12.klašu eksāmeniem jānotiek, par 9. klašu eksāmeniem vēl lems

Pašlaik ekspertiem nav šaubu, ka 12. klašu eksāmeniem jānotiek, neraugoties uz Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem. Savukārt par 9. klašu eksāmenu notiek karstas diskusijas, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens .

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Šķiet, nav šaubu starp ekspertiem, ka vidusskolas eksāmeniem jānotiek, jo tas būtiski ietekmē jauniešu tālākās izvēles un augstāko mācību iestāžu izvēli, uz kurieni jaunieši pēc vidusskolas beigšanas iet,” sacīja Ašeradens.

Savukārt 9. klašu eksāmenu nozīme pašlaik tiek vērtēta. No valsts skatu punkta tiem ir nozīme, jo skolēni beidz obligāto izglītības posmu. Taču, ņemot vērā situāciju, iespējams, varētu iztikt bez eksāmena.

Par 9.klašu eksāmenu ir bažas par to, vai vajadzētu bērniem pulcēties šajā situācijā. Tāpat nav pilnīgas pārliecības, vai bērni būs gatavi eksāmenam. 

Vēlāk IZM informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija rosinās nerīkot valsts pārbaudes darbus 9. klašu beidzējiem.

Atteikšanos no 9. klašu eksāmeniem ministrija rosina pēc konsultācijām ar Veselības ministriju, kā arī analizējot IZM, "Edurio“ un Valsts izglītības satura centra skolēnu aptauju datus un ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu rīcību centralizēto eksāmenu norisē.

Reklāma
Reklāma

 

Avots Lsm.lv