Vai našķi un vitamīni var būt savienojami? PLUS Ziemassvētku kēksa un smūtija recepte

Tuvojas ziema, laikapstākļi kļūst bargāki, ietekmējot mūsu veselību un pašsajūtu. Laikā, kad sāk izsīkt vitamīnu rezerves, mēs sākam piedomāt pie sava uztura, krasi mainās mūsu ēdienkarte, un jāņem vērā, ka tieši pareizi uzņemti vitamīni var palīdzēt mums saglabāt labu veselību un možu garastāvokli.
Apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.

FOTO: Publicitātes foto

Apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.

Pie ziemā labākajiem vitamīniem min D, C, E un B grupas vitamīnus, kā arī mikroelementus un minerālus cinku, dzelzi un selēnu. Lai gan varam lietot uztura bagātinātājus, taču arī pavisam viegli varam uzņemt šos vitamīnus dabīgā un veselīgā ceļā – ieviešot jaunus vai papildinot dažus savus ēšanas paradumus. 

 

Tumšajos ziemas mēnešos, varam lietot tādus produktus kā saldētas upenes, dzērvenes C vitamīna devai. Zaļie lapu dārzeņi un svaigie salāti nodrošina ar dabīgajiem karotinoīdiem, antioksidantiem. Cinku varam uzņemt ar ķirbju sēklām un riekstiem, E vitamīnu ar lazdu riekstiem un graudaugiem, B vitamīnu ar brokoļiem, spinātiem, saulespuķu sēklām un arī citrusaugiem.
 

Iekļaujot savā ēdienkartē Latvijai raksturīgus augļus un ogas – ābolus, rabarberus, cidonijas, dzērvenes, upenes vai no tām pagatavotus produktus, – tiek atbalstīti pašmāju uzņēmumi un zemnieki, kā arī nodrošināts organisms ar mūsu klimatam un dzīves apstākļiem nepieciešamajām uzturvielām. 

 

Taču daļa no produktiem, kuri ir vitamīniem bagāti svaigā veidā, ziemā nav pieejami vai ir sliktas kvalitātes, tādēļ rūpīgi jāizvēlas saldēti vai pareizi termiski apstrādāti augļi, kas pagatavošanas procesā nav zaudējuši savas labās īpašības un vērtīgās vielas. 
 

Ģimenes uzņēmums SIA Lubeco no Talsu novada nu jau vairāk kā 10 gadus pārvērš Latvijas ogas un augļus dažādos veselīgos našķos. Uzņēmumā ražotās PIKOLO dabīgās sukādes, sulas un sīrupi ir loloti un rūpīgi pagatavoti gardumi, kas sniedz ogu, augļu vitamīnu un pozitīvu emociju devu katrā kumosā un malkā.

 


 

Kas ir sukādes?

Pareizi pagatavotas sukādes ir dabīgs, vitamīniem un minerālvielām bagāts našķis saldumu kārotājiem. Pikolo sukādes tiek gatavotas no cidonijām, lielogu dzērvenēm, āboliem, rabarberiem, upenēm un ķirbjiem. 

 

Sukādes tiek kaltētas zemā temperatūrā vairākas dienas, lai maksimāli saglabātu tajās esošos labumus. 

 

Bieži tiek dzirdēts par lielu cukura daudzumu sukādēs, taču patiesībā cukurs sukāžu gatavošanas procesā sadalās – daļa paliek sukādēs un daļa no tām izvilktajā sīrupā. Turklāt baltais cukurs pārveidojas par augļu cukuru jeb fruktozi, kas cilvēka organismam ir labāk uzņemams. 

Sukādes spēj labvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, jo satur šķiedrvielas, antioksidantus, organiskās skābes un citus vērtīgus savienojumus. Un šajā gadījumā cukurs ir kā palīgs iepriekš minēto vielu iekonservēšanā.  
Visas svaigās ogās esošās bioloģiski aktīvās vielas, kas sākotnēji sastāda 10–20 %, pēc kaltēšanas ir vairākas reizes pieaugušas attiecībā pret masu. Rezultātā sanāk, ka, apēdot 100 gramus sukāžu, tiek uzņemts lielāks antioksidantu un minerālvielu daudzums, nekā tad, ja apēstu tādu pašu daudzumu svaigu ogu.
 

