Lauķiem ar saviem bērniem uz Rīgu nav jābrauc?

Vasarās pie mums Rīgā laiku pa laikam viesojas manas trīs māsas meitiņas. Tad mēs dodamies uz kino, uz muzejiem, uz Mežaparku, uz Lucavsalu. Maniem bērniem braucieni sabiedriskajā transportā ir bez maksas, bet par šīm meitiņām jāmaksā. Visi ir bērni, un runa ir par galvaspilsētu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Vasaras brīvlaiks ir piemērots laiks, kad paviesoties galvaspilsētā, apskatot kultūras pieminekļus, nozīmīgus objektus un galu galā – iepazīt Latvijas lielāko pilsētu.  Ar pieciem bērniem Rīgā ko tādu darīt (pieci tāpēc, ka man ir divi bērni) ir izaicinājums – cenas ir vērā ņemamas, un šobrīd par kino biļešu un zoodārza biļešu cenām nespriedelēšu. 

 

Kad pie mums meitenes brauca pirmo reizi, aptuveni prātā piemetu, cik ieplānotās izklaides mums izmaksās. Bet tad nāca pārsteigums – sabiedriskā transporta biļetes! Teorētiski - kas tad tur? Katrā pilsētā savi likumi. Taču šī ir galvaspilsēta. 

 

Kamēr es te fantazēju, vai godīgi, ka bērniem no citām pilsētām jāpērk biļetes sabiedriskajā transportā, klāt nācis cits jaunums – iebraucējiem, kas nav rīdzinieki, biļetes būs vēl dārgākas.

 

Kamēr es te fantazēju, vai godīgi, ka bērniem no citām pilsētām jāpērk biļetes sabiedriskajā transportā, klāt nācis cits jaunums – iebraucējiem, kas nav rīdzinieki, sabiedriskā transporta biļetes būs vēl dārgākas. Arī bērniem?

 

Reklāma
Reklāma

Lai ar sabiedrisko transportu nokļūtu līdz Rīgai –  izmaksu ziņā tās vien jau ir šausmas. Ja brauc viens ģimenes loceklis, tad tas vēl ir izdevīgi, bet, ja brauc ģimene – tad ar mašīnu viennozīmīgi ir lētāk. Tālāk nav daudz jārēķina – vai nu auto skaits Rīgā ievērojami pieaugs, vai nu lauciniekiem Rīgu neredzēt kā savas ausis. 

 

Jā, gan jau Rīga tiks pie kādiem nodokļu maksātājiem, kas dzīvo un strādā Rīgā, bet joprojām deklarēti lauku rajonos. Jā, apakšā vēl visādi citādi aprēķini, bet man kā parastam mirstīgajam ir dusmas, jo liekas, ka Rīgas kungi ziņo – lauķiem Rīgā nav ko meklēt.

 

Es zinu, ka citur Eiropā sabiedriskais transports izmaksā daudzas jo daudzas reizes dārgāk. Bet pirms runāt par šo, vispirms Latvijā ir jāizveido normāla atbalsta sistēma ģimenēm.

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja