Piena produkti: mīti un patiesība. Vai tie jāiekļauj uzturā?

Piens un piena produkti vienmēr ir svarīga sarunas tēma. Uztura speciālisti un Veselības ministrija iesaka tos iekļaut ikdienas ēdienkartē. Jautāsiet, cik daudz?
Piens kā produkts ir vērtīgs uzturvielu avots, kas mēdz būt arī mītos tīts.

FOTO: Publicitātes foto

Piens kā produkts ir vērtīgs uzturvielu avots, kas mēdz būt arī mītos tīts.

Bērniem ieteicamais piena produktu daudzums ir atšķirīgs atkarībā no vecuma. 

Bērniem līdz 2 gadu vecumam alerģijas profilakses nolūkos, pievienojot pienu dārzeņu biezenim vai putrai nelielā daudzumā (sākot ar ¼ tējkarotes un pakāpeniski palielinot līdz 2‒3 tējkarotēm dienā), govs pienu zīdaiņa ēdienkartē varat ieviest no 6 mēnešu vecuma. 

No 8 mēnešu vecuma zīdaiņa ēdienkarti varat papildināt ar bezpiedevu raudzētajiem piena produktiem (jogurtu, kefīru u.c.). Olbaltumvielām bagāti piena produkti, piemēram, biezpiens un nogatavināts siers, iekļaujami zīdaiņa uzturā no 10 mēnešu vecuma. Tomēr lielā olbaltumvielu daudzuma dēļ biezpienu bērnam nevajadzētu dot pārāk daudz (2–5 ēdamkarotes jeb 20‒50 g dienā). Augstā sāls satura dēļ siera daudzumam nevajadzētu pārsniegt 1 šķēlīti jeb 15 gramus dienā. 

 

Kā atsevišķu maltīti govs pienu bērnam piedāvājiet tikai pēc 12 mēnešu vecuma. Pēc 2 gadiem piena produktus var lietot vairāk.

 

 

Pieaugušie dienā var droši lietot 2-3 piena produktu porcijas. Viena porcija ir, piemēram, bieza siera šķēle, kefīra, paniņu, jogurta, airāna vai citu dzeramo skābpiena produktu glāze vai arī simts grami biezpiena. 

Izklausās vienkārši, taču piens kā produkts ne tuvu nav vienkāršs. Tas ir vērtīgs uzturvielu avots, kas, kā jau katram labam produktam pienākas, mēdz būt arī mītos tīts.

 

Vislabākais kalcija avots ir... siers

Par ko tu domā, kad dzirdi vārdu "kalcijs”? Pienu? Patiesībā visvairāk šīs vērtīgās vielas ir tieši sierā. Loģika vienkārša – siers pēc būtības tāds koncentrēts piens vien ir. Daudzi gan uztraucas – ja pienu pasterizē, vai viss labais nezūd? Man jums ir lieliskas ziņas: pasterizācija ir domāta, lai atbrīvotu pienu no baktērijām, kas to var ātri sabojāt. Tā neietekmē svarīgāko – olbaltumvielu un kalcija saturu.

Laba ideja: Lidl Pilos Gouda siers

 

Visi drīkst lietot govs pienu un tā produktus! 

Klīst mīts, ka govs piens der tik teliņiem, bet cilvēkiem kaitē. Tāds uzskats nav zinātniski pamatots. Ja tu labi panes pienu, proti, nerodas gāzes, vēdergraizes un citi nepatīkami purkšķi un burkšķi – dzer to droši katru dienu. Tieši tas pats attiecas uz bērniem.

Protams, piena produktu lietošana uzturā var būt jāierobežo apstiprinātas medicīniskas diagnozes dēl – laktozes nepanesība vai piena olbaltuma alerģija. Ja ir laktozes nepanesība, var mēģināt lietot kefīru, jo tajā laktoze ir dabiski sadalījusies. Savukārt, ja ir piena olbaltuma alerģija, tad gan diemžēl piena produkti no ēdienkartes būs jāizslēdz pilnībā. 
 

Ir arī cilvēki, kas nelieto piena produktus, jo tie ir jādzer. Jau ūdens glāzi grūti dabūt iekšā, un te vēl citi šķidrumi! Tad neaizmirstam par biezpienu. Vislabākais, protams, ir dabiskais biezpiens – bez piedevām, garšām un krāsām. Ja tāds negaršo, klāt var pielikt rozīnes, medu, kanēli, augļus. 

Vājpiena vai pilnpiena? Maziem bērniem noteikti derēs pilnpiena produkti. Sākot no pusaudžu vecuma, šī izvēle ir atkarīga no dzīvesveida un mērķiem. Ja pusaudzis un pieaugušais ir tendēts uz apaļīgumu un ir mazkustīgs, var skatīties vājpiena produktu virzienā. 

 

Savukārt aktīvie droši var izvēlēties pilnpiena produktus, jo organisms taukus ātri vien pārstrādās enerģijā. 

 

Vājpiena produkts nav mākslīgs vai slikts. Varbūt kāds vēl atceras separatora iekārtu, ar kuru ome laukos atdalīja trekno krējumu no svaigpiena? Tā, lūk, iegūst vājpiena produktus – mehāniski atdalot taukus. Piens vispār ir pārsteidzoši pateicīgs pārvēršanai dažādās formās, nepielietojot nevienu pašu sliktu vielu vai procesu.

Laba ideja: Lidl Pilos vājpiena biezpiens 

 

Augu piens nav līdzvērtīgs govs pienam

Reklāma
Reklāma

Mūsdienās daudzi cilvēki izvēlas govs piena vietā dzert augu alternatīvas: sojas, mandeļu, griķu, auzu, rīsu, Indijas riekstu, kokosriekstu, kā arī multigraudu pienus. Tas nav obligāti jādara. Augu dzērieni labi noder vegāniem un cilvēkiem ar piena olbaltuma nepanesību, bet aizvietot govs pienu tie var tikai virtuvē, ne ķermenī. Augos nav tik daudz kalcija un olbaltumvielu. Viena glāze govs piena satur aptuveni 8 gramus olbaltumvielu. Daudz! Diemžēl augu dzērieni nebūs tik labi – viena glāze sniegs aptuveni 1 gramu proteīnu. 

Laba ideja: Lidl Pilos piens

Skābpiena produkti iepriecina zarnu mikrofloru

"Zarnās ir zarnu smadzenes, ko veido baktērijas, kuras mēs barojam ar to, ko paši ēdam!” Vēl pirms pārdesmit gadiem par tādu paziņojumu varētu iegūt jukušā zinātnieka slavu. Tagad tā ir interesanta realitāte, kuras galvenie varoņi ir skābpiena produkti. 

Jaunākie pētījumi atklājuši daudz par mikrobiomu jeb mikrofloru. Tās ir labās baktērijas, kas dzīvojas zarnās un pilda svarīgas funkcijas: nodrošina zarnu darbību, palīdz sagremot ēdienu, cīnās ar kaitīgajām vielām, regulē ēstgribu. Protams, “zarnu smadzenes” ir metaforisks teiciens, bet zinātnieki lēš, ka šīs baktērijas patiešām sūta impulsus uz galvas smadzenēm. Tas varot ietekmēt mūsu mentālo veselību, tāpēc pret mikrobiomu jāizturas ar cieņu. Un nekas to neiepriecina vairāk kā skābpiena produkti!

Laba ideja: Lidl Pilos kefīrs

 

Ļaujies skābpiena produktu dažādībai

Latvieti ar paniņām, rūgušpienu, rjaženku vai kefīru vairs nepārsteigsi. Ar dažādību tiekam lutināti. Gribas kaut ko interesantāku? Plauktā savu pircēju gaida arī airāns – viesis no Turcijas. Tas ir gaisīgs, viegli sāļš dzēriens, ko austrumu zemēs bieži redzēsim dzeram limonādes vietā. Ļoti veselīga pieeja. Jāatzīmē gan, ka airāns nebūs ideāls risinājums tiem, kam stingri jāseko sāls daudzumam uzturā. Ja par sāli rūpi neturi, droši dzer 200 ml airāna pirms vai pēc maltītes ik dienu.

Laba ideja: Lidl airāns 

 

Neliela piezīme – ja sastāvā redzi piena permeātu, nenobīsties. Tā apzīmē īpaši filtrētu pienu. Filtrācija ir mehānisks process bez jebkādu citu ķīmisko vielu klātbūtnes. 

 

Vai biezpiena sieriņš ir piena produkts?

Biezpiena sieriņš ir piena deserts. Tātad, baudai! Taču tas būs labāks par kādu apšaubāmas izcelsmes konfekti, jo ir našķis ar pievienoto vērtību. Produkts saglabā kalciju un olbaltumvielas, ko tam sniedzis biezpiens kā izejviela. 

Pērkot biezpiena sieriņu, labāk izvēlēties klasisko – ar vaniļas garšu. Kāpēc? Jo krāsas, garšas un citas gastronomiskas izdarības parasti piesaista virkni pārtikas piedevu.

Jāskatās, lai sastāvā ir pēc iespējas mazāk cukura, bet šokolāde, kas sieriņam apkārt, ir kvalitatīva. Ideāli, ja sanāks iztikt bez e-vielām un tikai ar dabīgajiem aromatizētājiem.

Labu sastāvu bieži neatradīsi, tāpēc, ja ieraugi – liec grozā! Bet atceries, ka ir jārūpējas arī par bērna svaru un zobu veselību. 

 

Biezpiena sieriņš satur cukuru, tādēļ tas ir uzskatāms un lietojams kā deserts, nevis kā ikdienas produkts vai pat ēdienreižu aizstājējs. 

 

Katru dienu sieriņu bērnam nebūtu jāēd, bet kopumā varam to droši iekļaut uzturā, piemēram, dažas reizes nedēļā tas būs daudz labāk nekā kāds šokolādes batoniņš vai konfektes.

Laba ideja: Lidl Pilos biezpiena sieriņš (vaniļas)

Labi piena produkti nesatur e-vielas

Kvalitatīvs piena produkts nesatur liekas pārtikas piedevas. Izņēmums ir kausētais siers – tas nemaz nevar tapt bez emulģējošajiem sāļiem, kas izveido iecienīto kausēto konsistenci. Tie ir pilnībā droši un nav neveselīgi. Biezpiens un jogurti, protams, saturēs vērtīgās pienskābās baktērijas. Nekas cits mums nav nepieciešams, lai taptu dabisks skābpiena produkts.

Laba ideja: Lidl Pilos jogurts bez piedevām

Saistītie raksti