Vasara uz šķīvja: ogu kūka ar drumstalām un melleņu zupa ar klimpām. RECEPTES

Vasara un rudens Latvijā ir īsts ogu pārpilnības laiks – sarkanās, zilās un melnās ogas piešķir saldumiem ne tikai skaistas krāsas, bet arī svaigumu un vitamīnu devu. "Šajā laikā ir vērts izmantot iespēju pagatavot saldēdienus no sezonas ogām – tie būs gardi, grezni un veselīgi," saka Rimi Bērniem pavārs Normunds Baranovskis. Šajā rakstā atradīsi divas vienkāršas receptes, ko viegli var pagatavot mājās, kā arī atgādinājumu par to, kāpēc ogas ir tik vērtīgas.
Gardas un viegli pagatavojamas receptes.

FOTO: Publicitātes foto

Gardas un viegli pagatavojamas receptes.

Kāpēc sezonas laikā ēst ogas ir īpaši vērtīgi?

Ogas ir īsti dabas vitamīnu krājumi – tajās ir daudz C vitamīna, kas stiprina imunitāti, un antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un stiprina organisma aizsargspējas. 

 

Daudzas ogas satur šķiedrvielas, kas uzlabo gremošanu un rada sāta sajūtu, kā arī dabiskos cukurus, kas sniedz enerģiju bez smaguma sajūtas. Turklāt ogās ir daudz minerālvielu – kālija, magnija, mangāna – un fitovielu, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. 

 

Vasarā un rudenī ogas ir ne tikai viegli pieejamas (var doties uz mežu, lai salasītu paši!), bet arī visgaršīgākās, tāpēc tās ir lieliska alternatīva veikalā nopērkamiem saldumiem.


Ogu kūka ar drumstalām

“Šī kūka ir vasaras garšas iemiesojums – sulīgas ogas, krēmīgs siera pildījums un kraukšķīgas drumstalas apvienojas īpaši kārdinošā desertā. Pagatavošana ir vienkārša, bet rezultāts – svētku cienīgs,” izmēģinot recepti, savās pārdomās dalās Rimi Bērniem ekspertes Inga Akmentiņa-Smildziņa no “Vecāku organizācijas mammām un tētiem”, kā arī viņas meita Sāra.

 

Vajadzēs

8 porcijas
Gatavošanas laiks: ~50 minūtes

 

Biskvītam:

  • 1 pac. šokolādes mafina maisījuma
  • 150 ml ūdens
  • 130 ml eļļas

 

Pildījumam:

  • 500 g ogu (piem., mellenes, avenes, kazenes)
  • 1 ēdamk. kukurūzas cietes
  • 2 ēdamk. cukura

 

Krēmam:

  • 200 g krēmsiera
  • 1 ola
Reklāma
Reklāma

 

Drumstalām:

  • 80 g auksta sviesta
  • 100 g cukura
  • 140 g pašbriestošo miltu

 

Gatavošana

  1. Biskvīta sastāvdaļas samaisa un ielej 24 cm kūkas formā.
  2. Ogas sajauc ar kukurūzas cieti un cukuru, izkārto virs mīklas.
  3. Krēmsieru sakuļ ar olu, pārlej ogām.
  4. Aukstu sviestu sadrupina ar cukuru un miltiem, drumstalas pārkaisa kūkai.
  5. Cep 180 °C temperatūrā ~40 minūtes, līdz kūka ir zeltaini brūna.

 

Melleņu zupa ar klimpām

“Viegla un atsvaidzinoša vasaras klasika – silta vai auksta melleņu zupa ar gardām klimpām. Šis saldēdiens ir lielisks veids, kā uzņemt ogu labās vielas un vienlaikus palutināt sevi ar bērnības garšu,” gatavojot melleņu klimpas, komentē Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa un viņas meita Sāra.

 

Vajadzēs

2 porcijas
Gatavošanas laiks: ~15 minūtes

 

Mērcei:

  • 250 g melleņu
  • 200 ml melleņu vai upeņu sulas
  • 2 ēdamk. cukura

 

Klimpām:

  • 1 ola
  • 1–2 ēdamk. cukura
  • 3 ēdamk. (vai nedaudz vairāk) miltu – atkarībā no olas lieluma

 

Gatavošana

  1. Gatavo melleņu mērci: katliņā liek mellenes, pievieno sulu un cukuru, uzvāra.
  2. Gatavo klimpu mīklu: olu sakuļ ar cukuru, iecilā miltus. Masu liek konditorejas maisiņā vai parastā plastmasas maisiņā ar nogrieztu stūri.
  3. Karstā ogu mērcē lēnām izspiež mazas klimpiņas un vāra 2–3 minūtes, līdz tās ir gatavas.

Saistītie raksti