Iecienītākie ēdieni jauniešu vidū ir kartupeļi, gaļas ēdieni, makaroni – noskaidrots vecāku aptaujā par jauniešu ēšanas paradumiem

Veselīgs un sabalansēts uzturs ir viens no pamatnoteikumiem, lai bērns justos labi un būtu enerģijas pilns visas dienas garumā. Lai gan vairāk nekā puse jeb 56% vecāku norāda, ka viņu atvases pašas regulāri sev gatavo maltītes, teju tikpat daudz atzīst, ka ne vienmēr tās ir veselīgas un uzturvielām bagātas, – secināts Rimi Latvia un portāla Mammamuntetiem.lv aprīlī veiktajā pētījumā.

Vairāk nekā 62% vecāku uzskata, ka savā ģimenē ikdienā ievēro sabalansētu uzturu un ietur veselīgas maltītes.

FOTO: Shutterstock.com

Vairāk nekā 62% vecāku uzskata, ka savā ģimenē ikdienā ievēro sabalansētu uzturu un ietur veselīgas maltītes.

Apzinoties veselīga uztura nozīmi bērna veselības un labsajūtas uzturēšanā, lielākā daļa vecāku (67%) uzskata, ka bērniem būtu jāuzlabo ēst gatavošanas prasmes.  

 

Rimi Latvia un Latvijā lielākā ģimenes portāla Mammamuntetiem.lv veiktās aptaujas rezultāti atklāj, ka vairāk nekā 62% vecāku uzskata, ka savā ģimenē ikdienā ievēro sabalansētu uzturu un ietur veselīgas maltītes. Tikpat pārliecinoši (67%) vairums vecāku uzskata, ka viņu bērniem ir zināšanas par veselīgu uzturu un to arī pārrunā savās ģimenēs.

Mazāk par pusi (44% no aptaujātiem vecākiem) saviem bērniem gatavo maltīti paši divas reizes dienā. Iecienītāko pārtikas produktu vidū vecāki ir pieminējuši gaļas ēdienus 11%, makaronus 11%, kā arī kartupeļu ēdienus un pankūkas 8%. Vairums maltītes pagatavošanā iekļauj arī pusfabrikātus un piena produktus. Joprojām ēdienkartē samērā reti tiek iekļautas zivis un jūras veltes (vairākas reizes nedēļā tās ēd vien 11% aptaujāto). Vienlaicīgi šie produkti ir arī nosaukti par mazāk iecienītākajiem un mīlētākajiem produktiem. Arī dārzeņu sautējumi un zupas, kā arī salāti tika pieminēti kā vieni no vismazāk gatavotajiem ēdieniem.  Vēl aizvien vairums vecāku (60%) starp ēdienreizēm saviem bērniem piedāvā neveselīgos kārumus – saldumus un sāļās uzkodas. 

Kaut arī vecāki uzskata, ka viņu bērnu zināšanas par veselīgu uzturu ir pietiekamas, ne vienmēr tas tā tiešām ir. Turklāt arī zināšanas bieži vien neizdodas ieviest praksē.

Viedoklis par to, vai jaunieši skolās saņem pilnvērtīgas un veselīgas maltītes, ir neviennozīmīgs. 33% vecāku piekrīt šādam apgalvojumam, bet tieši tikpat atbild noraidoši. Savukārt trešajai daļai ir grūti spriest. Tikai 46% vecāku savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas, kamēr 31% tās atzīst par nepietiekamām. Vairāk nekā puse no aptaujāto vecāku jauniešiem gatavo paši sev maltītes (56%) un lielākoties tās tiek novērtētas kā veselīgas un uzturvielām bagātas.  Par jauniešu laika populārākajām aktivitātēm vecāki ir minējuši sportiskās aktivitātes (31%), intelektuālās nodarbības kā lasīšanu un radošos pulciņus (35%), kā arī brīvā laika pavadīšanu pie TV un datora vai telefona (32%). 

 

Reklāma
Reklāma

“Kaut arī vecāki uzskata, ka viņu bērnu zināšanas par veselīgu uzturu ir pietiekamas, ne vienmēr tas tā tiešām ir. Turklāt arī zināšanas bieži vien neizdodas ieviest praksē. Prieks redzēt, ka vecāki gatavo saviem bērniem maltītes vismaz divas reizes dienā, tomēr būtiski būtu arī saprast, kādi un no kādām izejvielām ir šie mājās gatavotie ēdieni. Vai produkts ir ar augstu bioloģisko vērtību, vai tam ir augsta enerģētiskā vērtība? Svarīgi, lai bērns ne tikai uzņemtu enerģiju un kalorijas, bet arī saņemtu visas nepieciešamas uzturvielas, kas nodrošinātu normālu augšanu un attīstību. Ļoti bieži bērniem un pieaugušajiem ar izteikti lieko ķermeņa masu ir vairāku uzturvielu deficīts, kas veicina organisma rezervju sarukšanu un vairāku slimību attīstību. Pozitīvi, ka aptuveni puse no aptaujātiem bērniem ir fiziski aktīvi vismaz stundu dienā. Pēc pēdējām vadošo zinātnieku atziņām, ja bērnam ir liekais svars vai aptaukošanās, viņam ir jābūt fiziski aktīvam aptuveni 100-120 min dienā,” pētījuma datus komentē Rimi Bērniem uztura speciālista Olga Ļubina.


Lai rosinātu jauniešus ikdienā arvien biežāk galdā celt veselīgas maltītes, Rimi organizētajā Latvijas skolu konkursā Gardēžu klase tā finālisti kopā ar Rimi Gardēžiem un uztura speciālisti Olgu Ļubinu apguva veselīgu maltīšu pagatavošanas prasmes, iepazinās ar mazāk pazīstamiem, veselīgiem produktiem un ieguva pamatzināšanas par sabalansētu uzturu. 

 

Plašākus padomus par bērnu uzturu, kā arī bērnu un ģimenes veselību var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit papildus uztura speciālistei Olgai Ļubinai pieredzē par bērnu audzināšanu, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās vēl seši eksperti – pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, psiholoģe Iveta Aunīte un bērnu lietu eksperts Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.