Vai labestībai nepieciešama diena?

Nesen Latvija medijos izskanēja ziņa par Labestības dienu. Prieks, ka daudziem tā nebija vienaldzīga, kāds ar ziedojumiem, bet cits ar aktīvu atbalstu piedalījās šajā akcijā.

Foto no personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva

Vienīgi skumji, ka labestībai mūsu sirdīs nepieciešama īpaša diena. Vai tad labestība nav kaut kas vairāk par pāris latiem, ko pārskaitīsi uz ziedojumu kontu? Vai mēs nevaram darīt labu saviem līdzcilvēkiem katru dienu, negaidot īpašu aicinājumu?

Kāds varbūt teiks – nav naudas, vai tad valsts nevar parūpēties par šiem dzīves pabērniem? Bet, vai esi padomājis, ka valsts – tie esam mēs? Labi un ne tik labi. Dāsni un skopi pēc velna. Atvērtām sirdīm un indīgi nihilisti, kurus par tādiem padarījusi pārāk ieilgusī dižķibele.

Un ne jau vienmēr labestība ir tikai ziedošana. Labestība var būt arī pavisam vienkārša. Tas ir smaids ikdienas rūpju sagrauztai sievietei, kas pa ielu dodas savās gaitās, tā ir durvju paturēšana veikalā, kad pa tām mēģina iekļūt māmiņa ar bērnu ratiem. Tā ir rokas padošana vecam cilvēkam, kurš ar grūtībām izkāpj no autobusa, un vietas piedāvāšana trolejbusā sievietei ar mazuli.

Varbūt šodien, ejot uz veikalu, pie viena ieej pie sirmās, vientuļās kaimiņienes un palūdz viņas produktu sarakstu, lai aiztaupītu nogurušajām kājām tālo ceļu līdz iepirkumu centram. Un nesaki viņai, ka maizīte atkal kļuvusi dārgāka – tevi taču tie santīmi neizputinās, bet viņu...


Labestība var būt arī pavisam vienkārša. Tas ir smaids ikdienas rūpju sagrauztai sievietei, kas pa ielu dodas savās gaitās, tā ir durvju paturēšana veikalā, kad pa tām mēģina iekļūt māmiņa ar bērnu ratiem.



Vai labestība beidzas, tikai palīdzot citiem? Varbūt pamēģini šodien iepriecināt savu otru pusīti ar brokastīm gultā, vai uzdāvini noskumušai kolēģei vienu ceriņu zaru. Samīļo bērnus un paskaidro viņiem, ka nedusmojies par izdarītajām blēņām, bet tās sāpina tevi un, neskatoties ne uz ko, tu viņus bezgalīgi mīli.

Būt labam – tas neprasa daudz laika un naudas. Tam nepieciešama vien izdoma un vēlēšanās. Tieši no šādiem maziem dzīves sīkumiem, no maziem notikumiem, kuru iniciators tu vari būt, dzīve kļūs gaišāka.

Iespējams, noskumusī sieviete, kuru nomocījusi krīze, būs labākā garastāvoklī un nebārs savus bērnu par izlietu piena krūzi. Iespējams, ka māmiņa ar bērnu ratiņiem šodien būs priecīgāka un sirmgalvim diena šķitīs saulaināka. Jo ar labestību, ar labu attieksmi un pieklājīgu uzvedību mēs varam sēt pasaulē labu.

 

Reklāma
Reklāma

Un atceries, ka labdarība jāsāk tieši ar tuvākajiem. Samīļo bērnus, ienes nabadzīgajai kaimiņienei izlasītos žurnālus un pasaki sievai (vīram) labu vārdu.


Neuzmanīgs izteiciens, nepieklājība un nevērība sēj tik pat spēcīgas jūtas, tikai pretējas. Droši vien no bērnības atceries Bidstrupa karikatūru grāmatu. To karikatūru, kur priekšnieks sabar padoto, padotais sievu, sieva meitu, meita brāli, bet mazais brālis iesper sunim. Un suns savu niknumu izgāž, iekožot priekšniekam dibenā. Tāpat ir arī ar labajām lietām – tās gluži kā bumerangs atgriežas pie tevis. Mums visiem ir atvēlēts laiks, ko pavadīt uz planētas Zeme. Un tikai no mums pašiem ir atkarīgs, kāds tas būs. Sena filozofijas mācība pauž, ka debesis un elle nav kāda mītiska vieta, tā ir mūsu dvēsele, kurā esam ieslēgti un tikai mēs paši varam to mainīt. Darot labu, tu padari labāku arī savu dzīvi.

Un atceries, ka labdarība jāsāk tieši ar tuvākajiem. Samīļo bērnus, ienes nabadzīgajai kaimiņienei izlasītos žurnālus un pasaki sievai (vīram) labu vārdu. Neatbildi uz otra dusmām un īgnumu, bet novēli viņam jauku dienu. Braucot uz mājām, neuzvedies kā superkārtības ieviesējs un palaid rindā kādu, tavuprāt, nekaunīgu auto – varbūt cilvēkam patiešām šodien jāsteidzas? Nepieklājību vislabāk var iznīdēt ar pieklājību. Ļaunumu un bezcerību – ar labestību.

Lai tev izdodas un lai labestība tevī mājo katru dienu.

Autors: Klāvs Olšteins, Rīgas Domes deputāta kandidāts (JL), ekonomikas ministra padomnieks