Izpētīts, cik daudz kofeīna satur Latvijā populāru zīmolu kafijas

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Pārtikas revidents” atklāj, cik daudz kofeīna satur Latvijā iecienītu zīmolu veikalā nopērkamā, kā arī līdzņemamā kafija.
Cik daudz kofeīna satur Latvijā iecienītu zīmolu veikalā nopērkamā, kā arī līdzņemamā kafija.

FOTO: Shutterstock.com

Cik daudz kofeīna satur Latvijā iecienītu zīmolu veikalā nopērkamā, kā arī līdzņemamā kafija.

Raidījuma jaunākajā sērijā “Pārtikas revidents” analīzēm zinātniskajā laboratorijā BIOR nodeva deviņas melnas kafijas, kuras iegādātas līdzņemšanai Latvijas populārākajās kafejnīcās un degvielas uzpildes stacijās, kā arī tās, kuras ir pircēju iecienītākās Latvijas lielākajos veikalos.

Tās bija līdzņemamās kafijas no kafejnīcām Double Coffee, Caffeine un Costa Coffee, kafijas no degvielas uzpildes staciju tirdzniecības vietām - Circle K, Virši un Narvesen, kā arī veikalos pirktākās kafijas - Merrild maltā, Jacobs šķīstošā kafija, kā arī Nescafe 3in1 kafijas dzēriens. 

Uztura zinātniece Ilze Laukalēja skaidro, ka optimālais kofeīna daudzums kafijā ir 70 - 150 miligrami kofeīna uz 150 - 200 mililitriem kafijas.

No mājās gatavotajām visvairāk kofeīna, kā izrādās, ir Jacobs šķīstošajā kafijā. Tie ir gandrīz 93 miligrami, taču, piemēram, Nescafe trīs-vienā kafijas dzēriens neatbilst pat optimālajam kofeīna daudzumam kafijā.

“Es teiktu, ka tā gluži jau vairs nav kafija. Es teiktu drīzāk karstais dzēriens ar kafijas garšu, atkarīgs, cik liels ir tas kafijas procents, bet lielākoties šajos maisījumos pārsvarā viss būs cukurs. Bet kofeīns tik un tā šeit ir,” rezultātus skaidro uztura zinātniece.

Tikmēr starp degvielas uzpildes stacijās piedāvātajām visspēcīgākā ir Narvesen kafija, taču gan Viršu, gan arī Circle K kafija atbilst optimālajai kofeīna devai šajā dzērienā. Un visbeidzot - kafejnīcās pieejamā kafija! Šajā kategorijā spēcīgākā izrādās Costa Coffee kafija, un gandrīz tikpat spēcīgs dzēriens pieejams arī Double Coffee, savukārt Caffeine melnā kafijā ir vismazāk kofeīna - gandrīz uz pusi mazāk kā šī topa līderim.

Reklāma
Reklāma

“Caffeine ir filtra kafija. Filtra kafijā mēs to izfiltrējam caur papīru, līdz ar to, protams, mēs nobloķējam šo kofeīna tālāku nokļūšanu kafijas krūzītē, tāpēc šis daudzums arī būs mazāks, nekā pārējos dzērienos,” atklāj Laukalēja.

Bet visspēcīgākās un kofeīna bagātākās no visām raidījumā apskatītajām kafijām ir no Costa Coffee, Narvesen un Double Coffee.

Uztura zinātniece Ilze Laukalēja gan min, ka šie rādītāji maz, bet mēdz atšķirties: “Es teiktu, ka ir svarīgi tiešām uzzināt no uzņēmuma, vai tās ir arabikas vai robustas, tā ir tāda galvenā izsekojamības zīme, kas var liecināt, cik daudz tur kofeīns varētu būt. Ja tā ir arabika, tad mēs zinām, ka tur nebūs daudz kofeīna, bet, ja būs šis robustas piemaisījums, tad kofeīns būs vairāk.”

Saistītie raksti