Piesaki savus vecākus vai vecvecākus dalībai nebijušā izstādē – "Vecums? Nē! Tikai skaitlis”

Senioru lielākās problēmas ir saistītas ne tikai ar nepietiekamiem līdzekļiem, bet primāri ar vientulību un sociālu atstumtību. Lai mazinātu sabiedrībā tik aktuālo problēmu, kā diskriminācija uz vecuma pamata, kā arī veicinātu senioru integrāciju sabiedrībā, tiks rīkota līdz šim nebijusi izstāde “Vecums? Nē! Tikai skaitlis”, kurā sev neierastā veidolā modeļu lomā iejutīsies 12 seniori vecumā 60+. Izstādes autori aicina bērnus, mazbērnus pieteikt vecākus un vecvecākus izstādei, sūtot fotogrāfiju un īsu aprakstu, kā tie saglabā jaunības garu.
Izstādes autori aicina bērnus, mazbērnus pieteikt vecākus un vecvecākus izstādei sūtot fotogrāfiju un īsu aprakstu, kā tie saglabā jaunības garu.

FOTO: Publicitātes foto

Izstādes autori aicina bērnus, mazbērnus pieteikt vecākus un vecvecākus izstādei sūtot fotogrāfiju un īsu aprakstu, kā tie saglabā jaunības garu.

Seniori vecumā virs 60 gadiem ir viena no nevienlīdzības riskam visvairāk pakļautajām grupām. Tāpat sabiedrībā pastāv tik aktuāla problēma, kā diskriminācija uz vecuma pamata. Lai arī šī diskriminācijas forma sabiedrībā ir praktiski neredzama, tomēr tā pastāv. Skatoties uz senioriem, pārējā sabiedrība tajos saskata tikai vecumu, nevis interesantumu, pieredzi, dzīves gudrību, iespējamo profesionālo pienesumu. Rezultātā tiem netiek piedāvātas darba vietas, lai gan ir virkne funkciju, kuras tā veiksmīgi varētu pildīt integrējoties darba tirgū. 

 

Tie tiek pakļauti negatīvai attieksmei un ir izstumti no sabiedrības, vēl vairāk veicinot vientulību un sociālo atstumtību. Lai mainītu esošo situāciju, pašiniciatīvas vadīta komunikācijas aģentūra Luka ir uzsākusi darbu pie izstādes rīkošanas, kurā modeļu lomā iejutīsies seniori līdz šim sev neierastā veidolā, vairāk kā modes ikonas, stila etalons, nevis cilvēki «dzīves norietā». 

 

 

Izstādes idejas autore, producente un režisore Inese Lukaševska aicina pieteikties izstādei ikvienu senioru, kā arī mudina bērnus un mazbērnus pieteikt savus vecākus un vecvecākus līdz šim nebijušai pieredzei, kas ne tikai izkrāsos to ikdienu, bet liks justies ļoti īpaši.

 

“Mērķis ir ne tikai neierastā, vieglā formā runāt par nopietno, bet arī sabiedrībai likt ieraudzīt šos seniorus citā veidolā, citā gaismā, pierādot, ka tas, kas mums traucē ir to izskats. Jo aiz ārējā vecuma neredzam personību. 

Mainot skatījumu mēs ieraudzīsim, ka cilvēks arī sirmā vecumā var būt interesanta, atraktīva, sabiedrībai noderīga personība, kas ir pelnījusi cilvēka cienīgas vecumdienas un atbilstošu sabiedrības attieksmi. 

Mainot attieksmi mēs primāri palīdzēsim sev, lai vecumdienās paši nesaskartos ar diskrimināciju un sajūtu, ka esi atstumtais”, skaidro Inese Lukaševska.

Reklāma
Reklāma

Organizatori aicina ikvienu bērnu, mazbērnu pieteikt izstādei savus vecākus un vecvecākus, kā arī senioriem pieteikt pašiem sevi. Fotogrāfiju un īsu aprakstu sūtot uz izstādes organizatoru e-pastu: info@luka.lv

“Es aicinu ikvienu iesūtīt foto aprakstu, kā viņi vai to vecāki, vecvecāki saglabā dzīves možumu, jaunības garu. Tā var būt arī kāda dzīves situācija, pēc kuras ir saprasts, ka vecums ir tikai skaitlis. 

Dalība izstādē ir bez maksas. 

Taču savā īpašumā dalībnieki saņems ne tikai dažādas balvas no atbalstītājiem, piemēram, Latvijā radītā eko kosmētikas un ādas kopšanas produktu zīmola Labrains dāvanu karti katram dalībniekiem 500 eiro vērtībā, bet arī līdz šim neierastu pieredzi, sev veidotu tēlu, fotogrāfijas, bet, kas būtiskāk, cieņpilnu un ļoti īpašu attieksmi.”

 

Izstāde top sadarbībā ar vides reklāmas uzņēmumu Clear Channel Latvia un būs pieejama visur pilsētvidē. 

 

Projekta tapšanā ir iesaistījušies daudzi Latvijā pazīstami eksperti no dažādām nozarēm: 

  • Fotogrāfs: Alvils Ronalds Bijons, 
  • stilistes Dace Vaivara, 
  • Unastyle skolas vadītāja Una Bernatoviča, 
  • fotogrāfs, grafiskais dizaineris Jānis Vīksna, 
  • pasaulē atzītā pasākumu aģentūra “Luka” 
  • un  daudzi citi.

 

Saistītie raksti