Lielākajā daļā pašvaldību sākta energoresursu cenu pieauguma kompensāciju izmaksa mājsaimniecībām

Lielākā daļa Latvijas pašvaldību uzsākušas energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām, apliecina SIA “ZZ Dats” direktors un www.ePakalpojumi.lv izstrādātājs Edžus Žeiris. No vairāk nekā 135 tūkstošiem Latvijas pašvaldībās saņemto pieteikumu 75% ir izskatīti, un pašvaldībās pieņemti pozitīvi lēmumi par atbalsta izmaksu mājsaimniecību īpašniekiem vai īrniekiem vairāk nekā 6,3 miljonu eiro apmērā.
Apkurē izmantojot granulas vai briketes, malku vai elektroenerģiju, iedzīvotājiem nepieciešams iesniegt pieteikumu pašvaldībai.

FOTO: Shutterstock.com

Apkurē izmantojot granulas vai briketes, malku vai elektroenerģiju, iedzīvotājiem nepieciešams iesniegt pieteikumu pašvaldībai.

38 pašvaldības jau ir uzsākušas atbalsta izmaksu un izmaksāts atbalsts 56 tūkstošiem pieteikumu 3,5 miljonu eiro apmērā. Arī atlikušās pašvaldības gatavojas atbalsta maksājumu veikšanai un pirmie maksājumi tiks veikti tuvākajās dienās.   

 

Atgādinām, lai palīdzētu iedzīvotājiem energoresursu sadārdzināšanas laikā, valdība īsteno dažādus atbalsta pasākumus. Mājsaimniecību energoresursu izmaksu pieauguma daļējai kompensācijai tiek pielietoti divi iedzīvotājiem atšķirīgi veidi. 

Centralizētas siltumapgādes gadījumā vai apkurē izmantojot dabasgāzi, atbalsts tiks piemērots automātiski piestādītajos rēķinos. 

Turpretī, izmantojot apkurē granulas vai briketes, malku vai elektroenerģiju, iedzīvotājiem nepieciešams iesniegt pieteikumu pašvaldībai. Pieteikumu iespējams iesniegt elektroniski attālināti, vai arī ierodoties klātienē pašvaldībā. 

 

“Pašvaldībām lēmums par atbalsta izmaksu jāpieņem 30 darbadienu laikā, un pirmās pašvaldības atbalstu sāka izmaksāt jau oktobra pirmajā pusē. Daļa pašvaldību vēl nav uzsākušas atbalsta izmaksu. Aptaujājot minētās pašvaldības, saņēmām atbildes par dažādām administratīvām un tehniskām darbībām, kuras pašvaldībās tiek veiktas, gatavojoties atbalsta izmaksai. 

 

No līdz šim iesniegtajiem pieteikumiem redzams, ka mājokļu īpašnieku un īrnieku nemainīgi populārākais atbalsta veids ir 60 eiro atbalsts apkurei ar malku bez iegādes apliecinoša dokumenta uzrādīšanas,” situāciju komentē SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris. 

 

Pašvaldībās ir novērojamas krasas atšķirības pieteikumu iesniegšanas veida izvēlē. Atsevišķās pašvaldībās līdz pat 80% pieteikumu iedzīvotāji ievada elektroniski portālā www.ePakalpojumi.lv. Savukārt citās pašvaldībās līdz pat 70% pieteikumu tiek ievadīti klātienē, kas nenoliedzami iedzīvotājiem un pašvaldības darbiniekiem prasa lielāku darba ieguldījumu. Tāpēc mēs aicinām iedzīvotājus pieteikumus aizpildīt elektroniski portālā www.ePakalpojumi.lv. 

Tomēr, ja kādu apsvērumu dēļ nevarat pieteikumu aizpildīt elektroniski, iesniedziet to klātienē pašvaldībā. 

Praktiski katra pašvaldība informāciju par pieteikumu pieņemšanas kārtību ir publicējusi savā mājaslapā un sociālajos tīklos. 

Reklāma
Reklāma

 

“Paralēli strādājam arī pie pašvaldību darba efektivizācijas, 10 pašvaldībās ir ieviesta integrēta datu apstrāde no lēmuma sagatavošanas, saskaņošanas līdz pat izmaksai, kopumā šādi ir izmaksāti 15 tūkstoši atbalsta maksājumu par kopējo summu 930 tūkstoši eiro,” līdz šim paveikto komentē SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

 

No 2022. gada 1. oktobra līdz 25. oktobra pulksten 17.00 portālā www.ePakalpojumi.lv atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija iesniegti vairāk kā 68 tūkstoši pieteikumu un klātienē pašvaldībās nedaudz vairāk kā 67 tūkstoši pieteikumu. 

 

Dati par pašvaldību veikto energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām apkopoti 2022. gada 25. oktobrī. 

 

Konteksts:

Kopš 2022. gada 1. oktobra daļai no Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā iekļautajiem papildu atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām gaidāmajā ziemas sezonā iedzīvotāji var pieteikties portālā www.ePakalpojumi.lv vai klātienē pašvaldībā.

 

  • Pieteikšanās atbalsta pasākumiem pašvaldībā iespējama tiem, kuri apkurei izmanto granulas vai briketes, malku, kā arī elektroenerģiju. Valsts, izmantojot pašvaldību sniegto pakalpojumu, kompensē energoresursu cenu ārkārtēju pieaugumu, t.i., katram no energoresursu veidiem ir noteikta cena, sākot no kuras tiek rēķināta kompensācija. Kā arī ir noteikts kompensējamo energoresursu apjoms vienai mājsaimniecībai.
  • Granulu iegādē tiek kompensēta 50% no summas, kura pārsniedz 300 eiro/tonnā vienlaicīgi atbalstam nepārsniedzot 100 eiro/tonnā.
  • Malkas iegādē, uzrādot iegādi apliecinošus dokumentus, tiek kompensēta 50% no summas, kura pārsniedz 40 eiro/ber.m3 atbalstam nepārsniedzot 15 eiro/ber.m3.
  • Ja mājsaimniecībā apkurei tiek izmantota malka un tā iegādāta līdz šī gada 31.augustam, un nav saglabāts maksājumu apliecinošs dokuments, tad līdz šī gada 30. novembrim ir iespējams pieteikties vienreizējam atbalsta maksājumam 60 eiro apmērā.
  • Ja mājsaimniecībā apkurē tiek izmantota elektroenerģija, kompensēts tiek patēriņš, kas pārsniedz 500 kWh/mēnesī un tiek kompensēti 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro/kWh vienlaicīgi atbalstam nepārsniedzot 2000kWh un 0,100 eiro/kWh. Elektroenerģijas atbalsta pieteikumus pašvaldības sāks pieņemt ar šī gada 1.novembri.

 

Portālā www.ePakalpojumi.lv ir pieejami vairāki integrēti e-pakalpojumi, kuri apkopo datus no Latvijas pašvaldībām, valsts iestādēm un komercsabiedrībām. SIA "ZZ Dats" ir izstrādājis vienotu e-pakalpojumu portālu www.ePakalpojumi.lv, kur sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām tiek sniegti dažāda līmeņa e-pakalpojumi. 

 

www.ePakalpojumi.lv iespējams pieteikties nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu saņemšanai e-pastā un veikt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, reģistrēt bērnu uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un sekot kopējam reģistram, pieprasīt civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecību un pieprasīt citus pašvaldību e-pakalpojumus.

Saistītie raksti