Lieliska nodarbība par māmiņas un bērna labsajūtu dzemdībās un pēcdzemdību periodā

"Mierīga un veselīga grūtniecība, kā arī veiksmīgas dabiskas dzemdības, ir nopietns pamats bērniņa turpmākai dzīvei un līdzsvarotām attiecībām ar māmiņu un visu apkārtējo pasauli," stāsta Gudro Sievu skolas nodarbību "Būtiskākais par dzemdībām un pēcdzemdību periodu" vadītāja, PEP mamma un viena no dūlu pasniedzējām Līga Zelmene-Laizāne.

Pēc bērna piedzimšanas ir svarīga netraucēta kopābūšana, bērnam guļot uz mātes vēdera

FOTO: Shutterstock.com

Pēc bērna piedzimšanas ir svarīga netraucēta kopābūšana, bērnam guļot uz mātes vēdera

Ja vien mazuļa un jaundzimušās māmiņas dzīvība un veselība to atļauj, nākamais ļoti ieteicamais solis uzreiz pēc piedzimšanas ir vismaz pāris stundu netraucēta kopābūšana - bērnam, atrodoties uz mammas punča, ādas un acu kontaktā, mīļās, maigās sarunās un pacietīgos mammas, tēta, vecmātes un dūlas vērojumos.

Mazuļa gribasspēks un neatlaidība aug, viņam pašam mērķtiecīgi dodoties krūts virzienā un ieturot pirmo “īsto” maltīti. Ir svarīgi, lai mazulis jo drīz dabū pirmās piena lāses arī tamdēļ, ka pirmpienā ir jo īpaši daudz beta endorfīnu, kas ir dabisks un efektīvs sāpju mazinātājs.

Ir svarīgi, lai mazulis jo drīz dabū pirmās piena lāses arī tamdēļ, ka pirmpienā ir jo īpaši daudz beta endorfīnu, kas ir dabisks un efektīvs sāpju mazinātājs.

Dabisku dzemdību laikā aktīvi darbojas mammas un mazuļa hormonu sistēma. Pateicoties tam, mammai tūlīt pat pēc smagā un svarīgā darba, lai kurā diennakts stundā tas būtu, pārsteidzoši, bet itin nemaz nenāk miegs un arī bērns piedzimst ļoti možs, kādu brīdi spējīgs veidot attiecības, koncentrēties un noturēt uzmanību. Tas viss notiek ar vienu mērķi – lai mazulis un vecāki var satikties, ieraudzīt un sākt iepazīt viens otru, attīstot mīlestības pilnas attiecības.

Un arī šajā laikā, ja vien viss norit veiksmīgi, abu organismu hormonu sistēma turpina ražot visus nepieciešamos hormonus, kas pastiprina laimes un apmierinājuma sajūtu, mazina gan mammas, gan mazuļa pēcdzemdību sāpes, veicina radušos fizisko un emocionālo traumu dzīšanu, kā arī mammas piena veidošanos.

Reklāma
Reklāma

 

Nodarbībā tiek apskatītas šādas tēmas: 

  • Dabiskas un harmoniskas dzemdības – kas ir būtiskākie priekšnosacījumi?;
  • Hormonu sistēmas izmaiņas un zīdīšana;
  • Kā atpazīt jaundzimušā dažādos signālus - mazuļa labsajūtas ABC;
  • Pirmās divas stundas pēc dzemdībām ir īpaši svarīgas. Uzzini kāpēc?
  • Fizisks un emocionāls atbalsts jaundzimušajai māmiņai - kas (jeb kā) tas ir?
  • Tēta loma dzemdībās un agrīnajā pēcdzemdību periodā;
  • Kas ir dūla un ko nozīmē dūlas atbalsts?

Vairāk par pirmajiem un svarīgākajiem bērna un jaundzimušās mammas dzīves mirkļiem vari uzzināt apmeklējot nodarbību "Būtiskākais par dzemdībām un pēcdzemdību periodu"Pieteikties vari ŠEIT!