepazītos ar sevi no jauna, lai paveiktu kaut ko savā, bērna un draugu labā. Un kas ir ļoti būtiski – apdomāt, vai jaunas attiecības nebūs bēgšana no šķiršanās un depresijas? Vai jaunas attiecības šajā brīdī nekalpos kā plāksteris uz asiņojošas brūces?


Par sevis mīlēšanu

Lai cilvēks spētu mīlēt citus un citi – mīlēt viņu, cilvēkam arī pašam sevi ir jāmīl. Vispirms ir jāapmierina savas emocionālās vajadzības, un tikai tad, kad cilvēks ir iemīlējis sevi, ir iespējams atvērt durvis nākamajam partnerim. Situāciju jāmācās saskatīt skaidrām acīm. Laiks, kas nepieciešams, lai iepazītu un ieraudzītu sava partnera rakstura visas šķautnes, katram ir cits. Vienam tas var būt mēnesis, vēl kādam desmit gadi, bet kopumā ir nepieciešams aptuveni gads, lai apzinātu visus cilvēka tikumus un netikumus. Jebkurā gadījumā – tam vajag laiku. 

 

  • Ņem vērā
    Ja visi pārdzīvojumi par iepriekšējo partneri nav izsāpēti, tad jaunā partnera patiesā daba nebūs saskatāma.

 

Ģimenes un sevis analīze

Liela problēma attiecībās ir egoisms. Šķiršanās gadījumā tas cilvēkam liek domāt, ka viņš ir vienīgais, kam ir tik lielas sirdssāpes vai pāridarījums. Egoisms liedz adekvāti skatīties uz situāciju no malas – un tas ir saprotams, jo daļa ierastās pasaules nu ir sagruvusi. Ļoti bieži šāda situācija veicina to, ka šķirtais cilvēks sāk darīt pāri tuvākajiem, to neapzinoties. Te būtiski ir paanalizēt ģimeni un vidi, no kuras katrs nāk. Var gadīties, ka dusmas, aizvainojums un nespēja pieņemt to, ka katrs cilvēks varētu būt mīlēts, nāk no ģimenes, un neveiksmīgas attiecības ir bijis tikai detonators lielākai problēmai. Arī šādā situācijā ir ļoti vērtīgi meklēt speciālista palīdzību, jo nav garantijas, ka ģimenes veidotais priekšstats par sevi un attiecībām neietekmēs arī dzīvi ar nākamo vai aiznākamo partneri.


Juridisko lietu sakārtošanas nozīme

Jaunu attiecību aisbergs, uz kura var negaidīti uzskriet, ir nesakārtota juridiskā puse. Ja iepriekšējās attiecības nav juridiski šķirtas, kā tas ļoti bieži mēdz būt, tad pastāv iespēja, ka jaunās attiecības neizdosies. Pirmajā brīdī šķiet, ka šī juridiskā brīvība nav tik svarīga, jo emocionālajā līmenī viss ir lieliski, tomēr laika gaitā tā var kļūt par problēmu. Dažkārt pat gadās, ka šis klupšanas akmens – nesakārtotās saistības – netiek pamanīts, apzināts. 


Jaunu attiecību veidošana

Esot jaunās attiecībās, sākumposmā partneris savā veidā tiek glorificēts. Emocijas, tauriņi vēderā, rozā brilles un viegla lidojuma sajūta ir normāla parādība. Iesākumā divus cilvēkus var vienot seksuāla pievilcība, pēc tam tā var būt dalīšanās sāpīgā pieredzē, kas satuvina. Tas, vai cilvēki ir saderīgi, atklājas pakāpeniski, un ir jāiegulda daudz darba, lai jaunas attiecības izveidotu. Viens no signāliem, ka kaut kas tomēr nav kārtībā, ir reakcija uz konfliktsituācijām. Ja, piemēram, nelielu domstarpību laikā reakcija ir neadekvāta, tas var liecināt, ka iepriekšējās attiecības kādā līmenī tomēr vēl nav pārtrauktas. Noteikti ir jāskatās gan uz savām, gan uz jaunā partnera ēnas pusēm – kā reaģē viena un kā otra puse. Kad ir skaidrs, ka abi partneri viens otru piesaista ne tikai fiziski, bet arī emocionālā līmenī, tad notiek pāriešana pie nopietnu attiecību veidošanas.

