Bez krēsliņa, ar neatslēgtiem drošības spilveniem – biežākās kļūdas, pārvadājot bērnu automašīnā

Vai zini, kādi principi jāievēro, pārvadājot bērnu automašīnā?
Pareizi lietots autosēdeklītis var glābt bērns dzīvību!

FOTO:

Pareizi lietots autosēdeklītis var glābt bērns dzīvību!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Vienīgais drošais veids, kā pārvadāt bērnu automašīnā, ir viņa vecumam un augumam atbilstošā krēsliņā. 

 

Ar savu piemēru jārāda un jāmāca bērnam droša uzvedība automašīnā. Vienmēr jāpiesprādzējas un katram jāsēž savā vietā – jau kopš pirmajām bērna dienām viņš jāpārvadā tikai autokrēsliņā. Tas jādara, neraugoties uz mazuļa protestiem, jo drošība mašīnā var glābt viņa dzīvību! Reizēm vecāki norāda, ka ir tik ļoti grūti bērnu piesprādzēt – viņš pretojas, raud. Ir kārdinājums tikai šo vienu reizīti vest mazuli rokās vai bez krēsliņa… Ko darīt? Ir jāturas pie pārliecības, ka katram ir sava vieta, kur sēdēt. 

 

 

Ir jāsaprot – ja vecāki piekāpsies vienreiz un atcels prasību, un ļaus nepiesprādzēties un nesēdēt krēsliņā, bērns atradīs arī nākamo, trešo un ceturto iespēju, lai tajā neatrastos. Nav teikts, ka brauciens būs neveiksmīgs, taču pietiek ar vienu reizi, kad var gadīties iekļūt sadursmē. Tāpat jāzina – ja pieaugušais rāda nepareizu piemēru, arī bērns gribēs darīt nepareizi. 

 

Bērns jāpiesprādzē arī īsos pārbraucienos! Ja vada auto piesardzīgi, nav garantēts, ka arī garāmbraucējs ir uzmanīgs... 

 

Autokrēsliņš nepieciešams arī tad, ja ģimenei nav savas automašīnas, taču viņi tiek vesti kā pasažieri. Neturēt bērnu klēpī, nesprādzēties ar vienu drošības jostu. 

 

Cilvēki maz aizdomājas par to, kas ar nepiesprādzētu bērnu notiek sadursmes brīdī. Neviena mātes mīlestība un nevienas tēva stiprās rokas trieciena brīdī nepiesprādzētu bērnu nenoturēs – nepiesprādzēts mazulis auto sadursmē izlidos ārā no mašīnas salona, un tas ir ļoti bīstami. 

 

Braucošā automašīnā nerīkot rotaļas, iesēdinot autovadītājam klēpī bērnu un ļaujot viņam it kā stūrēt. Šāda rīcība ir vieglprātīga un nopietni apdraud dzīvību ikvienam, 37 kas atrodas auto! Turklāt nākamajā brauciena reizē pieaugušajam nebūs argumentu, lai atteiktu bērnam šo bīstamo spēli. Nedrīkst traucēt šoferi, piemēram, mētājot salonā rotaļlietas. 

 

Jaundzimušo un zīdaini pārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam. Zīdainim galva ir smagākā ķermeņa daļa, bet kakla cīpslas un muskuļi nav pilnībā izveidojušies, tāpēc pārvadāt ar skatu braukšanas virzienā mazuli nedrīkst. Ja notiek frontāla sadursme vai strauja bremzēšana, zīdaiņa kakls nespēj noturēt galvu, kas tiek spēcīgi triekta uz priekšu, mazajam sēžot ar skatu braukšanas virzienā. Ja bērns šajā situācijā sēž atmuguriski un ir pareizi piesprādzēts, trieciens vienmērīgi sadalās uz muguras daļu, mazinot iespēju gūt traumas. Vispārējs ieteikums ir līdz bērna 3–4 gadu vecumam viņu pārvadāt ar skatu pretēji braukšanas virzienam. 

 

Reklāma
Reklāma

No likuma viedokļa bērnus, ja viņi atrodas vecumam un augumam atbilstošā autokrēsliņā, var sēdināt arī mašīnas priekšējā sēdeklī. Priekšā var sēdināt kā zīdaini, kas tiek vests ar skatu pretēji braukšanas virzienam, tā lielākus mazuļus gan ar skatu braukšanas virzienā, gan pretēji tam. Ja zīdaini vai jau lielāku bērnu liek priekšējā autosēdeklī ar skatu pretēji braukšanas virzienam, obligāti jāizslēdz drošības spilvens jeb airbag! Kad spilvens atbrīvojas, tas ne tikai izmet bērna krēsliņu no savas pozīcijas, bet rada tam būtiskus bojājumus un savaino tajā sēdošo. 

 

Jāatceras – bērnam augot, mainās arī krēsliņš, ko izmanto viņa pārvadāšanai. Vispirms tie ir zīdaiņiem piemēroti krēsliņi ar atmugurisko skatu, tad jau lielāki autokrēsli. Tikai, kad bērna augums ir vismaz 150 centimetru, viņš drīkst braukt bez paliktņa. 

 

Lai cik drošs būtu izvēlētais autokrēsliņš, tas zaudēs jēgu, ja bērns tajā nebūs pareizi piesprādzēts. Ja mazais krēslā iesprādzēts tikai simboliski, respektīvi, jostas atstājot vaļīgas vai noslīdējušas, tad trieciena brīdī viņš no tām atbrīvosies un vairs neatradīsies sēdeklītī, kas viņu varētu pasargāt. 

 

Uzmanību! Pārbraucienos nobloķēt automašīnas durvis un logus, lai bērns tos nevar patvaļīgi atvērt. 

 

Korekti pievilktas jostas būs stingras, maksimāli tuvas ķermenim. To var pārbaudīt divos veidos. Pirmais – uz pleciem zem jostām nevar pabāzt vairāk nekā vienu pieaugušā pirkstu. Otrais – veicot cilpas testu: mēģinot gareniski salocīt jostu, ar pirkstiem nevar izveidot cilpu. 

 

Autokrēsliņos, kuros bērni tiek sprādzēti ar integrētajām drošības jostām, ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka tās mazajiem pozicionētas uz pleciem, pēc iespējas tuvu kaklam, nevis noslīdējušas zem plecu līnijas. Bērns nedrīkst atbrīvot ķermeņa augšdaļu, izlienot no jostām brauciena laikā, – jostām vienmēr jāatrodas uz pleciem, jāsniedzas pāri krūškurvim un jābūt cieši aizsprādzētām starp kājām. 

 

Aukstajos gada mēnešos, kad mazulis ir saģērbts biezajās drēbēs, jāraugās, lai siltās drēbes netraucētu pareizi un droši nostiprināt jostas. 

 

Ja tās nav nostiprinātas pareizi, trieciena brīdī siksnas var nenoturēt bērnu un viņš var izslīdēt no krēsliņa. Pareizākais būtu biezās drēbes novilkt, bet, lai ziemā, ieliekot bērnu autokrēsliņā, viņš nesaltu, krēsliņu labāk turēt nevis aukstajā automašīnā, bet mājās. Nesot mazuli uz auto, apsedz viņu ar siltu pledu. 

 

Kur vislabāk sēdināt bērnu? 

Ja ģimenē ir viens bērns vai parasti ceļā dodas tikai viens bērns, tad tas ir apspriešanas vērts jautājums. Tomēr tas, kura ir drošākā vieta mazulim, ir atkarīgs no ļoti daudz kā, jo īpaši no sadursmes veida. Nevar paredzēt, kāda būs potenciālā sadursme – frontāla, sānu sadursme, sastapšanās ar citu spēkratu vai kādu objektu. Kādā brīdī labāk ir pasargāti vienā pusē sēdošie, citā – otrā. Taču parasti drošāk bērnu izvietot kādā no aizmugures sēdvietām, nevis priekšā. 

 

Ekstremālos brīžos katram ir instinkts glābt savu dzīvību, un šoferis līdz ar to mēģina izvairīties no sadursmes, vadoties no savas sēdpozīcijas. Tāpēc nosacīti drošāk ir likt bērnu aiz vadītāja. Tomēr ir, kas uzskata, ka drošāka pozīcija mazajam būs pa diagonāli no autovadītāja, jo šādi viņš vecākam būs labāk redzams un sasniedzams. 39 Svarīgi ir zīdaini nebarot, braucot auto. Pareizākais ir apstāties, bērnu pabarot un pēc tam turpināt ceļu. Pretējā gadījumā tas ne tikai rada risku savainoties sadursmes brīdī, ja mamma vai zīdainis nav piesprādzēti, bet mazulim pastāv arī aizrīšanās risks.

 

Par lietotu autokrēsliņu 

Ja tiek piedāvāts lietots autokrēsliņš, jānoskaidro, vai tas kādreiz nav cietis avārijā! Tāds krēsliņš vairs nav drošs, pat ja vizuāli defekti nav saskatāmi. Nepieciešams pārbaudīt, vai tas nav bojāts arī kā citādi. Autosēdeklītis

Saistītie raksti