Četri kafijas pagatavošanas veidi! Izmēģini!

Kafijas dzeršana ir cieņā teju katrā latviešu ģimenē. Kaut gan ikvienam ir savi kafijas gatavošanas paņēmieni, ieradumus laiku pa laikam der pamainīt. Piemēram, ja gadiem dzer krūzītē aplietu kafiju, tasīte mājās gatavota espresso var atklāt gluži citu pasauli.
Ierastās kafijas receptes un to ideālais pagatavošanas veids.

FOTO: Shutterstock.com

Ierastās kafijas receptes un to ideālais pagatavošanas veids.

Krūzītē aplieta kafija – ātri un labi!

Ūdenim jābūt karstam (ap 94~96 grādi). Atdzesēts ūdens neder, jo tādā kafija neievilksies, vērtīgās eļļas izšķīdīs tikai daļēji. Paradums apsegt kafijas krūzi ar šķīvīti vairāk ir stila jautājums – labāk atstāt ievilkties tāpat, jo kafijai patīk skābeklis. Pēc apliešanas kafija jāapmaisa, lai visa maltā kafija samirkst. Tad jānogaida 3-5 minūtes, līdz kafija ievilkusies. Pirms dzeršanas ieteicams vēlreiz samaisīt.

 

Franču nospiežamā kanna – ērti un tīri!

Ērta, jo ļauj izvairīties no biezumiem. Pirms iebērt kafiju, kannu ieteicams uzsildīt (izskalot ar karstu ūdeni), īpaši, ja tā ir liela. Citādi ir pārāk daudz auksta stikla (metāla vai keramikas), kas paņems karstā ūdens enerģiju, nolaupot to kafijai. Tad kannā ber kafiju, aplej ar uzvārītu ūdeni, apmaisa un bez vāka ļauj ievilkties 3-5 minūtes. Pēc tam nospiež biezumus uz leju un lej krūzītēs. Šīm kannām ar laiku mēdz nolietoties nospiežamais sietiņš, bet veikalos to var nopirkt atsevišķi.

 

Kafija turku katliņā – neierasti un īpaši!

Var pamēģināt pagatavot turku kafiju. Izsenis to gatavoja karstajās tuksneša smiltīs, bet šodien mājās šo kafiju var vārīt uz plīts. Jāiegādājas ibriks – speciāls metāla trauciņš ar garu rokturi. Vajadzēs ļoti smalki samaltu kafiju, gluži kā miltus. Ja ņem 60-80 ml ūdens, nepieciešams aptuveni 30 g kafijas. Ibrikā ielej ūdeni, pievieno kafiju, sagaida vārīšanos un tad noņem ibriku no plīts; ļauj kafijai nosēsties un atkal uzvāra. Tā rīkojas trīs četras reizes. Tad lej tasītēs un bauda. Ja dzer kafiju ar cukuru, ibrikā to pievieno jau sākumā un vāra kopā. Var pievienot kardamonu.

 

Reklāma
Reklāma

Itāliešu moka express – interesanti un omulīgi!

Šīs alumīnija sakausējuma kanniņas ir ļoti populāras itāliešu ģimenēs jau gadu gadiem un pēdējā laikā iecienītas arī pie mums. Kanniņu var dēvēt par mūsdienu espresso kafijas aparāta priekšteci. Kopīgs abiem ir tas, ka ūdens ar spiedienu tiek izspiests cauri kafijai īsā laika sprīdī (20-25 sekundēs). Šādi pagatavotai kafijai ir pilnīgi cita garša nekā franču kannā aplietai.

Arī ūdens temperatūra ir augstāka, un spiediena dēļ no kafijas daudz vairāk ekstrahējas visi labumi. Ja gribas īpaši piesātinātu kafiju, ieteicams izmantot tieši espresso kafijai paredzētās pupiņas, kas ir tumšāk grauzdētas. Ar laiku kanniņas gumijas blīve var kļūt neelastīga un cieta (taču to var nomainīt!), bet citādi trauks ir teju mūžīgs.

 

 Konsultē kafijas eksperts barista Andris Petkēvičs

 

 Avots: Dienas Ēdieni

Saistītie raksti