Telefons rokās pie stūres līdzinās slepkavībai

Temats par tālruņa lietošanu pie stūres pēdējo desmit gadu laikā jau ir apcilāts neskaitāmas reizes, taču par lieku nenāks atkārtot vēlreiz, jo vairāku Whatcar.lv aptauju rezultāti liecina, ka apmēram trešā daļa aptaujas dalībnieku mēdz rakstīt īsziņas, vienlaicīgi vadot automašīnu. 

FOTO: no personīgā arhīva

Nesenā pētījumā gudrās galvas no ASV Virdžīnijas štata Tehnikas un transporta universitātes ir pierādījušas, ka, rakstot īsziņu un vienlaicīgi vadot auto, iespēja iekļūt autoavārijā palielinās 26 reizes. Tāpat pētījumā noskaidroja, ka, rakstot īsziņu 4,6 sekundes no katrām 6 sekundēm cilvēks pavada neskatoties uz ceļu, tādejādi pārvietojoties pa šoseju ar atļauto ātrumu cilvēks, neskatoties uz ceļu, nobrauc vairāk nekā 100 metrus. Tie ir simts metri ar aizsietām acīm!

 

Pirms rakstiet īsziņu vai mēģiniet kādu sazvanīt, vispirms padomājiet, ko teiksiet sabrauktā bērna vecākiem vai arī bērniem, kas jūsu neatliekamā zvana dēļ ir palikuši bez tēva/mātes/vecmāmiņas.

Reklāma
Reklāma


Turklāt ne jau tikai īsziņas rakstīšana liek novērst acis no ceļa, bet arī telefona numura sastādīšana vai attiecīga vārda atrašana tālruņa atmiņā.
Brīdī, kad neskatāties uz ceļu, automašīnai priekšā braucošā automašīna var strauji bremzēt vai jūsu vadītajam auto priekšā izskriet, piemēram, bērns. Avārijas situācijā tieši pirmajam pieņemtajam lēmumam ir vislielākā ietekme uz to, kāds būs situācijas atrisinājums, taču, ja jūsu pirmais lēmums ir spiest taustiņu 5 uz telefona klaviatūras, nevis automašīnas bremžu pedāli, tad sekas var būt visai dramatiskas. Tāpēc pirms rakstiet īsziņu vai mēģiniet kādu sazvanīt, vispirms padomājiet, ko teiksiet sabrauktā bērna vecākiem vai arī bērniem, kas jūsu neatliekamā zvana dēļ ir palikuši bez tēva/mātes/vecmāmiņas.

Autors: Viesturs Kundziņš, lielākā autopircēja ceļveža

Whatcar.lv

eksperts