Bērnu slimnīcā nokļūst pusaudzis, kas sapīpējies e-cigaretes un salietojies nikotīna spilventiņus

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti ceļ trauksmi par elektronisko smēķēšanas ierīču izplatību pusaudžu vidū. Viņi ir nobažījušies par bērnu veselību gan tuvākajā, gan tālākajā nākotnē. Bērnu slimnīcas virsārste, bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka pavisam nesen slimnīcā nonāca kāds pusaudzis, kurš dienas laikā bija izsmēķējis vairākas e-cigaretes un arī lietojis nikotīna spilventiņus. Viņam bija mokoša vemšana un ļoti slikta pašsajūta.
Ir daudz pētījumu, kas pierāda: ja pusaudzim rodas atkarība no nikotīna, tad vēlāk viņam ir daudz lielāka vēlme un interese lietot nākamās atkarību izraisošās vielas.

FOTO: Shutterstock.com

Ir daudz pētījumu, kas pierāda: ja pusaudzim rodas atkarība no nikotīna, tad vēlāk viņam ir daudz lielāka vēlme un interese lietot nākamās atkarību izraisošās vielas.

Šonedēļ visa ārstu sabiedrība, tostarp Bērnu slimnīcas mediķi, vērsās pie Saeimas deputātiem ar aicinājumu grozīt likumu par elektronisko smēķēšanas ierīču izplatīšanu.

Ārste Snipe intervijā portālam Jauns.lv atgādināja, ka grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā Veselības ministrija, rūpējoties par sabiedrības veselību, piedāvāja jau no 2020. gada. “Grozījumi visu laiku tika atlikti, atlikti, atlikti.”

 

Pandēmijas laikā bija citas prioritātes

Iepriekšējās deputātu un speciālistu tikšanās notika kovida pandēmijas laikā un “visa mūsu enerģija bija veltīta kovida ārstēšanai, epidemioloģisko pasākumu nodrošināšanai un domām par to, kā panākt sabiedrības vakcināciju”. Līdz ar to jautājumiem par elektronisko smēķēšanas ierīču izplatību netika pievērsta pietiekami liela uzmanība.

“Mēs tikai “post factum” konstatējām, ka, neraugoties uz to, ka mums tiešām bija laba likumdošana par smēķēšanas un tabakas produktu ierobežojumiem, pandēmijas laikā industrija atrada tajā “robu”, ka pārdošanā parādījās nikotīna spilventiņi un dažādas alternatīvās smēķēšanas ierīces ar vairākiem garšas uzlabotājiem, kas ir ieguvuši milzīgu popularitāti jauniešu vidū.”

Likumā ir noteikts, ka cigaretēm nedrīkst būt nekādi garšas uzlabotāji, bet tika atrasts “ļoti jauks robs” likumdošanā un tirgū ļoti plaši ienāca alternatīvie smēķēšanas un nikotīna uzņemšanas produkti.

 

Izplatās meli, ka alternatīvās smēķēšanas ierīces ir mazāk kaitīgas

“Mūs dara ļoti bažīgus, ka šos produktus mēģina normalizēt, teikt, ka tie ir mazāk kaitīgi nekā cigaretes. Vienu brīdi pat parādījās informācija, kas nekādā veidā nebija saskaņota ar ārstu sabiedrību un kam mēs nekādā gadījumā nepiekrītam, proti, parādījās apgalvojumi, ka šīs alternatīvās smēķēšanas ierīces var palīdzēt atmest [tradicionālo] smēķēšanu un ir mazāk kaitīgas. Tas absolūti tā nav! Arvien vairāk publikācijās varam uzzināt par šo produktu kaitīgumu,” ārste teica.

Mediķi ir ļoti satraukušies par ārzemju publikāciju datiem, ka pēdējos gados jaunatnes vidū ir milzīgi pieaudzis alternatīvo nikotīna uzņemšanas veidu lietotāju skaits. Par precīzāku Latvijas situāciju patlaban vēl notiek datu apstrāde.

 

Tas nav stilīgi, bet gan veselībai bīstami!

“Nikotīns ir ārkārtīgi spēcīga atkarību izraisoša viela. Ar dažām reizēm pietiek, lai cilvēks kļūtu atkarīgs un viņam būtu ļoti liela vēlme lietot nikotīna spilventiņus, veipus, saltus.

Masu medijos industrija ar influenceru starpniecību mēģina radīt iespaidu, ka tas nav veselībai bīstami, ka tas ir stilīgi. Tas tiešām rada mūsos ļoti lielas bažas, tāpēc mēs šobrīd vēršamies pie deputātiem [ar aicinājumu grozīt likumu],” speciāliste norādīja.

 

Pusaudzis ar smagu nikotīna intoksikāciju nonāk slimnīcā

“Pavisam nesen [aptuveni pirms 10 dienām] pie mums uz slimnīcu tika atvests pusaudzis (14 gadus vecs), kurš bija izsmēķējis vairākas e-cigaretes, kā arī lietojis nikotīna spilventiņus. Viņš bija atvests ar tiešām smagu nikotīna intoksikāciju. Tiesa, tādi gadījumi nenotiek bieži.”

 

Pusaudzim, kurš sapīpējies vairākas e-cigaretes, var būt pamatīgi galvas reiboņi un ļoti slikta dūša. 

 

Tāpat var būt izteikti paātrināta sirdsdarbība un slikta pašsajūta, ko precīzi raksturo latviešu teiciens: “Sirds pa muti kāpj ārā.”

Ja jaunietis varētu izturēt visus iepriekš minētos simptomus, visticamāk, viņš par tiem nestāstītu vecākiem vai citiem pieaugušajiem, jo nevēlētos atklāt veipošanu un saltu lietošanu. “Sajūta ir ļoti slikta! Kuram jaunietim gan gribētos atzīties vecākiem, ka viņš izpīpējis 5–6 saltus?! Skaidrs, ja varētu, tad klusiņām atstātu to tikai savai zināšanai. Bet sajūta ir tik slikta! Ir sajūta, ka tūlīt nomiršu.”

Reklāma
Reklāma

Uzzinot informāciju par šo atvesto jaunieti, ārste nodomājusi: “Tik tālu esam nonākuši ar to, ka nespējam noregulēt likumdošanu un šo produktu izplatīšanas ierobežošanu, lai tas neapdraudētu mūsu bērnus un jauniešus.”

 

Veipo arī desmitgadnieki

Visbiežāk e-cigaretes izmanto pusaudži, taču “ir bažas, ka vecums, kurā notiek šo vielu lietošana, samazinās, un ziņo par arvien jaunākiem bērniem. Daudz vecāku bažījas, lai viņu bērns nepīpētu, bet nesatraucas, ja viņš lieto veipu vai saltu. Diemžēl sabiedrībā tas ir pārāk normalizēts”.

 

Nav dzirdēts, ka veipus un saltus lietotu bērnudārznieki, bet mediķiem ir informācija par sākumskolas vecuma bērniem. 

 

Ārstiem zināms par atsevišķiem 10 gadus veciem bērniem, kas lieto veipus, saltus.
Mūs uztrauc fakts, ka tas notiek ļoti plaši, ka to mēģina normalizēt un ka nikotīna atkarība iestājas ļoti ātri. Faktiski tas nozīmē, ka mēs nolemjam šo jauniešu paaudzi pēc 10, 20, 30 gadiem daudzām ļoti nopietnām saslimšanām. Onkoloģiskām, plaušu, sirds un asinsvadu slimībām.

Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir pirmajā vietā, un tās izraisa tieši nikotīns. Tās nav cigaretes! Parastās cigaretes un degšanas produkti vairāk ietekmē plaušu veselību, bet nikotīns [negatīvi] ietekmē nervu sistēmu, ir galvenais riska faktors tādiem augstas mirstības iemesliem kā miokarda infarkts un insults.

 

Nikotīna lietotājiem veselība pasliktinās jau šodien, rīt un parīt

Ārste uzsvēra, ka alternatīvās smēķēšanas ierīces rada ne tikai lielus riskus jauniešu nākotnes veselībai, bet arī negatīvi ietekmē to patlaban. Viņa skaidroja, ka nikotīna atkarīgiem jauniešiem (turklāt no nikotīna ļoti ātri kļūst atkarīgi) ir pazeminātas koncentrēšanās spējas, sekmes skolā un motivācija.

 

Nikotīns sašaurina asinsvadus, līdz ar to bērniem, kuri sporto, paaugstinās sporta traumu risks. Turklāt sporta traumas dzīst lēnāk. “Tā ir milzīga problēma.”

 

Ir daudz pētījumu, kas pierāda: ja pusaudzim rodas atkarība no nikotīna, tad vēlāk viņam ir daudz lielāka vēlme un interese lietot nākamās atkarību izraisošās vielas. Labākajā gadījumā tā ir marihuāna, bet sliktākajā gadījumā tās ir visas pārējās narkotikas.

“Mēs tiešām ceļam trauksmi gan par to, kas notiks tuvākajā nākotnē, gan par to, kas mūs apdraud tālākā nākotnē.” Tāpat ārste atzina, ka nikotīna atkarība var veicināt aizraušanos ar pārmērīgu alkohola lietošanu. “Noteikti! Viena atkarība veicina arī nākamo atkarību.”

 

Pamēģināsim saltiņu ar mango garšu!

Var būt arī tā, ka cilvēks neaizraujas ar smēķēšanu, bet, nonākot kompānijā, kurā tiek lietots alkohols, “atlaiž bremzes” un dzird aicinājumu: “Pamēģināsim saltiņu ar mango garšu!”

“Ja šim cilvēkam piedāvātu parasto cigareti, tā varētu radīt gana neaptīkamas blakus izjūtas, nebūt forša, tāpēc, iespējams, viņš teiks: “Fui, nē! Man nepatīk!” Taču saltiņš ar mango garšu ir jauks! Tādā veidā tas arī aiziet tālāk. Trakākais ir tas, ka e-cigaretes, tostarp salti, nerada nepatīkamas garšas un smaržas, kā to dara parastās cigaretes. Uz tām ļoti viegli ir pavilkties pašiem jauniešiem.”

 

Diemžēl daļa vecāku veipos nesaskata neko bīstamu un kaitīgu

Pneimonoloģe piekrita, ka arī daļa vecāku nesaprot, cik ļoti bīstami, nevēlami, kaitīgi un atkarību izraisoši ir veipi, salti un citas alternatīvās smēķēšanas ierīces. Daļa pieaugušo uz tām skatās kā uz nekaitīgām.

“Diemžēl tā ir. Tas ir tas, ko industrija pa šiem diviem gadiem ir panākusi. Tā tiešām ir mērķtiecīgi publicējusi dažādus rakstus gandrīz par to, cik tas ir veselīgi. Diemžēl. Mēs tajā brīdī bijām ļoti fokusējušies uz skaidrošanu par epidemioloģiju, tīrām rokām, masku valkāšanu, vakcinācijas drošumu, bet šo [elektronisko smēķēšanas ierīču izplatīšanos] palaidām garām. Tas ir ļoti veikli izmantots,” Bērnu slimnīcas virsārste atzina un aicināja pieaugušos aizdomāties par alternatīvo smēķēšanas ierīču kaitīgumu un ierobežot tās.

Saistītie raksti