No šodienas publiskās vietās jāvalkā tikai medicīniskās sejas maskas vai respiratori

Lai efektīvāk ierobežotu Covid-19 omikrona paveida aizvien pieaugošo izplatību, no šodienas, 25. janvāra, vietās, kur nepieciešams lietot sejas maskas, atļauts lietot tikai medicīniskās maskas vai respiratorus bez vārsta.
Pareizi lietojot  medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti.

FOTO: Shutterstock.com

Pareizi lietojot medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti.

No 25. janvāra darba vietā, veikalā, sabiedriskajā transportā un citās publiskās vietās jālieto:

  • medicīniskā maska vai
  • respirators bez vārsta (FPP2-FFP3, KN95).

Medicīniskās maskas vai respiratori jālieto arī vakcinētām vai pārslimojušām personām.
 

Izņēmums izglītības iestādēs

Izglītības iestādēs to darbinieki un izglītojamie var turpināt izmantot iepriekš centralizēti izsniegtās nemedicīniskās (auduma) sejas maskas, kas ir ar augstu aizsardzības pakāpi.

Savukārt bērni vecumā no 7 līdz 12 gadiem arī citur var turpināt lietot nemedicīnisku (auduma) masku. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrijā, skolēnu rīcībā ir izglītības iestādēs izsniegtie, valsts centralizētā iepirkumā iegādātie nemedicīniskie (auduma) aizsegi, kas atbilst noteiktiem kvalitātes standartiem un garantē pietiekamu izelpojamā un ieelpojamā gaisa filtrāciju.

Tikmēr skolēniem vecumā no 12 gadiem, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, būs jālieto medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratori (izņemot sabiedrisko transportu). Šāds lēmums pieņemts, jo, atbilstoši starptautisko veselības organizāciju rekomendācijām, mutes un deguna aizsegus pieaugušajiem jāsāk lietot no 12 gadu vecuma.

 

Reklāma
Reklāma

Piemēram, ja cilvēks pērk medicīniskās maskas par 16 centiem gabalā un ik dienu tās mainīs dažas reizes, tad mēnesī tas izmaksās aptuveni 15 eiro. Savukārt respiratori, kas maksā ap vienu eiro un ko varot nēsāt astoņas stundas, mēnesī izmaksās aptuveni 30 eiro.

Respiratorus var nēsāt dienu, bet labos apstākļos – pat vairāk, Latvijas Radio stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes profesors Ivars Vanadziņš. Vanadziņš uzskata, ka pastāv risks, ka jauno noteikumu dēļ cilvēki taupīs un mutes un deguna aizsegus mainīs reti.
 

Kāpēc aizliedz auduma sejas maskas?

Veselības ministrija (VM) grozījumu anotācijā skaidro, ka pētījumi liecina, ka medicīnisko sejas masku efektivitāte, salīdzinot ar citu materiālu sejas aizsegiem, ir visaugstākā un sasniedz vismaz 90%, bet sejas maskas nav pietiekams aizsardzības līdzeklis pret ļoti sīku daļiņu, tai skaitā vīrusu, ieelpošanu.

Savukārt respiratori bez vārsta aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret daļiņu ieelpošanu no apkārtējās vides.


 VM aicina ņemt vērā, ka medicīniskās sejas maskas un respiratori ir standartizēti un to efektivitātei ir starptautiski noteiktas konkrētas prasības. Tādēļ, pareizi lietojot medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti. Savukārt nemedicīniskajiem sejas aizsegiem nav nekādu konkrētu prasību vai standartu, un tās var būt kā ļoti kvalitatīvas ar augstu aizsardzības pakāpi, tā ļoti nekvalitatīvas ar ļoti zemu aizsardzības pakāpi, tādēļ nemedicīnisko sejas aizsegu pareiza lietošana negarantē pietiekamu aizsardzību.

Nemedicīnisko sejas aizsegu lietošana ir pamatota tad, kad ir ierobežota medicīnisko sejas masku un respiratoru pieejamība un ir nepieciešams tos saglabāt ārstniecības personām.