Laiks līdz 15. aprīlim! Kas jādara mājsaimniecībām, lai tiktu pie lētākas gāzes?

Ēras beigas dabasgāzes tirgū – Latvijā vairs nebūs viena piegādātāja monopols. Ko tas, ka Latvija no 1. maija pāriet uz pilnībā brīvu tirgu gāzes apgādē, nozīmēs mājsaimniecībām, skaidro LTV raidījums “Panorāma”.
Iespējams, ir vērts pārskatīt dažādus piedāvājumus par dabasgāzi.

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, ir vērts pārskatīt dažādus piedāvājumus par dabasgāzi.

Jau 1. maijā dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām tiks atvērts pilnībā, un publiskais tirgotājs, kas piedāvā pakalpojumu par regulētu cenu, vairs nepastāvēs. No lietotāju viedokļa tas nozīmē, ka mājsaimniecībām jāslēdz jauns līgums par dabasgāzi, līdzīgi, kā tas šobrīd ir ar elektrību.

 

Rēķinoties, ka tomēr būs daļa cilvēku, kas šādus līgumus nenoslēgs, tiek atstāta spēkā iespēja dabasgāzi saņemt līdzīgi kā līdz šim. Paredzams, ka cena šādam pakalpojumam būs zemāka, nekā šobrīd mājsaimniecībām noteiktā. 

“Saskarsimies ar situāciju, ka daļa no pietiekami daudziem dabasgāzes lietotājiem, īpaši sektorā, kur ir relatīvi mazs dabasgāzes patēriņš, apzinātu izvēli un līgumu slēgšanu nebūs veikuši, tad iestājas zināmi universāli noteikumi, kurus tirgotājiem ir jāievēro attiecībā uz šāda veida mājsaimniecībām,” LTV skaidro Raimonds Čudars, Klimata un enerģētikas ministrs. 

 

Lai gan pastāv arī šāda opcija, Čudars aicina mājsaimniecības pievērsties tirgotāju izvēlei jau tagad, aicinot sniegtajos piedāvājumos iedziļināties kārtīgi: “Cenu atšķirības ir pietiekami būtiskas visos piedāvājumos!”. 

 

Arī turpmāk kopējo maksu par dabasgāzi veidos piecas komponentes: dabasgāzes cena, maksa par pārvadi, maksa par sadali, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis. Dabasgāzes cena būs vienīgā komponente, kas atšķirsies tirgotāju piedāvājumā.

Reklāma
Reklāma

 

Lai līgums par dabasgāzes piegādi stātos spēkā jau 1. maijā, par to attiecīgajai kompānijai jāpaziņo līdz 15. aprīlim. Tomēr jāpiemin, ka dabasgāzes piegādātāju varēs mainīt arī pēc šī termiņa. 

 

Jau ziņots, ka Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos grozījumus Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas paredz universālā pakalpojuma nosacījumus, kā arī pēdējās garantētās piegādes noteikumus pēc pilnīgas dabasgāzes tirgus atvēšanas šogad 1.maijā.

Preses konferencē pēc valdības sēdes klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV) atzina, ka līdz dabasgāzes piegādātāja maiņai ir atlikušas 11 dienas, tomēr kavēšanos ar šo noteikumu pieņemšanu skaidroja ar šo grozījumu apjomīgumu. 

 

Vienlaikus Čudars uzsvēra, ka lietotāji savu izvēli varēja izdarīt jau iepriekš. Tāpat Čudars informēja, ka ir paredzēta kopīga informatīvā kampaņa ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Arī dabasgāzes piegādātājiem ar pēdējo izrakstīto rēķinu jāinformē patērētāji par iespēju izdarīt izvēli un mainīt piegādātāju.

Saistītie raksti