Neuzklāts aizsargkrēms uz lūpām, ausīm, kakla! 10 saules aizsardzības kļūdas bērniem un pieaugušajiem pavasarī

Dienām kļūstot garākām un saulainākām, arvien vairāk laika pavadām ārā, tā, gluži nemanot, ādai ziemas bālumu nomainot pret vieglu iedegumu. Tomēr, pat ja laukā daudz dzīvojamies, vēl gana apģērbti, ir svarīgi ievērot pamatlietas, lai sevi pasargātu no kaitīgā ultravioletā (UV) starojuma.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Atceries, ka ultravioleto starojumu nevar redzēt vai sajust.

FOTO:

Atceries, ka ultravioleto starojumu nevar redzēt vai sajust.

10 biežākās kļūdas, kuras mēdzam pieļaut, žurnālam “Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks” atklāj dermatoloģe Lāsma Kalnbērza. 


1. Par saules aizsardzību sākam domāt tikai vasarā!

Jau pavasarī UV starojuma intensitāte ir krietni augstāka, nekā esam pieraduši ziemas mēnešos, kas var ļoti viegli izraisīt saules apdegumus.

 

2. Par saules aizsardzību domājam tikai saulainās dienās!

Dažkārt var šķist, ka mākoņainā laikā saule nu nekādi nevar būt bīstama, jo mazāk to sajūtam. Tomēr UV starojums joprojām var būt augsts un ir iespējams gūt ādas apdegumus. 

Mākoņi daļēji absorbē saules starojumu, tomēr jāatceras, ka tas joprojām iedarbojas. 

 

Ultravioleto starojumu nevar redzēt vai sajust, jo saules apdegums neizraisa uzreiz karstuma un sāpju sajūtu – sekas izpaužas tikai vairākas stundas pēc iedarbības.

 

3. Atrodoties ārā ilgāku laiku, neuzliekam saules aizsargcepuri!

Ļoti laba aizsardzība no pārmērīgas UV staru iedarbības pavasarī ir blīva auduma saules aizsargcepure ar platām malām, kas nosedz ne tikai seju, bet arī ausis un kaklu. Parasti tieši seja apdeg, parādoties saulainām dienām, jo nav nosegta ar apģērbu.

 

4. Lietojam bērnam nepiemērotu saules aizsargkrēmu!

Uz aizsarglīdzekļa iepakojuma vajadzētu būt uzrakstam, no kāda vecuma tas paredzēts lietošanai. Bērniem piemērotie parasti ir ar fizikālu aizsargfiltru, ar dabīgiem minerāliem sastāvā, kas fiziski bloķē saules UV staru nokļūšanu ādā. Fizikālie saules aizsarglīdzekļi darbojas kā mehānisks aizsargs uz ādas virsmas. Šie krēmi mēdz būt salīdzinoši biezi un var atstāt gaišu redzamu kārtiņu uz ādas, toties palīdz skaidri redzēt, vai visa āda ir pietiekami un vienmērīgi noklāta.

 

5. Nepievēršam uzmanību saules aizsardzības faktora lielumam un spektram!

Lai nodrošinātu pietiekami labu aizsardzību, rekomendēts izvēlēties saules aizsargkrēmu ar saules aizsardzības faktoru SPF vismaz 30. Jāpievērš uzmanība arī norādei, ka tas ir ar plaša spektra aizsardzību – gan pret UVA, gan UVB stariem, jo abi var izraisīt ādas bojājumu.

 

Reklāma
Reklāma

6. Saules aizsargkrēmu neuzklājam uz visām saulei pakļautām ādas zonām!

Pat ja bērns ir apģērbts, ne tikai seja ir pakļauta saules stariem – jāatceras arī par tādiem ādas rajoniem kā kakls, ausis, lūpas, rokas un pēdu virspuses.

 

7. Saules aizsargkrēmu neuzklājam pietiekami bieži!

Saules aizsargkrēmu ieteicams atkārtoti uzklāt ik pēc divām stundām, kā arī vienmēr pēc atrašanās ūdenī.

 

8. Nepievēršam uzmanību saules aizsargkrēma derīguma termiņam!

Pirms aizsarglīdzekļa lietošanas noteikti jāpārbauda tā derīguma termiņš. Ja produkts ir novecojis, aktīvās sastāvdaļas var būt sabojājušās un zaudējušas savu aizsargājošo iedarbību.

 

Zināšanai 

Saules aizsargkrēmam bez norādīta derīguma termiņa tas ir ne vairāk kā trīs gadi. Uzglabāšanas laiks ir īsāks, ja krēms bijis pakļauts augstām temperatūrām.

 

9. Neņemam vērā, ka saules stari tiek atstaroti arī no dažādām virsmām!

Par saules aizsardzību jāatceras, arī atrodoties uz ūdens, sniegā un dažkārt pat ēnainā vietā. Saules cepure neaizsargā no UV stariem, kas tiek atstaroti no virsmām.

 

10. Pavasarī pārtraucam lietot D vitamīna uztura bagātinātājus!

D vitamīna līmenim būtu jāseko līdzi visu gadu un jāturpina lietot, ja tas nepieciešams. Lielākoties mūsu platuma grādos D vitamīns papildus jāuzņem visu gadu.

 

Atsauces:

 

Saistītie raksti