Kas jāzina, lai atpūta brīvā dabā būtu droša

Ielāgo, lai atpūta brīvā dabā būtu droša!
Apzinies riskus un baudi atpūtu ar ģimeni brīvdabā!

FOTO:

Apzinies riskus un baudi atpūtu ar ģimeni brīvdabā!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Siltajā sezonā atpūta lielākoties notiek ārpus mājas, un populāra pikniku sastāvdaļa ir grils. Jāatceras pēc grila iekurināšanas degmaisījumu novietot bērnam nepieejamā vietā! Bieži pieaugušajiem neienāk prātā, ka divgadniekam trīsgadniekam šī pudele varētu šķist interesanta, bet tā tas ir! Ja degmaisījumu iedzer, elpošanas ceļi tiek neglābjami bojāti – par regulārām slimībām visu dzīvi kļūst plaušu karsonis, bronhīts u. tml. 

 

  • Ielāgo! Arī nodzēsta ugunskura ogles vai nodzēsts grils vēl ilgi var būt ārkārtīgi karsts. Tāpēc, kad maltīte pagatavota, grilu vai ugunskuru neatstāj bez uzraudzības!

 

Ja, atpūšoties brīvā dabā, pārsteidz pērkona negaiss, patvērums jāmeklē kādā nojumē vai automašīnā – ja zibens trāpīs tajā, riepas elektrību nevadīs. Negaisa laikā nedrīkst ātri iet, skriet vai izslieties visā augumā, slēpties zem koka vai nogulties uz zemes. Ņem vērā: zibens spēriens var notikt vēl stundu pēc negaisa, attiecīgi arī šajā laikā nedrīkst nedz skriet, nedz peldēties! 

 

Nav patiesība, ka zibens divas reizes vienā vietā neiespers! Bērnam jāizstāsta, ka zibens uzliesmojums ir elektrības šautra, attiecīgi – ļoti bīstams! 

Reklāma
Reklāma

 

Zibens trieciena traumas ir apdegumi, kaulu lūzumi, nervu sistēmas bojājumi, sirdsdarbības apstāšanās. Par laimi, letāli iznākumi cilvēka saskarē ar zibeni ir reti.

 

Indīgie augi un ogas

Nav iespējams bērnam iemācīt atpazīt visus dabā sastopamos indīgos augus, tāpēc, sākoties siltajai sezonai, atkal un atkal jāpārrunā, ka nepazīstamas ogas, sēnes un augus bez vecāku ziņas nogaršot nedrīkst! 

 

Tos pat nedrīkst aiztikt ar rokām, piemēram, košās, gleznainās mušmires vai četrlapu čūskogu, kurai ir tikai viens zieds no 4–6 lapām – zieda vidū gozējas viena grezna, zilganmelna oga, kas izskatās pēc lielas mellenes. Jāatzīmē, ka indīga ir ne tikai šī oga, bet viss augs. Viens no indīgākajiem augiem, kas pastāv Latvijas dabā, ir velnarutks. Tā iegarenās saknes saldā un pētersīļiem līdzīgā garša pievilina bērnus, bet pēc šā auga apēšanas var iestāties nāve! Izlasi rakstu “Indīgie augi un ogas Latvijas dabā, kas jāpazīst visiem mazu bērnu vecākiem”.

Saistītie raksti