Ko ēst, ja esi saslimis ar Covid-19: diētas ārsti dalās rekomendācijās

Skaidrības labad gan jāsaka, ka nav nekādas maģiskās diētas, kas palīdzētu uzveikt koronavīrusu, taču dietologi izstrādājuši dažus ieteikumus, kā ēdiens un dzērieni varētu atvieglot slimnieka pašsajūtu.
Ja iedzert daudz ūdens ir problemātiski, varat to aizstāt ar tējām, sulām vai pat buljonu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja iedzert daudz ūdens ir problemātiski, varat to aizstāt ar tējām, sulām vai pat buljonu.

Lai gan Covid-19 gadījumā slimnieks var izjust diezgan plašu simptomu buķeti, ieskaitot garšas un smaržas zudumu, kas var samazināt apetīti, diētas ārsti vietnē “Eatingwell” tomēr iesaka uzņemt barības vielas un daudz šķidruma, tas palīdzēs justies kaut nedaudz labāk. Piemēram, ja ir elpošanas grūtības, jāēd biežāk un mazākām porcijām, kā arī jāseko, cik tiek apēsts. 

 

Šķidruma uzņemšana ir pati svarīgākā

Dzert daudz ūdens ir ļoti svarīgi pie jebkuras saslimšanas, bet, jo īpaši, ja jums ir drudzis vai caureja, jo šādos gadījumos jūsu ķermenis pastiprināti patērē šķidrumu. Ja iedzert daudz ūdens ir problemātiski, varat to aizstāt ar tējām, sulām vai pat buljonu. Ja jūs nejūtaties labi, ir svarīgi saglabāt hidratāciju un atpūsties, cik vien iespējams.

 

Reklāma
Reklāma

Uzturam ir nozīme, tāpat kā kalorijām

Lai ķermenim palīdzētu cīnīties ar infekciju, nepieciešama enerģija, ko gūstam no uzņemtajām kalorijām. Noteiktas uzturvielas palīdzēs atbalstīt imūnsistēmu, piemēram, olbaltumvielām bagāti ēdieni, tāpat arī ēdieni ar augstu A, C, D un E vitamīnu daudzumu. 

Smūtijs, kas pagatavots no augļiem un jogurta vai riekstu sviesta, var palīdzēt uzņemt kalorijas, ja neesat izsalcis un grūti ko ieēst. Vistas zupa ir nomierinoša un var būt noderīga, ja jums ir elpceļu infekcija. Ingvers var palīdzēt pret sliktu dūšu.
 

Pārtikas produkti, no kuriem izvairīties

Pārtikas produkti, ko vajadzētu ierobežot jebkuras saslimšanas laikā alkohols, grūti sagremojama pārtika, piemēram, sēnes un pākšaugi, pikanti ēdieni un ļoti skābi ēdieni, jo tie kairinās jau tā iekaisušo kaklu. 

Saistītie raksti