Šodien sākas nodokļu deklarāciju iesniegšana. Kam tās jāiesniedz obligāti un kā to izdarīt izdevīgāk

Daudziem Latvijas iedzīvotājiem gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti, bet vēl vairāk ir tādu, kam būtu vērts to iesniegt brīvprātīgi.
Neiesniedzot obligāto ienākumu deklarāciju laicīgi, papildus izdevumos var nāksies ieskaitīt vēl arī soda naudu.

FOTO: Shutterstock.com

Neiesniedzot obligāto ienākumu deklarāciju laicīgi, papildus izdevumos var nāksies ieskaitīt vēl arī soda naudu.

Par to kad, kam un kur iespējams deklarāciju iesniegt, raidījumā “Kā labāk dzīvot” skaidro Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Pirmās klientu apkalpošanas nodaļas galvenā nodokļu inspektore Linda Lazdiņa.
 

Kam obligāti jāiesniedz gada ienākumu par 2020. gadu?

  • ja pagājušā gadā vai iepriekš reģistrēta saimnieciskā darbība;
  • ja gūti ienākumi ārvalstīs;
  • ja gūti ar nodokli neapliekami ienākumi, kuru kopsumma pagājušā gadā pārsniedz 10 000 eiro, tie var būt dāvinājumi no radiniekiem, nekustamās un arī kustamās mantas pārdošana. Arī tad, ja iepriekšējā gadā ir saņemtas stipendijas un bezdarbnieka pabalsti, par kuriem netiek maksāts nodoklis, bet kopējā summa pārsniedz 10 tūkstošus eiro, tad ir jāsniedz obligātā ienākumu deklarācija
  • arī ja ir vairāki mazi darījumi, kuru kopsumma veido 10000, katra summa jādeklarē atsevišķi;
  • ja veikta nereģistrēta pieteikta saimnieciskā darbība: īpašumā iznomāšana – dzīvokļu vai automašīnu īre;
  • ja veikta augoša meža vai kokmateriālu pārdošana;
  • ja saņemti dāvinājumi no fiziskām personām, arī no pašiem tuvākajiem, un summa pārsniedz 10 000;
  • ja gada laikā visi ienākumi pārsniedz 20 004 eiro, pēc šīs summas stājas spējā progresīvā ienākumu nodokļa likme;


Deklarācija jāiesniedz arī tiem, kam aizpildot deklarāciju, diferencētā minimālā ienākuma dēļ vai grāmatvežu kļūdas, vai kādu citu iemeslu dēļ, ir izveidojusies iedzīvotāju ienākumu nodokļu piemaksa. Aizpildot visas sadaļas, aizpildot ienākumus un izdevumus, redz, ka ir izveidojusies nodokļu piemaksas, deklarācija ir jāaizpilda obligāti. Šī nauda būs jāatdod valstij. Neiesniedzot šo deklarāciju laicīgi, papildus izdevumos var nāksies ieskaitīt vēl arī soda naudu.

 

Kur var iesniegt ienākumu deklarācijas?

Šogad ienākumu deklarāciju varēs iesniegt tikai neklātienē, vislabāk, izmantojot EDS sistēmu. VID konsultatīvais tālrunis 67120000.

Cilvēkiem, kuriem patiešām nav iespējas iesniegt deklarāciju elektroniski, joprojām vēl ir iespēja izdrukāt veidlapas VID.gov.lv mājas lapā, aizpildīt tās un nosūtīt uz Valsts ieņēmumu dienestu pa pastu. 

Obligātās ienākumu deklarāciju jāiesniedz laikā no no 1.marta līdz 1. jūnijam.


Par ko var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN)?

Lai atgūtu līdzekļus par mācību izdevumiem, medicīnas pakalpojumus, deklarācijas var iesniegt trīs gadu laikā, šobrīd ieskaitot 2017. gadu. 
 

