Vai caur sauļošanās krēmu var uzņemt D vitamīnu?

Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā: "Vasarā D vitamīnu nelietoju ne es, ne bērni, bet ar krēmu smērējamies, taču tagad domāju – vai tādējādi mēs nebloķējam D vitamīna piekļuvi mūsu ķermeņiem?"
Ar sauli joki mazi!

FOTO: Shutterstock.com

Ar sauli joki mazi!

Atbild dermatoloģe Elīza Sālījuma (Dermatoloģijas klīnika)

 

Saules izstaroto ultravioleto B staru (UVB) iedarbība uz ādu ir pirmais solis D vitamīna sintēzē. Tomēr UVB starojuma iedarbībai uz ādu ir arī ļoti būtiski negatīvi efekti: saules apdegumi un ādas vēža attīstības veicināšana. 

 

Reklāma
Reklāma

Saules aizsargkrēma mērķis ir bloķēt UVB starojuma iedarbību uz ādu. Teorētiski tas nozīmē, ka varētu samazināties D vitamīna sintēze. Klīniskos pētījumos nav atklāts, ka saules aizsargkrēma lietošana novestu pie  D vitamīna deficīta. 

 

Jāņem vērā, ka aizsargkrēms ar SPF 50 nodrošina aizsardzību pret 98% UVB staru. Tas nozīmē, ka 2% UVB staru tomēr iedarbojas uz ādu. Kā arī tas ir pie noteikuma, ka saules aizsargkrēma lietošana tiek veikta perfekti. Praksē tā visbiežāk nenotiek un saules aizsargkrēms netiek uzklāts pietiekamā daudzumā, netiek noklātas visas saulei pakļautās zonas un netiek veiktas atkārtotas uzklāšanas. 

Saistītie raksti