Brīdina par ļoti stiprām narkotikām, ko slēpj elektroniskajās cigaretēs

Narkologi brīdina, ka pēdējā laikā vairāki pārdozēšanas un pat nāves gadījumi saistīti ar jaunajām sintētiskajām narkotikām, kam viens no izplatīšanas un lietošanas veidiem ir elektronisko cigarešu šķidrumi. Šīs cigaretes ir īpaši iecienītas jauniešu vidū, tāpēc ārsti ceļ trauksmi. Savukārt izplatīšanas ceļi ir gandrīz neredzami, jo vielu pasūtīšana un piegāde ir bezkontakta.
Jaunieši iziet uz ārkārtīgi lielu risku, jo viņi faktiski nezina, kas ir to sastāvā.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunieši iziet uz ārkārtīgi lielu risku, jo viņi faktiski nezina, kas ir to sastāvā.

Pēdējā laikā arī Latvijā fiksēti gadījumi, kad aizliegtās vielas tiek slēptas elektroniskajās cigaretēs vai to šķidrumos. Līdz šim narkotikas atrastas kratīšanu laikā kriminālprocesu ietvaros.

 

“Ja runājam par smēķējamiem šķidrumiem vai “saltiem”, kas tagad ir ļoti populāri, faktiski jaunieši iziet uz ārkārtīgi lielu risku, jo viņi faktiski nezina, kas ir to sastāvā. 

Un mums ir brīdinājums no Eiropas Narkotiku monitoringa centra, ka ir daudz šie saindēšanās gadījumi, kur šiem “saltiem” vai elektroniskām cigaretēm tiek pievienoti amfetamīni, sintētiskas dabas vielas, nitazēnu grupa, kas ir ārkārtīgi bīstami,” 

pastāstīja Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.

 

Reklāma
Reklāma

Pasaules pieredze rāda, ka šīs neizskaidrojamās nāves izraisa smagi plaušu bojājumi, jo ķīmiskie savienojumi bojā gan plaušas, gan asinsvadus.

 

Vairāk lasi: www.lsm.lv

 

Saistītie raksti