  • Iemaksas 3. līmeņa pensiju līmenī.
  • Čekus par medicīnas izdevumiem (konsultācijas, medicīniskās manipulācijas, analīzes, izmeklējumi, operācijas, arī Covid -19 testus, ja tie bijuši par maksu). Nevar iekļaut čekus par zālēm un brillēm.
  • Mācību maksu par kursiem, kvalifikācijas celšanas kursi
  • Čekus par visiem zobārstniecības pakalpojumiem, arī par vizītēm pie ortodonta un higiēnista
  • Ziedojumus
  • Interešu izglītības pulciņu apmaksas, bet tikai tos, kuriem ir pašvaldību licences interešu izglītībā. VID mājaslapā ir informācija par pašvaldību izsniegtajām licencēm.

 

Reklāma
Reklāma

Ja izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem pārsniedz maksimālo atmaksājamo summu, atlikušos čekus var iekļaut nevis savā deklarācijā, bet iedot kādam savam pirmās pakāpes radiniekam, kas tos var iekļaut savā deklarācijā – vectēvs, vecmamma, tētis, mamma, vīrs, sieva, brālis, māsa, bērni, mazbērni. Jo lielāka ir alga un lielāks ieturētais ienākuma nodoklis, jo lielāku summu var atgūt no valsts. Čekus savā deklarācijā var iekļaut tikai viens radinieks, nevis izdalīt šos čekus visiem radiniekiem. Ja cilvēks nestrādā darbu, kurā tiek maksāts iedzīvotāju ienākumu nodokli, tad čekus var iedot iesniegt pirmās pakāpes radiniekiem. 


Medicīnas čeki jāglabā arī pēc iesniegšanas
Drošības labad čeki par saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem ir jāglabā arī tad, ja medicīnas iestāde tos piedāvā nosūtīt uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID) elektroniski. Kāda klausītāja stāstīja, ka pērn viņai bijuši septiņi apmeklējumi Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur čekus par saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem solīja nosūtīt uz VID elektroniski, taču attaisnoto izdevumu sarakstā tie neparādās.

VID pārstāve Lazdiņa atzina, ka daudzos gadījumos šī sistēma nenostrādā un čeki deklarācijās nenokļūst pilnā apjomā.

“Tāpēc noteikti gribu uzsvērt, lai cilvēki čekus ņem, saglabā un vada paši iekšā [sistēmā],” uzsvēra Lazdiņa.

Ierēdne piebilda, ka labāk ir gadījumā, ja deklarācijā parādās divi vienādi čeki, vienu izdzēst, nekā palikt bešā vispār, ja kvīts elektroniski nav nosūtīta un cilvēks neko nav saglabājis.  

VID pārstāve Lazdiņa skaidroja, ka elektroniskais pakalpojums kvīti uzreiz nosūtīt uz VID tika ieviests ar citu nolūku – lai uzņēmumiem atvieglotu atskaitīšanos par izlietotajām kvītīm.

Uzņēmumi izmantoja šo iespēju un piedāvāja iekļaut kvīti arī klientu deklarācijā, bet diemžēl dažādu apstākļu dēļ tas ne vienmēr izdodas – piemēram, var nenostrādāt programma vai medicīnas iestāde var būt pārāk noslogota.

Vai ir vērts iesniegt čekus par pagājušo gadu, ja cilvēks ir bijis pusgadu uz slimības lapas, bet otro pusi gada saņēmis slimības pabalstu?
No slimības lapas valsts maksā nodokļus, tātad ir iespēja atgūt arī līdzekļus. No bezdarbnieku pabalstiem nodokļus nemaksā, tātad atgūt pārmaksāto nodokli nevarēs.

Visus šos čekus var iekļaut arī tad, ja iepriekšējā gadā nav strādāts un nodokļi nav maksāti. Tad VID EDS sistēma tos pārceļ uz nākamo vai tuvākajām trim gadiem, kad cilvēks atsāks strādāt. 

Jāņem vērā, ka kopējā atmaksa no VID nevar būt lielāka par konkrētajā gadā (par ko iesniegta deklarācija) nomaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

VID aicina izmantot arī bezmaksas mobilo lietotni "Attaisnotie izdevumi", kurā vēl pirms gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas var savadīt visus maksājuma dokumentus un informāciju par tiem. Brīdī, kad cilvēks pieslēgsies EDS, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju, visa šī informācija un paši maksājuma dokumenti pievienosies viņa deklarācijai.