"Kādēļ mēs esam vienīgā nozare valstī, kurai ir liegums strādāt?" Atklāta vēstule no bērnu izklaides pasākumu rīkotājiem

Ārkārtējās situācijas laikā aizliegti iekštelpu bērnu izklaides pasākumi. Tāpat ir aizliegta izklaides un atrakciju centru, batutu parku, bērnu rotaļu istabu un bērnu pieskatīšanas istabu darbība. Bērnu izklaižu centru un pasākumu rīkošanas uzņēmumi vēlas vērst sabiedrības un valdības uzmanību ar vēstuli, kurā izklāstīts viņu viedoklis.

 

unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

unsplash.com

Publicējam vēstuli. 

"Rakstām jums oficiālu vēstuli vairāku bērnu izklaižu centru un bērnu pasākumu vadītāju īpašnieku vārdā.

Kā zināms, šī gada 12.martā valstī tika pieņemts lēmums izsludināt ārkārtējo stāvokli Covid-19 vīrusa izplatības dēļ. Tika lemts par daudziem ierobežojumiem valstī, tostarp slēgt bērnu izklaides centrus un aizliegt pulcēšanās pasākumus.

Mēs - bērnu izklaides centri un pasākumu organizatori - visu šo ārkārtējās situācijas laiku esam ievērojuši aizliegumu strādāt, cīnījušies, lai apmaksātu augstās nomas maksas, kuras ir mērāmas vairākos tūkstošos katru mēnesi, kā arī tiek veikti pārējie maksājumi.

Šobrīd lielākā liela daļa centru ir uz slēgšanas robežas, jo finansiāli vairs nav iespējams segt visas saistības. 

Visi kā viens priecājāmies, ka valstī 12. maijā tika pieņemts lēmums, ka mēs atkal varam atsākt savu darbību ar attiecīgajiem ierobežojumiem.

Atrakciju parki vairākas dienas gatavojās, lai atkal uzņemtu klientus, telpas tika pielāgotas tā, lai tiktu ievēroti epidemioloģiskie noteikumi, izvietotas norādes par distances ievērošanu, uzstādīti dezinfekcijas līdzekļi un veikta virkne daudz dažādu piesardzības pasākumu, tomēr 14. maija vēlā pēcpusdienā Saeima atkal pieņēma lēmumu slēgt bērnu izklaides centrus. Un tikai mūs vienīgos.

Lai gan 8. maijā uzņēmēji bija sazinājušies ar SPKC ar jautājumu, vai var strādāt, kur arī tika izklāstīts redzējums par to, kā nodrošināt noteikumu ievērošanu, tika saņemts apstiprinājums, ka plānotie pasākumi ir atbilstoši, lai veiksmīgi varētu atjaunot savu darbību.

Ļoti nozīmīgs faktors šajā visā ir arī tas, ka darbinieki pārtrauca bezdarbnieku statusus, tika atjaunoti darbā, jo tika paziņots par izklaižu centru darbības atsākšanos. Vai šis faktors ir mazsvarīgs?

 

Lielveikalu pūļos tas nav lipīgs, taču bērnu izklaižu centros tas ir lipīgs?

Mēs vēlamies paskaidrojumus, kādēļ pēkšņi atkal tika pieņemts šāds lēmums? Kāds tam visam ir pamatojums? Gribam dzirdēt pamatotus argumentus, kādēļ atrakciju parki nedrīkst darboties, ievērojot visus noteikumus?

Kādēļ mēs esam vienīgā nozare valstī, kurai ir liegums strādāt?Kādēļ mēs esam sliktāki vai bīstamāki kā citi? Vai Covid-19 ir tik gudrs un šķiro vietas, kurās var kaitēt cilvēku veselībai? Lielveikalu pūļos tas nav lipīgs, taču bērnu izklaižu centros tas ir lipīgs?

Reklāma
Reklāma

Mēs esam tiesīgi to zināt, jo uzskatām, ka lēmums pieņemts nepamatoti un neloģiski, bez jebkādas iesaistīto uzņēmumu iesaistes, lai vismaz noskaidrotu, vai mēs varam izpildīt epidemioloģiskos noteikumus.

Bērnudārzs nevar nodrošināt starp bērniem un audzinātāju 2 metru distanci, kā arī mantas netiek dezinficētas. Kādēļ bērni dārziņā kopā var rotaļāties, bet mūsu izklaides centros nevar? Kur ir loģika šim visam? Bērnu sporta skolas ir atvērtas un nodarbības notiek.

Lielveikali ir atvērti, šobrīd arī jau brīvdienās, kad ir vislielākā cilvēku plūsma. Jūs tiešām uzskatāt, ka pārdevēji ik pa brīdim dezinficē rotaļlietas, kuras bērni ir aiztikuši? Vai cilvēki veikalā ietur divu metru distanci viens gar otru, bīdoties gar kārtējo preču plauktu?

