Atkal kāpusi EURIBOR likme: kuri kredītņēmēji būs ieguvēji, bet kuri – zaudētāji?

Eiropas Centrālā banka (ECB) pagājušajā nedēļā nolēma paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3%. Ko tas nozīmē mūsu kredītņēmējiem? Bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks intervijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka tiem kredītņēmējiem, kas aizņēmušies aptuveni 50 000 eiro un kuriem šajā laikā fiksējas EURIBOR likme, ikmēneša kredīta maksājums varētu pieaugt par aptuveni 20-140 eiro.
Prognozē, ka ikmēneša hipotekārā kredīta maksājums varētu pieaugt par aptuveni 20-140 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Prognozē, ka ikmēneša hipotekārā kredīta maksājums varētu pieaugt par aptuveni 20-140 eiro.

Viņš sacīja: “ECB pagājušajā nedēļā vēlreiz paaugstināja bāzes procentlikmi par 50 bāzes punktiem jeb 0,5 procentpunktiem, tādējādi paaugstinot kredītprocentu mainīgās likmes, kas piesaistītas un ir tiešā ietekmē ar bāzes procentlikmēm. 

 

Martā gaidāms vēl viens kāpums 

Vēl šajā sanāksmē ECB signalizēja, ka martā plānots līdzīgs 50 bāzes punktu paaugstinājums, kas pēc finanšu tirgus datiem, iespējams, varētu būt pēdējais vai pēdējais lielais palielinājums.

Šī brīža dati liecina, ka pēc tam varētu būt periods, kad vairs nesekotu lieli bāzes procentlikmes paaugstinājumi vai varbūt tie nesekotu vispār kādu laiku. 

 

Mūsu kredītmaksājumi atkal nedaudz pieaugs 

Tiešā veidā šis bāzes procentlikmes palielinājums un signalizēšana, ka martā plānota vēl viena tās paaugstināšana, ietekmē naudas cenu, kā bankas aizdod viena otrai. Savukārt naudas cena ietekmē kredītņēmēju mainīgos likmes indeksus jeb EURIBOR 3 mēnešu un EURIBOR 6 mēnešu likmes. 

Tas nozīmē, ka mūsu kredītmaksājums, kredītprocenti atkal nedaudz pieaugs. Šajā gadījumā gan jāsaka, ka šis pieaugums kaut kādā ziņā finanšu tirgos bija gaidāms, tāpēc tas jau nedaudz bija ietverts, EURIBOR jau virzījās uz šo lielumu. Līdz ar to liels lēciens tieši pagājušajā nedēļā nav izteikti redzams.”

 

Maksājums pieaugs par aptuveni 20 eiro 

Mūrnieks skaidroja, ka parasti EURIBOR likmes pieaugums ir līdzīgs kā galvenās bāzes procentlikmes kāpums. Līdz ar to var lēst, ka kredītņēmējam, kurš aizņēmies aptuveni 50 000 eiro, turpmāk katru mēnesi būs jāmaksā par aptuveni 20 eiro vairāk. 

Kredītņēmējs ikmēneša maksājuma pieaugumu sajutīs tad, kad fiksējas viņa aktuālā EURIBOR likme atkarībā no izvēlētā grafika: 1, 2 vai 4 reizes gadā. Ietekme visiem kredītņēmējiem nebūs nekavējoties un jau nākamajā maksājumā.

 

Daļa kredītņēmēju vēl nav izjutuši EURIBOR likmes kāpumu 

Viņš arī norādīja, ka tiem kredītņēmējiem, kuri izvēlējušies 6 mēnešu EURIBOR likmi vai pat 12 mēnešu EURIBOR likmi (šādu kredītņēmēju ir salīdzinoši maz), kas šajā laikā mainās, maksājuma pieaugums varētu būt būtiskāks, salīdzinot ar iepriekš maksāto summu, jo likmes vairākkārtējais lēciens pēdējo 6 mēnešu laikā vēl nav bijis ietverts viņu ikmēneša maksājumos. 

Tie kredītņēmēji, kuri vēl nav piedzīvojuši kredītprocentu likmes maiņu, vēl joprojām maksāja mazāku summu, bet tagad viņiem būs jāpiedzīvo salīdzinoši lielāks maksājuma palielinājums. 

 

Daļai ikmēneša maksājums varētu pieaugt par 100 eiro 

Piemēram, ja kredītņēmējs ir izvēlējies 6 mēnešu EURIBOR likmi, kas fiksējas šajā laikā - februāra sākumā, un viņš ir aizņēmies aptuveni 50 000 eiro, tad viņa ikmēneša maksājums varētu pieaugt pat par aptuveni 100 eiro. 

Jāņem vērā, ka kopš pagājušās vasaras likme piedzīvojusi vairākkārtēju pieaugumu. Tā kā parādās tendence, ka inflācijas pieauguma temps samazinās, ECB ir lēmusi, ka galveno bāzes  procentlikmi nevajag paaugstināt par 75 bāzes punktiem jeb 0,75 procentpunktiem, bet gan par 50 bāzes punktiem jeb 0,5 procentpunktiem. 