Reklāma
Reklāma

 

Solījums vairs nekad neveidot attiecības

Ja pēc šķiršanās kāds no partneriem ieņem pozīciju, ka vairs nekad nevēlas attiecības, speciālista atbalsts ir ļoti rekomendējams. Iespējams, šim cilvēkam jau no bērnības līdzi nāk kādas sāpes, pāridarījumi, aizvainojums vai nepietiekama mīlestība, kas neļauj izveidot pilnvērtīgas attiecības pieaugušā vecumā.

 

Tas, vai cilvēki ir saderīgi, atklājas pakāpeniski, un ir jāiegulda daudz darba, lai jaunas attiecības izveidotu. Viens no signāliem, ka kaut kas tomēr nav kārtībā, ir reakcija uz konfliktsituācijām.

 

Bērna iepazīstināšana ar jauno partneri

Šķiršanās ietekmē ne tikai šķirtā pāra abas puses, bet arī bērnu – arī viņš ir gājis cauri traumējošai pieredzei. Arī bērns būs gatavs jauna cilvēka ienākšanai ģimenē tikai tad, kad būs pieņēmis esošo situāciju un pieradis pie tās. Tātad bērnu iepazīstināt ar jauno partneri vajadzētu tikai tad, kad jaunās attiecības veidojas stabilas. Katrs cilvēks, kurš ienāk bērna dzīvē un ģimenē, ir sava veida pārbaudījums un var radīt atkārtoti traumējošu pieredzi. Bērnam ir jādzīvo stabilā vidē, kur visu viegli prognozēt. 
Lai cik labs būtu vecāka jaunais partneris, bērns pret viņu sākumā var attiekties negatīvi. Bērns instinktīvi baidās no visa jaunā. Jauns partneris bērna acīs ir jauns drauds. Protams, jāņem vērā bērna vecums, tomēr jāatceras, ka no ģimenes šķirtā mamma vai tētis bērnam būs pirmajā vietā, tāpēc viņi aktīvā vai pasīvā veidā protestēs pret jauno partneri. Ja ar šķirto vecāku bērnam ir negatīvas asociācijas, ir piedzīvota vardarbība, tad jauno partneri bērns var uztvert kā jaunu vardarbības draudu. Ja iepriekšējās attiecībās viss ir bijis kārtībā, bet vecāki vienkārši nolēmuši iet katrs savu ceļu, tad jaunais partneris bērna acīs var būt ienaidnieks, kurš atņem mammu vai tēti. Bērns neapzinās, ka vecāku mīlestība un partnermīlestība ir divas dažādas mīlestības izpausmes, tāpēc ir ļoti svarīgi bērnam atgādināt, cik viņš ir svarīgs. Bērnam jāpalīdz saprast, ka mamma un tētis viņam vienmēr būs līdzās un viņu vienmēr mīlēs, neatkarīgi no tā, ka ir šķīrušies un uzsākuši jaunas attiecības. Bērns ne tikai ir jāpārliecina par šīs vecāku mīlestības spēku, bet arī jāpārliecinās, vai tiešām bērns to ir sapratis un tam noticējis.

 

Lai cik labs būtu vecāka jaunais partneris, bērns pret viņu sākumā var attiekties negatīvi. Bērns instinktīvi baidās no visa jaunā. 


