Turaidā pulcēsies asinsdonori no visas Latvijas

14.jūnijs ir Pasaules Asins donoru diena, kas šogad tiks svinēta jau 10.reizi. Dažādas svētku aktivitātes daudzviet pasaulē plānotas vairāku dienu garumā, suminot asins donorus un vēršot sabiedrības uzmanību uz asins ziedošanas nozīmi. Latvijā centrālais pasākums notiks 15.jūnijā, Turaidas pils teritorijā, ko organizē Valsts asinsdonoru centrs sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu. 

FOTO: Marika Eglīte

 

Donoriem un trīs viņu ģimenes locekļiem ieeja Turaidas muzejrezervātā un izklaides būs bez maksas. Līdzi jāņem, donora apliecība, personu apliecinošs dokuments un, protams, labs noskaņojums.

 

Svētku laikā bez dažādām izklaidējoša rakstura aktivitātēm pasākuma apmeklētājiem Turaidas vēsturiskajā centrā, pirmo reizi tiks piedāvāta iespēja ziedot asinis. Interesentiem gan jārēķinās ar to, ka centra specializētais autobuss vienā izbraukuma reizē var pieņemt tikai līdz 60 donoriem. Tas nozīmē, ka lielas atsaucības dēļ donoru pieņemšana var beigties ātrāk nekā plānots programmā.

 

Par godu Pasaules asins donoru dienai arī citviet Latvijā tiek rīkotas dažādas aktivitātes. Donorus sumināt plāno vairākas slimnīcu Asins sagatavošanas nodaļas un pašvaldības.

 

Pasākuma programma Turaidas muzejrezervātā

Plkst.11-15 notiks asins ziedošana specializētajā donoru autobusā, laukumā pie Turaidas Muzejrezervāta ieejas vārtiem 

Plkst.11.30, 12.20 un 13.30 - Grupu ekskursijas gida vadībā. Pulcēšanās pie Turaidas Muzejrezervāta Apmeklētāju centra (kases) vai lietainā laikā - Apmeklētāju centrā

Plkst.11-15 - Loku šaušana Jāņkalnā

Reklāma
Reklāma

Plkst.11-16 - Retro foto stūrītis pie pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas

Plkst.13-14 - zālienā pie ābolu klēts uzstāsies tautas dejas un rotaļas vada folkloras kopa "Putni"

Plkst.11-16 - Monētu kalšana smēdē

Plkst.14.30-16 - Brīvdabas augu vākšana Turaidas pļavās un sarunas "Augu izmantošana Jāņos" kopā ar bioloģijas zinātņu doktori Gaidu Ābeli

Plkst.16-17 - dziesmu dārzā notiks brīvdabas koncerts kopā ar grupu "Iļģi".

 

Autobusa kustības saraksts

Visas dienas garumā kursēs Valsts asinsdonoru centra autobuss, kas donorus un viņu ģimenes locekļus bez maksas no viesnīcas "Sigulda laukuma nogādās uz svētkiem Turaidas muzejrezervātā un atpakaļ uz Siguldu. 

Viesnīcas "Sigulda" laukums - Turaidas pils muzejs: 10.45, 11.45, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45.

Turaidas pils muzejs - viesnīcas "Sigulda" laukums: 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 18.