Kādēļ āra bērnu izklaides centri ir tiesīgi strādāt? Vai, piemēram, tīklu parkā tiek dezinficēti tīkli un lielās āra bumbas pēc katra bērna? Vai tiek ieturēta divu metru distance?

Ja atrakciju parku darbība ir aizliegta, vēlamies saprast, kādēļ tirgus laukumi ir atvērti, kur cilvēki vispār neievēro distanci, tāpat trenažieru zāles ir atvērtas, kur trenažieri tiek izmantoti un ļoti apšaubāms, ka aiz katra tiks veikta dezinfekcija.

Šo sarakstu varētu vēl papildināt. Nesmīdiniet mūs! Kurš to visu uzrauga un kurš ievēro? Neviens! Tas viss ir absurds!

Bērnu izklaides centru īpašnieki apzinās, ka bērni ir ļoti aktīvi un neviens neapšauba, ka mums ir rūpīgi jāievēro visi noteikumi, bet šobrīd liegums strādāt ir pieņemts, neņemot vērā šīs nozares pārstāvju viedokli un redzējumu.

Vai šie lēmumu pieņēmēji maz zina, kā viss norit izklaižu centru iekšienē? Lielai daļai izklaižu centru ir speciālas bumbu mazgāšanas iekārtas, kas ir jaunākās paaudzes plastmasas bumbu mazgājamās mašīnas ar iestrādātu UV lampu, lai pilnībā tiktu iznīcinātas visas baktērijas un vīrusi. Ir pieejami dažādi tvaika tīrītāji, ar kuru palīdzību tiek tīrītas atrakcijas. Dezinfekcija augstā līmenī! Augstāka par jebkuru veikalu, bērnudārzu, kafejnīcu un citām iestādēm...

Covid-19 nav šī brīža vienīgā problēma. Mūs māc šaubas par to, vai šie lēmumi ir pieņemti, izvērtējot visus riskus. Liegums strādāt atrakciju parkiem, nesīs lielus zaudējumus, jo ir veiktas lielas investīcijas, lai izveidotu šos atpūtas centrus. Ja mūsu darbība tiek aizliegta laikā, kad citas nozares atsāk savu darbību, tad uzskatām, ka ir jārod iespēja veikt kompensācijas par nomas maksu, kuras daudziem netiek atceltas šajā ārkārtas situācijā.

Arī vēlamies minēt faktu par informācijas plūsmas izplatību - vai tiešām man kā uzņēmējam ir 24/7 jālasa MK noteikumi un jāmeklē, vai tikai kāds info neattiecas tieši uz mani? Par šo tika paziņots MK noteikumos, taču pat līdz šim brīdim šis nav bijis nevienā ziņu pārraidē.

Cilvēki primāri info uzzina no ziņu dienestiem un tikai tad ķeras klāt MK noteikumiem, lai pārliecinātos par to patiesumu. Kā arī ļoti nozīmīgs faktors ir tas, ka vēl 14.05.20 pulksten 18.00, zvanot uz Slimību profilakses un kontroles centru, viņi apstiprināja, ka mēs drīkstam strādāt. Kādēļ šādi pretrunīgi info?

Mēs vēlamies diskusiju, informēt attiecīgos speciālistus, lai iepazīstinātu ar šīs nozares darbību, iespējām ievērot noteikumus, vēlamies saņemt argumentus pieņemtajam lēmumam, un pēc iespējas ātrāk atcelt šo lēmumu. Zem šīs vēstules ir parakstījušies šīs nozares lielākie pārstāvji.

  • SIA “SM amusements” bērnu izklaides centrs “ Brīnumu mežs Valmiera” un “Brīnumu mežs Sigulda”;
  • SIA “GRAND M” bērnu izklaides centrs “ Happy Kids”;
  • SIA “Glamour events” bērnu ballīšu istaba “Party Panda”;
  • Svētku telpa “Sapņu dārzs”;
  • SIA “Amusement group” bērnu izklaides centrs “ Džungļu parks”;
  • SIA “ENJOY” bērnu izklaides centrs “KidZone”;
  • SIA “Forest of dreams” bērnu ballīšu studija “ Forest of Dreams”;
  • SIA “Fokus” bērnu ballīšu studija “Family Club”;
  • SIA “Mana Bante” bērnu ballīšu telpa “Mākoņpūka”
  • SIA “JU&O” bērnu klubs “Happy Hippo”
  • SIA “Funny and Happy” bērnu izklaides centrs “Funny Land Centrs”
  • Anita Jaška “Bērnu klubs”;
  • SIA “SOLE” bērnu attīstības un atpūtas centrs “PALLA”;
  • SIA “BUBBLES KIDS STUDIO”;
  • SIA “ATRAKCIJU PARKS DŽUNGĻI”;
  • SIA “Jump Space”;
  • Rotaļu istaba Brīnumzeme;
  • IK Diāna Pantjusenkova Rotaļu telpa “Viss bumbās”;
  • Bērnu centrs “Kā mājās”.
  • SIA “Ogres kino” Bērnu batutu parks “JUMP PARK OGRE”. "

Saistītie raksti