Nosaukts dzēriens, kura patērēšana var tevi padarīt par odu magnētu

Londonas Higiēnas un tropu medicīnas skola profesors Džeimss Logans brīdina, ka, baudot džina kokteiļus, cilvēks var kļūt uzņēmīgāks pret odu kodumiem. Patiesībā tas lielā mērā attiecas uz jebkuru alkoholisko dzērienu, vēsta portāls “Express”.
Alkohola lietošana padara cilvēku nedaudz pievilcīgāku odiem un citiem moskītiem.

FOTO: Shutterstock.com

Alkohola lietošana padara cilvēku nedaudz pievilcīgāku odiem un citiem moskītiem.

“Alkohola lietošana padara cilvēku nedaudz pievilcīgāku odiem un citiem moskītiem. To apstiprina arī Amerikas Moskītu kontroles asociācijas žurnālā publicēts pētījums,” skaidro profesors Logans. 

Izpētot 12 vīriešus un vienu sievieti vecumā no 20 līdz 58 gadiem, pētnieki noteica alkohola saturu to dalībnieku sviedros, kuri bija izdzēruši 350 ml alu. Iegūtie rezultāti liecināja, ka tiem, kuri dzēra alu, bija lielāks moskītu piezemēšanās gadījumu īpatsvars.

"Šis pētījums liecina, ka personām, kas lieto alkoholu, vajadzētu būt uzmanīgām, jo tām ir paaugstināts risks saskarties ar odu kodumiem un līdz ar to arī ar odu pārnēsātām slimībām," secināja pētnieki.

 

Kāpēc uzsvērts tieši džins?

Reklāma
Reklāma

Patiesība džins ar toniku agrāk tika ieteikts kā odu repelents, jo tonikā esošais hinīns tiek uzskatīts par spēcīgu atbaidīšanas līdzekli. Zinātnieki gan atklājuši, ka tonikā ir par maz hinīna, lai tas jebkādā viedā spētu atbaidīt odus, bet alkohols, kā zināms, moskītus pievilina. 

 

Kā cīnīties pret odiem? 

  • Odiem nepatīk dažas specifiskas smaržas, piemēram, lavandas, citronmelisas, salvijas, kaķumētras, smaržīgās pelargonijas aromāts. Lai odi nelidotu istabā, ieteicams uz palodzes salikt mazus podiņus ar šiem smaržīgajiem augiem. Ja klāj galdu dārza svētkiem, šādus podiņus saliec rindā uz galda.
  • Viens no efektīvākajiem līdzekļiem ir citronellas eļļa, ko iegūst no citronzāles. Šo eļļu mēdz pievienot pretodu svecēm, taču pāris pilienu var uzpilināt arī uz apģērba vietās, kur neatstāj traipus vai vismaz nevar tos redzēt.
  • Iepriekšminēto augu eļļas var iepilināt mazā trauciņā ar ūdeni un uzlikt uz sveces aromlampiņā. Šādi tvaiki iedarbojas spēcīgāk par tīru eļļu.
  • Ja pie rokas nav eļļu, noder arī saberztas svaigas lapiņas. Tās uzliek uz šķīvja vai dvielīša. Dvieļa priekšrocība – tas viegli piesūcas ar ēteriskajām eļļām, tāpēc to var pirms gulētiešanas uzklāt uz spilvena.
  • Vēl viens variants – smaržīgo augu lapiņas ieliek karstumizturīgā trauciņā un aizdedzina. Iedarbība gan būs jūtama tik ilgi, kamēr kūpēs dūmi, tāpēc garākam vakaram jāsarūpē lielāks daudzums lapiņu.

Saistītie raksti