Dakteris Danilāns: Bada kūres ir vislabākais paņēmiens, kā uzbaroties

“Bada kūres ir vislabākais paņēmiens, kā uzbarot sevi,” brīdināja gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Bet ko un kā darīt, lai pēc kārtīgas mielošanas svētkos sniegtu atslodzi savam ķermenim? Veselības un uztura eksperti Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Revidents” dalījās ar saviem novērojumiem un padomiem.
Pēc svētkiem badošanās nav labākais tievēšanas paņēmiens.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc svētkiem badošanās nav labākais tievēšanas paņēmiens.

Pēc kārtīgas mielošanās atpūsties vajag ne tikai mums, bet arī mūsu ķermenim. Tāpēc pēc svētkiem sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere ieteica ieturēt atslodzes dienu.

 

Šādā atslodzes dienā no ēdiena pavisam atteikties gan nevajadzētu. Lutere mudināja visu dienu grauzt sev patīkamus ēdienus, kas satur maz kaloriju, kā arī uzturu papildināt ar kādu olbaltumvielas saturošu produktu, kas pieklusinās bada sajūtu. Tāda ēdienu kombinācija var būt, piemēram, kefīrs un svaigs gurķis.

 

“Man ļoti patīk topinambūrs vai, piemēram, kolrābis, kas ir saldens un tāds kraukšķīgs un sulīgs. Tāds feins dārzenis, ko sagriež šķēlītēs un grauž,” stāstīja Lutere. 

 

Pēdējā laikā aizvien populārākas kļūst dažādas tā sauktās “detoksa tējas”, ko cilvēki mēdz lietot atslodzes dienās, taču tās sertificētu uztura speciālisti Viktoriju Zakarkeviču darīja bažīgu: “Mūsu organisma fizioloģija tā nestrādā. Mēs nevaram ar ēdienu vai kaut kādu “detoksa produktu” mainīt nedz savu Ph līmeni, ne kaut kādā veidā izvadīt šos te toksīnus. Tas vienkārši tā nenotiek. To dara mūsu aknas, to dara mūsu nieres.”

 

Eksperte arī piebilda, ka efektīvāks līdzeklis esot vienkārši tīrs ūdens.

Reklāma
Reklāma

 

Lai arī atslodze mūsu pašsajūtu varētu uzlabot, badošanos, turklāt ilgstošu, visi raidījumā aptaujātie eksperti vērtēja vienlīdz negatīvi. 

Īpaši tiešs savos vārdos bija profesors Anatolijs Danilāns:  “Bada kūres ir vislabākais paņēmiens, kā uzbarot sevi. Protams - neesmu dumjš. Es saprotu, ka tajā brīdī, kad tu neēd, tev tie kilogrami mazinās, bet organisms sāk iestrādāties, kuņģis iestrādājas… Nav ēdiena un viņš jau gatavojās, kad tikai nāks, tad tik došu riktīgi!”

 

Un šī “gatavošanās” gastroenterola vērtējumā parasti beidzas ar to, ka pēc kāda laika cilvēks ēd vēl vairāk nekā līdz tam un tiek pie liekā svara.

 

“Atbildēšu - liekā svara panākšanai vajag veikt bada kūres,” jokoja Danilāns.

 

“Revidents” ir izzinošs raidījums, kas katru nedēļu revidē un risina dažādus sadzīviskus, praktiskus un ikdienā noderīgus jautājumus. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts pirmdienās plkst. 18.55. 

 

Saistītie raksti