Profesores Baibas Rozentāles ieteiktie elpošanas vingrojumi tiem, kas izslimojuši Covid-19. Video

Īpaši svarīga fizioterapija ar elpošanas vingrojumiem ir tad, ja slimības simptomu listē ir arī klepus. Kā Mammamuntetiem.lv saka RAKUS Latvijas infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle – kamēr nebūs izvadīts tā sauktais atlieku gaiss no elpceļiem, var uzkrāties bakteriālā mikroflora un klepus turpināsies.
Tiklīdz cilvēks spēj elpot bez skābekļa maskas, ieteicams veikt vieglus elpošanas vingrojumus 3 – 5 reizes dienā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tiklīdz cilvēks spēj elpot bez skābekļa maskas, ieteicams veikt vieglus elpošanas vingrojumus 3 – 5 reizes dienā.

“Mums visiem un sevišķi gados vecākiem cilvēkiem alveolās paliek gaiss, ko līdz galam neizelpojam,” stāsta profesore un atklāj, ka tāpēc visi Covid-19 pacienti, kuri nokļūst infektoloģijas centrā, apgūst elpošanas vingrinājumus: “Tiklīdz viņi vairs nav skābekļa atkarīgi, mūsu pacienti fizioterapeita uzraudzībā pilda elpošanas vingrinājumus divas vai trīs reizes dienā. To var darīt guļot vai sēžot gultā.”

Baiba Rozentāle atzīmē, ka šoreiz tradicionālā balonu pūšana nebūs piemērotākā, jo var pamatīgi reibt galva: “Ja nepūš lielu, var arī to darīt, bet akcents jāliek uz vingrinājumiem, kas saspiež starpribu muskuļus, jo tur atrodas elpošanas palīgmuskulatūra.” 

 

 

 

Profesore uzsver – ir ārkārtīgi svarīgi veikt elpošanas vingrinājumus, lai nav divus vai pat vairāk mēnešus jāklepo!

 

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas fizioterapeite Līna Butāne norāda – ja pašsajūtas dēļ dienas lielākā daļa tiek pavadīta gultas režīmā:  

*nav ieteicams ilgstoši gulēt uz muguras, jo šajā pozīcijā plaušas darbojas sliktāk. Jācenšas gulēt uz vieniem vai otriem sāniem, kā arī uz vēdera;

Reklāma
Reklāma

*arī guļot gultā, 3 – 5 reizes dienā var veikt dažādus vieglus vingrojumus: diafragmālo elpošanu, plecu izapļošanu, pēdu kustības (tās pievelkot un nostiepjot), izstiept visu ķermeni garumā;

*laiku pa laikam jācenšas apsēsties, lai veiktu elpošanas vingrojumus sēdus, vajadzētu pastaigāties pa istabu un atcerēties izvēdināt telpas;

*svarīgi atcerēties, ka kustības ir nepieciešamas, bet nedrīkst pārpūlēties. Visu vēlams veikt mierīgi un ieklausoties savā pašsajūtā.

Lasi arī: 
Kā ārstēt plaušu karsoni un bronhītu bērnam ar speciāliem vingrojumiem. VIDEO
Vienkārši uzdevumi, ko pildīt klepus gadījumā. VIDEO

 

Elpošanas vingrinājumus skaties video pamācībā.  

  • Katru vingrojumu veic 5 – 7 reizes ar minimālu piepūli. Vingrojumiem veltītais laiks var būt no 5 – 20 min. (atkarīgs no pašsajūtas).
  • Ļoti noderīga ierīce ir pulsa oksimetrs, kas ļauj sekot līdzi skābekļa saturācijai asinīs un sirdsdarbībai. To var darīt gan vingrojumu laikā, gan vērot miera režīmā.

 

Atceries!

Visus vingrojumus veic iespējami lēni un izelpu – cik vien iespējams garu. Tā izelposi uzkrājušos atlieku gaisu.