Kā ārstēt plaušu karsoni un bronhītu bērnam ar speciāliem vingrojumiem. VIDEO

Bronhīts, ieildzis klepus, astma un pat plaušu karsonis vieglāk izārstējas, ja ārsta nozīmēto programmu papildina ar speciāliem vingrojumiem. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu fizioterapeite Inese Znotiņa stāsta, kādi vingrojumi noder arī astmas profilaksei, kas saasinās rudeņos un pavasaros.

Ārste iesaka bērnam ļaut izdauzīties, izņēmuma kārtā varbūt atļaut palēkāt pa dīvānu vai batutu, veicināt karāšanos ar galvu uz leju.

FOTO: Shutterstock.com

Ārste iesaka bērnam ļaut izdauzīties, izņēmuma kārtā varbūt atļaut palēkāt pa dīvānu vai batutu, veicināt karāšanos ar galvu uz leju.


 

Akūta bronhīta atveseļošanās posmā labs veids, kā tīrīt bronhus un ātrā atbrīvoties no sekrēta jeb krēpām, kas veidojas bronhos, palīdz aktīva vingrošana. Ārste iesaka bērnam ļaut izdauzīties, izņēmuma kārtā varbūt atļaut palēkāt pa dīvānu vai batutu, veicināt karāšanos ar galvu uz leju.

Ja mamma ir īpaši apņēmīga, tad fizioterapeite izmēģināt speciālus vingrojumu kompleksus, kas ir veicami mājās un pat neprasa īpašu aprīkojumu. Turklāt tas ir pat jautri!
 

Svarīgi! Vingrojumu, ar fizisku piepūli, pildīšanu vajadzētu atstāt līdz laikam, kad bērnam vairs nav temperatūra un viņš jūtas pietiekami stiprs. Ja pēc ilgākas slimošanas mazulis tomēr jūtas savārdzis un ātri nogurst, tad sirds un asinsvadu sistēma vēl nav gatava ļoti aktīvām darbībām. Tādā gadījumā visu jādara pamazām.
 

 

Uzmanību! Ja pēc pārcieta plaušu karsoņa parādās auksti sviedri vai bāls mutes - deguna trijstūris, aktivitātes jāpārtrauc. Vingrojumus nedrīkst veikt, ja ir paaugstināta temperatūra. Vingrojumu izpildes laikā jācenšas saglabāt taisnu stāju ar atvērtu krūškurvi, lai varētu pilnvērtīgi veikt elpošanu.

Pirms regulāras vingrošanas ieteicama konsultācija pie fizioterapeita, kas izstāstīs daudz nozīmīgas nianses. Rakstā izmantoti videomateriāli no mājas lapas www.bernsklepo.lv


Pūšanas vingrinājumi
Liela problēma bronhīta un citu plaušu slimību gadījumos ir nepietiekami dziļa elpošana. Slimības laikā bērns sāk elpot seklāk un neizelpo vairs tik daudz gaisa, kā būdams vesels. Rezultātā nepietiekami izventilētajās plaušās sāk uzkrāties CO2 un sekrēts, vairojas vīrusi un baktērijas, kas kavē atveseļošanos un palielina organisma intoksikāciju.
 

Lai uzlabotu izelpas dziļumu, izdomā spēles, kas saistītas ar pūšanu. Piemēram, burbuļu pūšana caur salmiņu traukā ar ūdeni. Tas palēninās gaisa plūsmu, novēršot lieku elpceļu kairinājumu un mazinās bronhu spazmas astmas paasinājuma gadījumā. Pūšanas vingrinājumi neder, ja ir sauss un kairinošs klepus, jo gaisa plūsma vēl vairāk kairinās elpceļus un izsauks klepu, kas šajā gadījumā ir lieki.
 

 

Reklāma
Reklāma



Pūšanas vingrinājumiem der arī balonu piepūšana, spalvas pūšana – kurš, mamma vai bērns, ar savu elpu un pūtieniem aizpūtīs tālāk vai augstāk vieglu spalvu vai dūnu. Jo garāka ir izelpa, jo labāk. Ieelpot būtu ieteicams caur degunu, tādēļ, pievērsiet uzmanību, vai nodarbības laikā ir tīrs deguns. Ja bērnam ir pneimonija, viņam nebūs spēka aktīvi vingrot vai lēkāt, toties elpošanas vingrinājumu izpilde neprasa lielu piepūli. Šie ir vienīgie vingrinājumi, kurus var veikt arī ar paaugstinātu temperaturu.


Vingrojumi plecu joslas un krūšu kurvja atslābināšanai
Saspringts krūškurvis neļauj plaušām pilnībā atbrīvoties no ieelpotā gaisa, tāpēc viens no vingrojumu mērķiem ir atslābināt plecu joslu un krūšu kurvi.

 

 

 



Tam palīdz rāpošana pa grīdu četrāpus un nodarbības uz bumbas. Bērniņu uz bumbas noliek ar sānu, ļaujot pilnībā atslābināt sānu un muguras muskulatūru un mazliet pašūpojot. Aktivitātes uz bumbas der tikai tiem bērniem, kas var pilnībā atslābināties un no šīs pozas nebaidās. Ja uzliekot uz bumbas, bērniņš saspringst, neizmantojiet šo vingrojumu.

 

 

Bērnu noliek guļus uz muguras pilnībā atslābinot muskuļus, rokas atbrīvotas virs galvas tā, lai krūšu kurvis būtu pilnībā atbrīvots un iestiepts. Mamma bērniņu uz bumbas šūpo turp un atpakaļ. Šūpojot uz priekšu, ir izelpa, atpakaļ – ieelpa.

Saistītie raksti