 

Kad pieaug likmes, visātrāk izmaiņas jūt tie, kam EURIBOR fiksējas ik pēc 3 mēnešiem 

Reklāma
Reklāma

Speciālists skaidroja, ka kredītņēmējiem, kuriem EURIBOR likme fiksējas ik pēc 6 mēnešiem, ikmēneša kredītmaksājuma pieaugums ir diezgan liels. 

Iepriekšējos mēnešos viņu procentlikme bija ievērojami mazāka, salīdzinot ar aizņēmējiem, kuriem EURIBOR likme fiksējas ik pēc 3 mēnešiem. Viņi jau ir paguvuši izjust izmaiņas ātrāk - ikmēneša maksājums jau ir pieaudzis. 

 

Dažiem maksājuma kāpums varētu sasniegt pat 140 eiro 

Savukārt tie aizņēmēji, kuriem EURIBOR likme fiksējas ik pēc 12 mēnešiem un tuvākajā laikā paredzēta tās nākamā fiksācija, savos maksājumos vēl nav pieredzējuši procentlikmes maiņu un līdz ar to maksājuma pieaugumu. “Viņiem kāpums varētu būt vēl apjomīgāks.” 

Ja viņi ir aizņēmušies aptuveni 50 000 eiro un tuvākajā laikā fiksējas viņu EURIBOR likme, ikmēneša maksājums varētu pieaugt pat par aptuveni 140 eiro. 

Kredītņēmēji, kuri izvēlējušies 12 mēnešu EURIBOR likmi un kuriem likme mainās februāra sākumā, līdz šim maksāja salīdzinoši mazāku ikmēneša maksājumu, jo iepriekš EURIBOR likme bija tuvu 0 vai pat negatīva. 

 

Iegūs tie, kas pirms procentlikmju kāpuma izvēlējās fiksēto likmi 

Vai ir kredītņēmēji, kuri iegūs no šīs situācijas? Mūrnieks atzina, ka labākā situācijā varētu būt tie aizņēmēji, kas pirms vairākkārtējā kredītprocentu likmju kāpuma izlēma ņemt jaunu kredītu vai izmainīt esošo kredītlīgumu, izmantojot fiksētu ilgtermiņa likmi, piemēram, uz 3 vai 5 gadiem. 

“Noteikti ieguvēji ir tie, kas to darīja pirms šī likmju kāpuma. Viņi ieguvuši to, ka šobrīd diezgan ilgu periodu var maksāt mazāku maksājumu.”

 

Lēmums jāpieņem katram pašam 

Speciālists atturējās sniegt vienotu ieteikumu kredītņēmējiem, kā patlaban labāk rīkoties, lai samazinātu savu ikmēneša kredītmaksājumu. 

Noteikti nevar apgalvot, ka visiem aizņēmējiem tagad vajadzētu steigties izvēlēties ilgtermiņā fiksētu procentu likmi. 

Šāds lēmums jāpieņem katram individuāli, ņemot vērā konkrēto situāciju. Tāpat jāapzinās, ka finanšu tirgos likmju ilgtermiņa virzība var būt arī neliela laimes spēle. 

 

Var iegūt, bet var arī zaudēt 

Ja kredītņēmējiem ir ārkārtīgi svarīgi, lai ikmēneša maksājums noteikti vairs nekāptu augstāk un fiksētās likmes aprēķinātais maksājums ir pieļaujamā diapazonā, tad, iespējams, lēmums par fiksēto likmi, piemēram, uz 5 gadiem, varētu būt labs. Tas garantētu maksājumu paredzamību un plānošanu. 

Tiesa, ja kredītņēmējs šobrīd noslēdz līgumu par fiksētu likmi uz 5 gadiem, tad visus turpmākos 5 gadus viņam būs jāmaksā šis lielākais ikmēneša maksājums. “Jā, šeit ir zināma laimes spēle. Noslēdzot līgumu uz 5 gadiem, procentu likme ir prognozējama, kas ir pozitīvi, bet tā ir šādā līmenī.”

 

Neviens nevar 100% prognozēt, kas tirgos notiks turpmāk

Ja mainīgās 3 un 6 mēnešu EURIBOR likmes samazinās, tad kredītņēmējam, kas noslēdzis līgumu par fiksētu likmi uz ilgāku laiku, piemēram, 3 vai 5 gadiem, var nākties maksāt salīdzinoši lielāku ikmēneša maksājumu. 

Tomēr, ja inflācija neatkāpjas un pat palielinās, kas var izraisīt jaunus ECB lēmumus par likmju pieaugumu, tad šī kredītņēmēja ikmēneša maksājumi varētu būt salīdzinoši mazāki. Jāsaprot, ka neviens speciālists nevar precīzi prognozēt, kas ilgtermiņā notiks finanšu tirgos šajā jomā. 

 

No portāla: www.jauns.lv.

Saistītie raksti