Odu bari neļauj baudīt atpūtu dabā. Kāpēc šosezon to tik ļoti daudz?

Līdz ar silto laiku parādījušies arī odi, kas šogad, kā novērojuši sociālā tīkla “X” lietotāji, ir patiešām lielā daudzumā. Vai tiešām mazie asinsūcēji šajā vasaras sezonā ir vairāk nekā citus gadus, vaicājām Latvijas Nacionālā dabas muzeja entomologam Jānim Dreimanim.
Latvijā ir aptuveni 27 odu sugas un visas neattīstās vienlaicīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā ir aptuveni 27 odu sugas un visas neattīstās vienlaicīgi.

Kinorežisore Alise Zariņa sociālajā tīklā “X” uzjundījusi diskusiju par lielo odu daudzumu. Viņa raksta: 

Reaģējot uz ierakstu, vairāki sociālā tīkla "X" lietotāji atzīst, ka odu daudzums šogad ir pārsteidzoši liels. Piemēram, Helmuts Caune dzirdējis versiju, ka vainīgi esot stārķi, kuru ir tik daudz, ka viņi apēd pārāk daudz vardes, kuras savukārt ir tās, kas normālos apstākļos ierobežo odu populāciju.

 

Santa raksta: “Bijām kapos, odi bija tik daudz, cik es nekad dzīvē redzējusi nebiju, pa 1,5h sakoda kādi 500 odi vismaz. Vienā brīdī saskaitīju, ka uz rokas vienlaicīgi nolaidās 8 odi.”

 

“Daudz odu norāda uz labu ekoloģiju. Acīmredzot, runas par kukaiņu izmiršanu neattiecas uz Latviju,” saka “X” lietotājs Kaspars.

“Es jau domāju, ka esmu vienīgā nelaimīgā. Odu ir ļoti daudz, īpaši pludmalē. Tā parasti tiešām nav,” teic Ilva.

“Tūjā bija odu mākoņi! Bijām jau sapūtušās ar visu ko, tāpat pamanījās iekost sejā,” raksta Lolita.

 

Kā tad īsti ir, vai tiešām šogad odu būtu netipiski vairāk, nekā citus gadus? Atbildes sniedz  Latvijas Nacionālā dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis.

Reklāma
Reklāma

 

“Katru gadu tā pirmā paaudze odiem ir diezgan sinhrona, tām odu sugām, kurām ir vairākas paaudzes gadā, tās ir izkliedētākas. Odiem par labu nāca arī aizgājusī ziema, jo tā bija sniegota. Sniegam izkūstot, veidojas nelieli dīķīši, attekas, visādas ūdenstilpes, kas ir diezgan seklas un diezgan labi uzsilst, šādos apstākļos labi var notikt odu attīstība. 
Iestājoties karstajam laikam, odi vienlaicīgi arī attīstās. Es atceros, ka dažus citus gadus maija beigās ir bijis daudz odu, pat vairāk, nekā šogad, bet pēc pāris nedēļām odu skaits samazināsies,” mierina entomologs.

Viņš atgādina, ka Latvijā ir aptuveni 27 odu sugas un visas neattīstās vienlaicīgi. Asinis ir vajadzīgas odu mātītēm, lai viņas varētu veiksmīgi izdēt olas. Taču tas, ka maija beigās ir daudz odu, neesot nekas neparasts.

“Atceros, ka 2012. gadā bija ļoti liels odu daudzums, jo pēkšņi uznāca liels siltums, līdzīgi, kā mums šogad. Bet tas nenozīmē, ka odu daudzums būs tik liels visu vasaru,” teic Dreimanis.

 

Vaicāts, kādi ir efektīvākie veidi, lai no odiem izvairītos, entomologs atklāj, ka svarīgi ir regulāri mazgāties, lai odus nepievilināti sviedru smaka. Tāpat var izmantot veikalos nopērkamos odu atbaidīšanas līdzekļus. “Esmu mēģinājis arī krustnagliņu eļļu, kas nebija īpaši efektīva. Iesaku vienkārši sadzīvot ar odiem, daudz kustēties, lai šis odu mākonis nepaspēj cilvēkam pietuvoties,” teic Dreimanis.

Entomologs uzsver, ka odi vairāk dzeļ bērniem un sievietēm, jo āda ir plānāka. Tāpat odus pievilina arī alus un sviedru smaka.

Pilnībā izvairīties no odiem nav iespējams, un tie jebkurā gadījumā šajā vasarā būs. Jautājums tikai par to, cik lielā daudzumā. 

Saistītie raksti