Veido vienotu kompensācijas aprēķinu sistēmu privātajiem bērnudārziem. Sertificētu aukļu izmaksu kompensēšana - pašvaldību brīvprātīgs lēmums

Jau iepriekš tika ziņots, ka, sākot ar 2016. gadu valsts vairs nepiešķirs līdzfinansējumu, ja bērns apmeklēs privāto pirmsskolas izglītības iestādi vai izmantos sertificētas aukles pakalpojumus. Kas īsti sagaida vecākus pēc jaunā gada, joprojām nav īsti skaidrs.

Vecāki bažīgi gaida janvāri - iespējams, izmaksas par bērnu laišanu privātajā izglītības iestādē pieaugs.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki bažīgi gaida janvāri - iespējams, izmaksas par bērnu laišanu privātajā izglītības iestādē pieaugs.

Mierīgi var justies tie vecāki, kuru bērni apmeklē pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādes, bet pilnīgi cita situācija ir tām ģimenēm, kuru bērni iet kādā privātajā bērnudārzā. Kā norāda vecāki, joprojām nav skaidrs, kas notiks pēc jaunā gada - vai un cik no bērnudārza izmaksām kompensēs pašvaldības.

 

Ir svarīgi līdz gada beigām pieņemt vienotu metodiku, lai visas pašvaldības izmaksas uz vienu bērnu rēķinātu pēc līdzīgiem principiem, ko tad piemērotu gan pašvaldību, gan privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Pēc tam, kad pašvaldības veiks pārrēķinu, cik izmaksā viena bērna uzturēšana bērnudārzā, rezultātā aprēķinātā summa sekos līdzi bērnam uz privāto izglītības iestādi. Un teorētiski tas nozīmē, ka līdzfinansējuma daļai būtu jāpieaug, bet nav skaidrs, vai sasniegs to līdzfinansējuma apjomu, kas bijis līdz šim.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Ilze Viņķele 23. novembra LR1 raidījumā Krustpunktā norādīja, ka ideālā variantā vecāku izmaksas nepalielināsies, bet paliks pašreizējā apjomā.

Daina Kājiņa gan spriež, ka šī metodika, visticamāk, būs nekvalitatīvi izstrādāta un neprecīza, ņemot vērā, kādā steigā tā top, līdz ar to grūti prognozēt, kāds būs rezultāts. 

 

Reklāma
Reklāma

Kas notiks ar sertificētām auklēm?

Ja likumdošana paredzēs, ka tiem bērniem, kuri apmeklē privātās pirmsskolas iestādes pienākas kompensācija, kas aprēķināta pēc vienotas metodikas, tad citāda situācija ir ar sertificētu aukļu pakalpojumiem - to kompensēšana būs katras pašvaldības brīvprātīga iniciatīva.

 

Sertificēta aukle Paula dalās informācijā, ko noskaidrojusi par saviem auklējamajiem bērniem. Piemēram, Stopiņu novads turpinās maksāt 143 Eur mēnesī, ko maksāja līdz šim, bet nevar apsolīt, ka papildus spēs piemaksāt līdz līdzšinējiem 228 Eur, kas veidojas no pašvaldības un valsts līdzfinansētās summas. Ādažu novada pašvaldība ir gatava uzņemties pienākumu nodrošināt bērniem iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi, taču šobrīd gaida valdības aprēķinus par to, cik vidēji izmaksā 1 bērns valsts bērnudārzā, lai pēc tā vadītos līdzfinansējumam. Mārupes novada pašvaldība aktīvi cenšas attīstīt sertificēto aukļu pakalpojumu, tādējādi atbalstot ģimenes, kuru bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzā. Baldones novada pašvaldība pārskata budžetu, lai rastu finansējumu aukļu pakalpojumam, ko līdz šim netika atbalstījuši. Arī Rīgas pašvaldība aktīvi domā par sertificētu aukļu aktīvāku iesaistīšanu, piebilstot, ka noteikumi, kādi tiks izvirzīti auklēm būs stingrāki.