 

Kā noteikt, vai sukādes ir labi pagatavotas? SIA Lubeco saimnieki uzskata, ka sukādes ir labi pagatavotas, ja tām ir izteiksmīga ogu un augļu garša, ko panāk, lietojot mazāk cukura, un sukādes ir mīkstas un sulīgas. 

Bieži vien bērni ir labākais sukāžu kvalitātes rādītājs. Ja paciņa ātri tiek izēsta un gribās vēl, sukādes ir izdevušās. Tieši pateicoties bērnu un viņu vecāku ieteikumiem, ir tapuši jauni produkti – ābolu un cidoniju sukādes šokolādē. Šīs sukādes ir pārklātas ar plānu Beļģu šokolādes kārtu, kas lieliski papildina cidoniju un ābolu garšu.
 

Lai gan vidusmēra latvietim iecienītākās ir cidoniju sukādes, Pikolo asorti sukādes pārspēj tās. Ne velti! Asorti sukādes ietver piecu veidu ogas un augļus – cidonijas, lielogu dzērvenes, ābolus, rabarberus, ķirbjus. Tā ir lieliska izvēle tiem, kuri vēlas izbaudīt dažādu garšu buķeti! 

 

Upeņu sukādes ir C vitamīna līderes, apsteidzot cidonijas un dzērvenes, saturot gandrīz trīs reizes vairāk vitamīna devas. 

 

Reklāma
Reklāma

Dzērveņu sukādes ir pierādīts kā lielisks veids cīņai ar dažādiem urīnceļu iekaisumiem, kas varētu kļūt aktuālāki tieši aukstajos gada mēnešos. 
 

Tuvojoties Ziemassvētkiem, īpaši cieņā ir dāvanu komplekti sadarbības partneriem, darbiniekiem, kur sakombinētas dažāda veida sukādes ar dabīgu sīrupu vai karstvīna pudeli. 


Pikolo tā ir lieliska dāvana tev un tev īpašiem cilvēkiem!
 

Izmanto atlaides kodu PIKOLO23 un saņem 10 % atlaidi visiem Pikolo produktiem e-veikalā www.pikolo.lv līdz 30. novembrim.

 

4 idejas, kā iekļaut sukādes ģimenes ikdienā

  1. Ņem līdzi uz darbu vai dod bērnam uz skolu sukādes, ko uzēst izsalkuma brīžos.
  2. Pievienot sukādes brokastu pārslām un putrai.
  3. Gatavo kēksiņus ar sukādēm.
  4. Filmu vakarā čipsus vai popkornu aizstāj ar sukādēm.

 

Receptes

 

Ziemassvētku kēkss ar sukādēm

Sastāvdaļas:

  • 300 g milti
  • 150 g mīksts sviests
  • 200 g krējums 20 %
  • 120 g cukura sīrups
  • 50 g svaigs notīrīts ingvers
  • 2 citroni
  • 2 olas
  • 10 g cepamais pulveris
  • 3 ēd. k. medus
  • 80 g sukādes (rabarberu, cidoniju, dzērveņu, ķirbju)
  • šķipsniņa sāls
  • pūdercukurs un sukādes dekorēšanai

 

Pagatavošana 

80 min.

  1. Miltus sajauc ar cepamo pulveri.
  2. Ingveru sarīvē uz smalkās rīves un sajauc ar cukura sīrupu un medu. Pievieno abu citronu rīvētas miziņas. No viena citrona izspiež sulu un pievieno mīklai. Samaisa. Pa vienai pievieno olas. Pievieno krējumu, mīkstu sviestu un kārtīgi izmaisa, lai mīkla kļūst viendabīga. Pievieno šķipsniņu sāls, miltus ar cepamo pulveri un vēlreiz visu rūpīgi apmaisa. Iejauc sukādes.
  3. Mīklu pārlej formā un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 50 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
    Ja kēksu gatavo multivārāmajā katlā, tad izvēlas režīmu “Cepšana” un cep 65 minūtes.
  4. Kēksu izņem no formas un pilnībā atdzesē. Gatavu Ziemassvētku kēksu pārkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar sukādēm.

 

Ogu smūtijs

Sastāvdaļas:

  • 100 g saldētas zemenes un upenes
  • 600 ml piens 2,5 %
  • 50 ml cidoniju sīrups
  • 2 banāni
  • 200 ml ūdens

 

Pagatavošana 

5 min.

Visas sastāvdaļas saliek blenderī un samaisa, izmantojot smūtija programmu. Lej glāzē un dzer.

Saistītie raksti