Jauns pētījums atklāj, kas mainās organismā, ja dzer kafiju ar pienu

Apvienojot piena olbaltumvielas ar kafijā esošajiem antioksidantiem, imūnsistēmas šūnas divreiz efektīvāk cīnās pret iekaisumiem, secināts jaunā pētījumā.
Dzerot kafiju ar pienu, imūnsistēmas šūnas divreiz efektīvāk cīnās pret iekaisumiem

FOTO: Shutterstock.com

Dzerot kafiju ar pienu, imūnsistēmas šūnas divreiz efektīvāk cīnās pret iekaisumiem

Kad organismā iekļūst baktērijas, vīrusi un citas svešas vielas, mūsu imūnsistēma reaģē, izmantojot baltos asinsķermenīšus, lai mūs aizsargātu. Šo reakciju sauc par iekaisumu. Tā rodas arī tad, kad pārslogojam cīpslas un muskuļus, un ir raksturīga tādām slimībām kā reimatoīdais artrīts.

Kafijas pupiņas ir pilnas ar antioksidantiem un polifenoliem, kas ir svarīgi cilvēkam. Tās palīdz samazināt oksidatīvo stresu organismā, kas izraisa iekaisumu. 

Šos antioksidantus izmanto arī pārtikas rūpniecībā, lai palēninātu oksidēšanos un pārtikas kvalitātes pasliktināšanos.

Lai izpētītu polifenolu un olbaltumvielu kombinācijas pretiekaisuma iedarbību, Kopenhāgenas universitātes komanda piemēroja mākslīgu iekaisumu imūnšūnām.

Dažas no šūnām saņēma dažādas polifenolu devas, kas bija reaģējušas ar aminoskābi - olbaltumvielu pamatelementu. Citas šūnas saņēma tikai polifenolus tādās pašās devās, bet kontroles grupa nesaņēma neko. 

Komanda atklāja, ka imūnšūnas, kas saņēma polifenolu un aminoskābju kombināciju, divreiz efektīvāk cīnījās pret iekaisumu.

Pētījuma galvenais autors Endrjū Viljamss, veterināro un dzīvnieku zinātņu nodaļas asociētais profesors, teica: "Tas ir interesanti, ka pretiekaisuma iedarbība tagad ir novērota eksperimentos ar šūnām. Un, protams, tas mūs tikai vēl vairāk ieinteresēja detalizētāk izprast šo ietekmi uz veselību.”

Reklāma
Reklāma

 

Pārtikas zinātnes nodaļas profesore Marianna Nisena Lunda, kura vadīja pētījumu, teica: "Mūsu rezultāti pierāda, ka reakcija starp polifenoliem un olbaltumvielām notiek arī dažos no mūsu pētītajiem kafijas dzērieniem ar pienu.”

Šie rezultāti liecina, ka tā varētu notikt arī ar citiem pārtikas produktiem, kas satur šo kombināciju. Nozares pārstāvji un pētnieku aprindas tagad strādā pie tā, kā pārtikas produktos pievienot pareizo polifenolu daudzumu, lai panāktu vislabāko kvalitāti.

 

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti