Bērnu mīļākais ēdiens – cīsiņi. Kā tos pagatavot pēc iespējas veselīgākus?

Viens no iemīļotākajiem bērnu ēdieniem ir cīsiņi, taču bieži vecākiem tie ir gluži vai bieds – veikalos atrodamie nereti ir bagāti ar taukiem, sāli un dažāda veida pārtikas piedevām.
Cīsiņus var ēst arī veselīgi, turklāt šādi bērns apēdīs pat visnegaršīgāko dārzeni.

FOTO: Publicitātes foto

Cīsiņus var ēst arī veselīgi, turklāt šādi bērns apēdīs pat "visnegaršīgāko" dārzeni.

Kā pagatavot veselīgus un garšām bagātus cīsiņus mājas apstākļos jaunajā "Atklāj Ēstprieku” sērijā stāstīs Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un kulinārijas eksperte, trīs bērnu māmiņa Jana Medova.

 

Nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas

Kulinārijas eksperte gatavo krāsnī ceptus vistas gaļas cīsiņus, kas garšo bērniem un patīk vecākiem to “tīrā” sastāva dēļ – pagatavošanā cīsiņiem netiek pievienots liels sāls daudzums vai kādas pārtikas piedevas un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas: vistas fileja, dārzeņi pēc izvēles un neliels daudzums augu piena, kā arī labs blenderis.

Cīsiņu pagatavošana ir gaužām vienkārša – visas sastāvdaļas sablendē kopā un ar konditorejas vai parasta polietilēna maisiņa palīdzību garenu desiņu veidā kārto uz cepampaplātes. 15 minūtes cepeškrāsnī, un cīsiņi ir gatavi. 

 

Labs veids, kā apēst vairāk dārzeņu

Tā kā šo mājās gatavoto cīsiņu sastāvā gandrīz puse ir dārzeņi, šis būs lielisks veids, kā parūpēties par to, lai bērns dienā apēd papildu dārzeņu porciju. 

Cīsiņiem var pievienot bietes, kas piešķirs patīkamu sulīgumu un saldenu garšu, spinātus vai burkānus. 

Starp citu, cīsiņi ar burkāniem patiks tiem bērniem, kam svarīgi ēdienā sajust tekstūru, jo burkāni šajā receptē tiek pievienoti sarīvētā veidā.
Dienā bērnam jāapēd vesela varavīksne jeb pēc iespējas vairāk augļi un dārzeņi. 

Reklāma
Reklāma

"Tas ir lielisks veids, kā varam ne vien apmierināt bērna kāri pēc cīsiņiem, bet arī pievienot tiem papildu vitamīnus dārzeņu veidā,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Viņa turpina: “Nereti bērnus biedē viss jaunais un sarežģītais. Piemēram, ēdieni, kur pārāk daudz sajaukti produkti, vai pats ēdiens ir dīvainā krāsā, vai pasniegtā porcija ir pārāk liela. Bērniem bieži vien strādā loģika – nesaprotu, ko ēdu = noliegums.  Tāpēc ir svarīgi caur ēdienu, kas bērnam jau garšo, pievienot jaunos produktus.” 
Cīsiņi ir pateicīgi arī pēc formas, jo bērnam ir ērti tos paņemt ar pirkstiem un ātri apēst, kā arī nogaršot jauno ēdienu motivē cīsiņu spilgtās krāsas – rozā, zaļa vai dzeltena.

 

Vistas filejas cīsiņi ar burkānu un zirnīšu biezeni

 

Nepieciešamie produkti:
 

Cīsiņiem
500 g vistas gaļa
200 ml augu piens (bez pievienota cukura)
100 g spināti
200 g rīvēti burkāni
200 g vārītas bietes
Malta paprika
Kurkuma
Sāls
Pipari

Biezenim
200 g rīvēti burkāni
200 g zaļie zirnīši
100 ml augu piens

Pagatavošana:
Vistas fileju sagriež gabaliņos, liek blenderī un sablendē līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno augu pienu un atkārtoti blendē. Iegūto masu sadala trīs vienādās daļās.
Vārītas bietes sagriež gabaliņos, pievieno vienai no gaļas masām, pēc garšas pievieno sāli, kurkumu un visu kopā sablendē. Otrai gaļas masai pievieno spinātus un sablendē. Trešajai gaļas masai pievieno rīvētus burkānus un sāli pēc garšas, visu kopā labi samaisa ar karoti. Katru no trīs gaļas masām pilda savā konditorejas maisā.
Uz cepeškrāsns pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, no konditorejas maisa cīsiņu formā klāj gaļas masu.
Cīsiņus cep 200 grādos aptuveni 15 minūtes.
Tikmēr gatavo biezeni. Katlā liek saldētus zaļos zirnīšus, rīvētus burkānus, pievieno augu pienu un visu kopā vāra. Kad sastāvdaļas mīkstas, ar rokas blenderi tās sablendē līdz vēlamajai biezeņa konsistencei.

Saistītie raksti