Jaunas ģimenes veidošanās

Lai starp bērnu un jauno partneri izveidotos cieņpilnas attiecības, atslēga ir atklātība. Bērnam nedrīkst melot. Jāskaidro notiekošais, jāskaidro vecāku lēmumi – kādi tie un kāpēc tie ir šādi. Kā vecāki pārtrauc savas attiecības un izdzīvo šķiršanās procesu, ir ļoti svarīgi arī bērnam. Bijušajiem partneriem ir jāspēj apsēsties pie viena galda bez pārmetumiem un riebuma. Ja joprojām vienam pret otru ir aizvainojums, tas liecina par neizrunātām pagātnes lietām, kas velkas līdzi un lielā mērā var ietekmēt arī jaunās attiecības, kā arī to, kāda būs bērna loma šajās attiecībās.
Kad jaunais partneris ir ievests ģimenē, viņš ir jānostāda pozitīvā gaismā. Jāslavē viņa labās īpašības, jāieinteresē ar viņa personību vai kādām īpašām prasmēm. Jāļauj, lai bērns vecāka jaunajam partnerim uzdod jautājumus – un uz tiem ir jāatbild godīgi! Ar jauno partneri bērnam ir jāļauj kopā pavadīt laiku. Pieaugušajiem ir jāpalīdz bērnam izprast jaunā partnera lomu ģimenē un vienlaikus nevajag steigties – bērnam vajag dot laiku, lai pierastu pie pārmaiņām. Kopdzīvi noteikti nevajadzētu sākt strauji. Svarīgi arī, lai bērns jūtas ērti ar jauno partneri, lai sauc viņu vārdā vai kādā iesaukā, bet ne par mammu vai tēti, jo svarīgākais vecāks viņu dzīvē vienmēr būs šķirtais. Lai bērna attiecības ar jauno partneri veidotos pozitīvā gaisotnē, kopā pavadītajam laikam jābūt kvalitatīvam, piemēram, kopā sportojot, dodoties pārgājienā, rotaļājoties. 


Robežas jaunajā ģimenē

Kad attiecības ar jauno partneri ir kļuvušas nopietnas un sākta kopdzīve, pārskatāms jautājums ir bērnam noliktās robežas. Noteicošajam jeb galvenajam ģimenē vajadzētu būt bioloģiskajam vecākam. Jaunais partneris var diskutēt ar bērnu par noteikumu ievērošanu, piedāvāt dažādus attiecību modeļus, bet, ja runa ir par bērna audzināšanu, viņam ir jāieņem pasīvāka loma nekā bioloģiskajam vecākam. Ja bioloģiskais vecāks ļauj pārņemt vadības grožus, tā savā ziņā ir zaļā gaisma svešam cilvēkam audzināt savus bērnus. 

 

Pāra šķiršanās un jaunu attiecību veidošana ir tie notikumi, kuros vecākiem nav jāiejaucas, un pieaugušie bērni viņiem nav parādā paskaidrojumus.


Ja arī jaunajam partnerim ir bērni no iepriekšējām attiecībām, tad šajā situācijā ir jābūt vēl piesardzīgākiem un jāveicina pozitīvu attiecību veidošanās visu starpā. Vislabāk sākumā vienam no partneriem atsevišķi pavadīt laiku ar otru partneri un viņa ģimeni un tikai tad, kad ir izveidojušās draudzīgas attiecības, iepazīstināt savā starpā arī bērnus. Tas nenozīmē, ka kādam ir jākļūst par labo vai slikto policistu ģimenē. Lai jauktā ģimene kļūtu funkcionāli pareiza, ir jāpaiet trīs līdz pieciem gadiem. Tas ir optimālais laiks, kad katrs jaunajā ģimenē var atrast sev vietu un lomu. Nereti tieši šādās jauktās ģimenēs bērni mēdz sadzīvot labāk viens ar otru un spēj vairāk novērtēt attiecības. 


Un ko par to visu teiks vecāki?

Pāra šķiršanās un jaunu attiecību veidošana ir tie notikumi, kuros vecākiem nav jāiejaucas, un pieaugušie bērni viņiem nav parādā paskaidrojumus. Viņi var izteikt savas domas, ja pēc tām tiek jautāts, tomēr vecākiem nevajadzētu ne iejaukties, ne tikt iejauktiem šķiršanās procesā ar bijušo partneri. Tāpat jāatceras, ka ne jau vecākiem būs jādzīvo kopā ar jauno partneri. Vai vecāki ar šķirto partneri saglabās attiecības – tā ir viņu pašu izvēle.