Maskne - sejas masku lietošanas sekas uz ādas

Pastāvīgā masku valkāšana, neraugoties uz to, ka tā ir absolūti nekaitīga, var gan kairināt ādu, gan veicināt iekaisuma veidošanos.
Paaugstinātais mitruma daudzums zem maskas ietekmē ādas pH līmeni, var radīt labvēlīgu vidi baktēriju skaita pieaugumam un iekaisuma attīstībai.

FOTO: Shutterstock.com

Paaugstinātais mitruma daudzums zem maskas ietekmē ādas pH līmeni, var radīt labvēlīgu vidi baktēriju skaita pieaugumam un iekaisuma attīstībai.

Angliski šo problēmu kopumu apzīmē ar terminu “mascne” – pūtītes jeb akne, ko provocē tieši masku nēsāšana. Kas būtu jāzina, lai izvairītos no masknes, stāsta ārste - kosmētiķe Ludmila Stavro – Freiberga. 

 

Dažādu sejas masku plusi un mīnusi

   • Kokvilnas auduma maska nekairina ādu, tomēr slikti uzsūc tajā sakrājušos mitrumu, tā var radīt siltumnīcas efektu un noberzt ādu.

   • Plāna neoprēna auduma maska veicina pārmērīgu svīšanu, turklāt, ja tā pieguļ pārāk cieši, var izraisīt arī mehānisku ādas kairinājumu.

   • Ieteicamais variants maskas izvēlē, īpaši cilvēkiem ar jutīgu sejas ādu, ir zīda maska vai kokvilnas auduma maska ar zīda oderi. Tiek uzskatīts, ka zīdam piemīt pretmikrobu īpašības un tas ir izteikti higroskopisks – labi absorbē mitrumu.

 

Atceries! Lai novērstu masknes veidošanos un pasargātu sevi no vīrusa, jebkura vairākkārt lietojamā maska pēc ilgstošas nēsāšanas vairāk par 2 stundām ir jāmazgā, tāpēc garderobē jābūt vairākām, tieši Jums piemērota izmēra maskām!

 

   • Arī vienreiz lietojamās sejas maskas var izraisīt ādas kairinājumu un iekaisumu, taču tās ir drošākas, jo jāmaina daudz biežāk.

   • Maskas-respiratori ir daudz uzticamākas aizsardzībai pret koronavīrusu, bet tās daudz spēcīgāk nospiež ādu zonā virs deguna un zem acīm, atstājot sarkanas svītras, nobrāzumus un pat nelielas brūces. Ja masku nepieciešams valkāt katru dienu, tad ādai nav pietiekama laika, lai atgūtos no izraisītajiem bojājumiem, un tās kairinājums progresē, aizņemot arvien lielāku ādas virsmu un radot diskomfortu.

Reklāma
Reklāma

Vēl viena aktuāla problēma ir iekaisums. Jebkura berze un kairinājums rada nelielu ādas bojājumu, kas atvieglo baktēriju un netīrumu iekļūšanu ādā, izraisot iekaisumu - to pašu iepriekšminēto maskni. Parasti šādas pūtītes lokalizējas zoda, deguna un vaigu ādā, tāpēc elpošana var izraisīt masknes parādīšanos – ar katru izelpu mitrums zem maskas palielinās, radot siltumnīcas efektu. Paaugstinātais mitruma daudzums zem maskas ietekmē ādas pH līmeni, var radīt labvēlīgu vidi baktēriju skaita pieaugumam un iekaisuma attīstībai.

 

Kā izvairīties no masknes? Ādas kopšana un kosmētika

   • Maskas valkāšanas laikā būtu jāatsakās no biezas konsistences tonālā krēma lietošanas.

   • Ādas attīrīšanai labāk būtu jāizmanto saudzīgus, taukus saturošus attīrīšanas līdzekļus (attīrošo pieniņu un emulsiju).

   • Jāatsakās no jebkādiem agresīviem līdzekļiem ādas attīrīšanai, spirtu saturošiem līdzekļiem un abrazīviem pīlingiem, jo tie var pārlieku sausināt ādu un izjaukt tās dabisko aizsargbarjeru, atverot ceļu baktēriju iekļūšanai ādā.

   • Lai kvalitatīvi atjaunotu ādu, ikdienā nēsājot maskas, priekšroka būtu jādod krēmiem, kuru sastāvā ir keramīdi, hialuronskābe un B-glikāni, jo tie stiprina ādas aizsargbarjeru un lokālo imunitāti, kā arī neitralizē berzi. Ideālā variantā būtu jāizvēlas korneoterapeitiskā dermatokosmētika, piemēram, Response by Dr.Stavro. Vairāk informācijas iespējams atrast šeit: www.responsecosmetics.com

 

Šobrīd Latvijas iedzīvotājiem visās sabiedriskās vietās obligāti jānēsā sejas aizsargmaska, taču daudzi cilvēki dod priekšroku masku nēsāšanai arī ārpus telpām. Vai tas ir pamatoti? Ja maska ārpus telpām tiek nēsāta no slimību profilakses viedokļa, tad to noteikti nevajadzētu darīt! Labāk ievērojiet distanci no apkārtējiem! Ja Jūs to darāt, lai aukstumā nesaltu sejas āda, tad, ieejot telpās, aizstājiet veco ar jaunu, sausu masku!


 

Daktere Ludmila Stavro-Freiberga, kosmetoloģijas profesionāle ar vairāk nekā 20 gadu darba stāžu. Dr. Stavro ir preventīvās un estētiskās medicīnas,  anti-age klīnikas “Panacea Premium” dibinātāja un vadītāja, atzīta eksperte un personīgu anti-age metodiku veidotāja, kā arī Starptautiskā preventīvās integratīvās un pretnovecošanas medicīnas institūta.