"Inficēts nenozīmē slims!" RSU profesore skaidro par vakcinētajiem, kuri tomēr uzrādās statistikā

Komentējot ikdienas statistiku par jaunajiem Covid-19 gadījumiem, kurā redzams, ka daļa inficēto ir arī jau pret koronavīrusu vakcinējušies cilvēki, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča TV24 raidījumā “Uz līnijas” steidz norādīt, ka inficēts nenozīmē, ka cilvēks ir saslimis.
Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča.

FOTO: Shutterstock.com

Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja Juta Kroiča.

“Starp inficēšanos un saslimšanu ir milzu atšķirība. Šie norādītie procenti ir cilvēki, kuri ir vīrusa nēsātāji. Tā, iespējams, ir pavisam nejauša atradne, bet vai viņiem ir simptomi? Varbūt, ka nē, jo šeit jāskatās, cik no viņiem nonāk slimnīcā,” norāda J. Kroiča.

Pēdējie SPKC dati liecinot, ka 98,7% cilvēku, kuri ar Covid-19 saslimuši un nonākuši slimnīcā nav vakcinēti vai nav noslēguši vakcinācijas kursu. “Tātad 1,3% hospitalizētie pacienti bija saņēmuši abas devas, taču šeit jautājums - vai šie cilvēki nonāca slimnīca, jo viņiem bija kāda kaite, kuras izmeklēšanas laikā atklāja arī Covid-19, vai viņi patiesi bija hospitalizēti dēļ Covid-19 infekcijas,” iespējamās situācijas apraksta profesore.

 

Reklāma
Reklāma

Kā piemēru J. Kroiča min kādu uzņēmuma kolektīvu, kuru veido 20 darbinieki un visi bija vakcinēti pret Covid-19. Kāds no šī kolektīva bija devies uz pasākumu, kurā bija nevakcinēti cilvēki, kuri izrādījās arī saslimuši ar jauno koronavīrusu. Persona, kura bija šajā pasākumā devās veikt Covid-19 testu, kas izrādījās pozitīvs – viņš bija infekcijas nēsātājs bez simptomiem. Informējot kolēģus, kuri arī pēc tam veica Covid-19 testu, izrādījās, ka vēl četri ir infekcijas nēsātāji. “Bet jautājums – vai viņi bija slimi vai inficējās. Un šeit nevajag šos divus terminus jaukt,” norāda profesore.