Itāļu virtuve. Kas ir veselīgi baltie kviešu milti jeb durum milti

Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” jaunākajā epizodē apskata dažādus itāļu ēšanas paradumus. Izrādās, ka teju neatņemama sastāvdaļa dažādu ēdienu pagatavošanā ir durum baltie kviešu milti.
Itāļu virtuve. Kas ir veselīgi baltie kviešu milti jeb durum milti

FOTO: Shutterstock.com

Uztura speciāliste Zane Timpare skaidro, ka vispirms jāsaprot, kāda ir atšķirība miltiem, kas tiek izmantoti tādu produktu gatavošanā kā picas un dažāda veida pastas, jo arī kviešu miltiem ir dažādas šķirnes. Gastronomijā populārākās ir trīs kviešu sugas - mīkstie, cietie jeb durum un speltas jeb mežonīgie kvieši.
 

“Atslēgas vārds - cieto kviešu milti. Viņiem [Itālijā] aug cietie kvieši. Mums ir tādi, ne gluži mīkstie, bet tādi mazliet citādāki. Dažkārt arī tos tiešām dēvē par tādiem mīksto kviešu miltiem, jo tas ir objektīvi,” stāsta Timpare.

 

 

Cukura līmeni var krietni “sašūpot” arī mīksti vārīti makaroni, tāpēc uztura speciāliste pastu iesaka gatavot tā, kā to dara itāļi - 'al denta' jeb nedaudz cietu

 

Reklāma
Reklāma


Uztura speciāliste skaidro, ka cieto kviešu jeb durum milti uz mūsu organisma glikozes līmeni iedarbojas citādāk nekā parastie baltie kviešu milti: “Atšķirība ir tieši šajā cietes struktūrā. Jau vārds cietie kvieši - nozīmē, ka ciete ļoti lēnām uzsūcas mūsu organismā, līdz ar to nerada straujas cukura līmeņa svārstības, ko mēs nevaram teikt par parastajiem baltajiem miltiem.”

Ko tas nozīmē? Straujas cukura līmeņa svārstības, kādas rada mīksto kviešu milti, piemēram, izraisa ātrāku bada sajūtu. Bet, ja svārstības ir lēnas, sāta sajūta saglabājas ilgāk.
 

Cukura līmeni var krietni “sašūpot” arī mīksti vārīti makaroni, tāpēc uztura speciāliste pastu iesaka gatavot tā, kā to dara itāļi - 'al denta' jeb nedaudz cietu: “Ja uz paciņas rakstīts [vārīt] no astoņām līdz desmit minūtēm, mēs vārām, piemēram, sešas vai septiņas. Vai arī vēl mazāk, ja mēs zinām, ka makaronus vēl sajauksim ar tomātu mērci. Un otrs - mums ir jāiemācās veikalā paskatīties, lai tie būtu cieto kviešu miltu makaroni.”
 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.