Kādā vecumā bērnam drīkst dot dzert kafiju

Nekas slikts nenotiks, ja bērns padzersies mazu malciņu no mammas kafijas krūzes. Iespējams, tajā brīdī atvase sapratīs, ka kafija viņam negaršo. Tomēr, ja bērns prasa kafiju atkārtoti, vecākiem jāzina, kā rīkoties būtu pareizi. Par to, kādā vecumā bērns varētu sākt dzert kafiju un, kāda ir tās ietekme uz bērniem, skaidro uztura speciāliste Alise Kindzule. 

 

Lai nekaitētu bērna veselībai, veikalā var izvēlēties kafiju bez kofeīna

FOTO: Shutterstock.com

Lai nekaitētu bērna veselībai, veikalā var izvēlēties kafiju bez kofeīna

Daļai pieaugušo diena sākas ar karstu, kūpošu un smaržīgu kafijas krūzi. Arī sapulces darbā un garākus braucienus automašīnā daudzi bez kafijas nespēj iedomāties. Vecāki reizēm neaizdomājas, cik ļoti bērni savus vecākus vēro un vēlas atdarināt, līdz pienāk diena, kad bērns vēlas darīt tāpat un izsaka vēlmi pēc kafijas. 


Bērniem un pusaudžiem kafiju neiesaka dzert, jo tā satur kofeīnu. Uztura speciāliste Alise Kindzule stāsta: “Vecākiem ir stingri jāizsver kafijas došanas iemesli un iespējamās sekas. Nevajadzētu dot mākslīgos stimulantus (kofeīnu) bērniem, kuru sirsniņas vēl tikai veidojas. Galu galā vecāki saviem bērniem vēl tikai labāko, gādājot par viņu veselību un pašsajūtu. Ja bērns ir ļoti aktīvs un kustīgs, apmeklē sporta treniņus, tad kafija var nākt par sliktu sirds darbībai. Līdz 18 gadu vecumam, bērni nav pietiekami nobrieduši ne emocionāli, ne fiziski. Līdz ar to, kofeīns var nodarīt kaitējumu bērna veselībai, turklāt, viņš to vēl var neapzināties.

Bērniem kafiju dzert vajadzētu pēc iespējas vēlāk, noteikti ne ātrāk kā 15-16 gadu vecumā.

Reklāma
Reklāma

Un arī tad tai būtu jābūt tikai vienai tasītei dienā, kopā ar pienu. Ja bērns par kafiju izrāda vēlmi agrākā vecumā, tad šo dzērienu iespējams aizstāt ar citiem, kuri nesatur kofeīnu.” Vecākiem jāsaprot, kāpēc bērns vēlas dzert kafiju. Maziem bērniem nepiemīt dabīga vēlme pēc kafijas, viņiem negaršo rūgti dzērieni. Arī pusaudži kafiju izvēlas reti, priekšroku dodot saldinātajiem dzērieniem. “Iespējams, kafijas dzeršana draugu vidū kļuvusi par modes lietu. Kafiju var aizstāt ar dažādiem citiem dzērieniem, kuros nav kofeīns. Labākais no variantiem – doties ar bērnu uz veikalu un kopā izvēlēties kafiju bez kofeīna, piemēram, cigoriņu kafiju. Iepriekš atvasei jāpastāsta, kāpēc bērniem kafija ar kofeīnu nebūtu jādzer. Kafijas izvēlēšanos var padarīt par ļoti interesantu procesu. Lasiet kafijas sastāvu, skatieties video, kur attēlota kafijas pagatavošana, lasiet par šī dzēriena rašanās vēsturi. Ja vecāki izvēlas bērnam dot kakao vai karsto šokolādi, jāuzmana cukura daudzums, lai tas nebūtu pārāk liels,” norāda Alise Kindzule.  Noteikti nedrīkst bērnu mānīt un teikt, ka viņš dzer īsto kafiju, patiesībā pasniedzot kafiju bez kofeīna. Ja vecāki kopā ar atvasi veikalā iegādājušies kafiju bez kofeīna, arī mamma ar tēti kādreiz šo dzērienu var baudīt kopā ar bērnu.

 

Saistītie raksti