Speciāliste: Visnekaitīgākais saules aizsargkrēms ir baltā krāsā ar mazāku SPF

“Daudzi no ķīmiskajiem saules aizsargfiltriem ir toksiski gan endokrīnai sistēmai, gan vairogdziedzerim,” Latvijas radio 1 raidījumā “Kā labāk dzīvot” sacīja viena no ekspertēm, kosmētikas ķīmiķe, tehnoloģe Zane Grigale-Soročina.
Jo lielāks SPF, jo vairāk ķīmijas uzliekam sev uz ādas.

FOTO: Shutterstock.com

Jo lielāks SPF, jo vairāk ķīmijas uzliekam sev uz ādas.

Viņa uzsvēra, ka saules aizsargfiltri jāizvēlas gudri: “Ir ļoti daudz saules aizsargkrēmu ar UVA un UVB jeb plaša spektra aizsargfiltriem, kas satur ne tikai neorganiskos, bet arī organiskos filtrus.”

Zane Grigale-Soročina skaidroja, ka pirmie ir tie, kas veido baltu aizsargkārtiņu uz ādas un saules stari atstarojas fizikāli – tas mūsu ādai ir labi, bet “šos produktus ir grūtāk uzklāt, īpaši maziem bērniem, tāpēc daudzas māmiņas izvēlas ķīmiskos filtrus, kurus ātri uzsmidzina un ar dažiem rokas vilcieniem izziež uz ādas”. 

Speciāliste pauda, ka labākā izvēle ir saules aizsargkrēmi baltā krāsā, kas neiesūcas ādā. Un īpaši bērniem. Tāpat veselībai labvēlīgāki ir aizsarglīdzekļi ar mazāku SPF faktoru. 

“Ir svarīgi, cik daudz ķīmijas liekam uz savas ādas. Ja tas ir SPF 30, tad jāzina, ka vidēji 20% veido aizsargfiltrs. Ja tas ir SPF 50, tad tie ir 25–30% ķīmiski aktīvās vielas, ko uzliekam sev uz ādas. Tad nu jāizsver, vai tiešām klājam SPF 50 un dzīvojamies ar to visu dienu, vai tomēr izvēlamies produktu ar mazāku SPF, bet atceramies biežāk to atjaunot, toties ķīmiskās vielas koncentrācija uz ādas ir mazākā apjomā un pīķa slodze mazinās,” sacīja Zane Grigale-Soročina.

Reklāma
Reklāma

Viņas teikto papildināja otra raidījuma viešņa, ķīmiķe, dabiskās dermokosmētikas “Labrains” radītāja Līga Brūniņa, paužot, ka “tie ir pētījumi par to, kas tajā brīdī notiek uz ādas, bet – kas notiek pēc tam un īpaši bērniem katram individuāli? Ir dažādi faktori, kurus nespējam prognozēt, bet kas var ietekmēt (kādas reakcijas). Jo šie faktori uzsūcas un urīnā atrodami vēl mēnešiem ilgi, bet nomazgāt visu (no ādas) nav iespējams”. 

 

Visu raidījumu “Kā labāk dzīvot” klausies šeit.

Saistītie raksti