Vecāki, neārstējiet bērnus interneta vidē!

Internets ir bagātīga krātuve – šeit var atrast zeltu un arī mēslus. Tāpēc ir viens likums, kas jāievēro, rakājoties interneta dzīlēs – veselā saprāta pieslēgšana. Jāprot atsijāt graudus no pelavām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pār šo mani pamudināja uzrakstīt vērojumi, kādus jautājumus daždien saņem mūsu speciālisti mammamuntetiem.lv sadaļā Jautā speciālistam. Cienījamie lasītāji, neviens interneta portāls nav pirmā palīdzība. Ja bērnam ir sapampis krāniņš un čurājot viņš sāpēs raud, vairs nav laika apspriest jautājmu internetā, ir jādodas pie ārsta.

 

Diemžēl daudzi šādi jautājumi ienāk no latviešiem ārzemēs – pieļauju, ka speciālistu apmeklējumi tur ir dārgāki vai arī ir vienkārši neziņa, kur vērsties pēc palīdzības. Taču veselība nav lieta, uz kuras ietaupīsi! Un tieši internets ir viena no labākajām vietām un veidiem, kā noskaidrot nepieciešamo, kas attiecas uz ārstu pakalpojumiem ārvalstīs.

Darīju, kā jau daktere saka. Bērns izvēmās atkārtoti. Zvanīju vēlreiz – vai tiešām šīs ir pareizās zāles? Jā, esot. Pašas labākās. Tomēr zāles neturpināju dot.

Sadaļa Jautā speciālistam un ikviena cita vieta, kur ir iespēja uzrakstīt savu vēstījumu, ir paredzēta domu apmaiņai, viedokļu uzzināšanai. Pati esmu saskārusies ar bērnu ārsta nekompetenci un to, ka tas tā ir, pārliecinājos tieši internetā. Gadījums šāds – manam bērnam bija četri mēneši, kad viņš saslima ar vēdera vīrusu. Vemšana. Tagad par vēdera vīrusiem es gudra, bet tobrīd biju jaunā māmiņa, kas šādu slimību redz pirmo reizi. Uzreiz zvanīju bērna ārstei izstāstīt situāciju. Viņa ieteica lietot “Enterol” (mūžam atcerēšos šo nosaukumu) – iekšķīgi lietojamas zāles! Darīju, kā jau daktere saka. Bērns izvēmās atkārtoti. Zvanīju vēlreiz – vai tiešām šīs ir pareizās zāles? Jā, esot. Pašas labākās. Tomēr zāles neturpināju dot un braucām uz slimnīcu. Ja zīdainis ir izvēmies vairākas reizes un ir slābans, tas liecina par ķermeņa atūdeņošanos un dakterim šo informāciju IR jāpastāsta jaunai māmiņai. Nevis jāapgalvo, ka jālieto iekšķīgas zāles. 

 

Apšaubot ārstes kompetenci, pēc atgriešanās no slimnīcas meklēju informāciju internetā. Es neesmu mediķis, bet protu lasīt – reiz norādīja mana draudzene, dūla Linda Vītuma. Un es izlasīju daudz.  Ja ir vemšana – lielam vai mazam -, iekšķīgi kaut ko lietot nedrīkst! Tas vemšanu tikai provocē. Jā, cilvēkam ir jāuzņem šķidrumu, lai nenotiktu pieminētā atūdeņošanās, taču to var darīt, ūdeni dzerot tikai maziem malciņiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Šobrīd mums ir brīnišķīga bērnu ārste, un es turpinu izmantot internetu informācijas iegūšanai, taču – nedz bērnus, nedz sevi neārstēju internetā. 

 

Izmantojiet iespēju uzzināt dažādu speciālistu skatījumu uz jums interesējošām lietām, taču ar akūtiem jautājumiem lūgums vērsties pie sava ārsta vai zvanīt uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kur atbildes sniedz ģimenes ārsti un ārstu palīgi. Tālrunis darbojas darba dienās no plkst.17.00 līdz 8.00, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti. 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja