Beidzot viena praktiski pielietojama lieta eiro ieviešanas procesā

Patiess prieks par Latvijas Bankas iniciatīvu, lai kaut nedaudz atvieglotu lielas daļas iedzīvotāju iepirkšanos pārejas posmā no lata uz eiro. Banka ikvienai mājsaimniecībai sola piegādāt makā ērti ievietojamas kartes, kuru viena puse ļaus iedzīvotājiem vienkārši pārbaudīt atbilstību pārejas kursam no lata uz eiro, bet otrā pusē ir redzami visi banknošu pretviltošanas elementi.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

 

Karte man atgādina savulaik bērnībā grāmatnīcās atrodamos mainīgos kalendārīšus. Iedzīvotājiem vēl nedaudz jāpagaida, un tad arī katrā mājā šādas kartes nonāks, sola Latvijas Banka. Man šo vizuāli pievilcīgo karti atnesa meita, kurai karti bija uzdāvinājusi klasesbiedrene.

 

Kad mājās to ieraudzījām, arī visi pārējie ģimenes locekļi ar sajūsmu atzina: "Man arī tādu vajag!". Un kā nu ne, visi jau nav matemātiķi, lai veikalā galvā spētu sarēķināt pēc īpašās formulas, ko televīzijas ekrānos parāda vien dažas sekundes. Tāpat arī ar kalkulatoru uz veikalu neiesi, tad jau rindas tajos būs neizstāvamas. Uz kartes ir tādi kā lodziņi ar dažādām summām latos. Kad kartīti rokās sakustina, lodziņā parādās attiecīgā summa eiro. Praktiski un ērti. 

 

Jā, daudziem, kas ceļo un ikdienā ir kāda saskarsme ar eiro, īpašu problēmu nebūs, lai veikalā saprastu, vai izvēlētā prece atbilst cenai, par kādu to vēlētos iegādāties. Tomēr ir ļoti liela daļa iedzīvotāju, kuriem ar eiro iepriekš nav bijusi nekāda darīšana, un šiem ļaužiem ir ļoti būtiski zināt, cik maksā konkrētā prece latos. Tā vienkārši ir ierasti. Skaidrs, ka visu mūžu jau nepārveidosi cenas latos un katrs jau agrāk vai vēlāk sapratīs, cik kas maksā, taču pirmajā laika posmā šāds kabatas izmēra valūtas kalkulators ir ļoti liels atbalsts. Tas savā ziņā ir tāds kā špikeris, kura lietošana būs nepieciešama arvien retāk un retāk.

 

Karti varēsi ielikt makā. Vienā pusē - špikeris, otrā - padomi, kā atpazīt iespējamos viltojumus.

Reklāma
Reklāma

Publicitātes foto.

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, katrā pastkastītē, mājsaimniecībā novembra otrā pusē nonāks Eiropas Centrālās bankas un Latvijas Bankas sūtīts buklets ar detalizētu informāciju par eiro banknotēm un monētām. Komplektā būs divas makā ērti ievietojamas kartes, kuru viena puse ļaus iedzīvotājiem vienkārši pārbaudīt atbilstību pārejas kursam no lata uz eiro, bet otrā pusē redzami visi banknošu pretviltošanas elementi. Šādi bukleti un makā ievietojamas kartes ļoti labi noderējušas visās iepriekšējās kampaņās, pārejot no nacionālās valūtas uz eiro.

 

Vēl šīs kartes izdales materiālos saņem arī Darba devēju organizācijas un Latvijas Bankas kopīgi organizētu semināru dalībnieki "Kas jāzina par eiro drošību - kasieriem un ikvienam no mums“. Tie sākās 24.septembrī un līdz 21.novembrim būs notikuši kopumā 26 pilsētās.

 

Grāvītis arī aicina - tie, kam iespēja un interese ko vairāk uzzināt par eiro naudu - kā izskatās banknotes un monētas, kādas ir to drošības jeb īstuma pazīmes, var apmeklēt arī Eiro izstādi Dailes teātrī darba dienas garumā (vai izrādes starpbrīdī) līdz decembra vidum http://www.eiroizstade.lv/

 

Autore:Aija Rutka, portāla mammamuntetiem.lv redaktore.