Darbinieku atsauc no atvaļinājuma. Vai tā drīkst un vai var paturēt atvaļinājuma naudu un saņemt arī darba samaksu?

"Darbinieks ir atvaļinājumā, bet ir radusies vajadzība viņu atsaukt atpakaļ darbā. Darbinieks tam piekrīt ar nosacījumu, ka viņam paliek izmaksātā atvaļinājuma nauda un paralēli ir arī darba samaksa par darbā nostrādāto laiku. Vai tas nav pretrunā Darba likumam?" portālam LVportals.lv jautā Armands.
Par konkrēto laiku saņemt dubultu atlīdzību (atvaļinājuma naudu un darba samaksu) Darba likums neparedz

FOTO: Shutterstock.com

Par konkrēto laiku saņemt dubultu atlīdzību (atvaļinājuma naudu un darba samaksu) Darba likums neparedz

Saskaņā ar Darba likuma 141. pantu atpūtas laiks šā likuma izpratnē ir laikposms, kurā darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus.

 

Ja to paredz uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšana, piemēram, steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā, ko var paveikt tikai konkrēts darbinieks, kurš tobrīd izmanto ikgadējo atvaļinājumu, 

 

darba devējs ir tiesīgs ar rīkojumu šo darbinieku atsaukt.

 

Šādā situācijā, aprēķinot darba samaksu par laiku, kad darbinieks no atvaļinājuma būs atgriezies darbā un pildīs darba pienākumus, ņems vērā izmaksāto atvaļinājuma naudu un veiks pārrēķinu, jo atvaļinājuma naudas aprēķināšanai tiek piemērots vidējās izpeļņas aprēķins, savukārt darba samaksai – nolīgtā darba alga.

Reklāma
Reklāma

 

Par konkrēto laiku saņemt dubultu atlīdzību (atvaļinājuma naudu un darba samaksu) Darba likums neparedz. Puses var vienoties par papildu kompensējošu atpūtas dienu piešķiršanu.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti