Nenokavē ievākt pumpurus – veselākai sirdij un asinsvadiem

Kad beigsies sulu laiks, sāks briest pumpuri. Tie satur vitamīnus, minerālvielas, mikroelementus, kas ziemā nogurdināto organismu piepilda ar pavasara svaigumu, mundrumu un spēku.
Pumpuros ir dzīvības spēks un ļoti daudz vērtīgu minerālvielu.

FOTO: Shutterstock.com

Pumpuros ir dzīvības spēks un ļoti daudz vērtīgu minerālvielu.

Kā izmantot uzturā pumpurus?

  • Upeņu pumpuri satur daudz C vitamīna. Tiem ir ļoti patīkama garša, turklāt šie pumpuri ir ļoti veselīgi – paaugstina organisma pretošanās spējas slimībām un palēnina novecošanās procesus. Svaigus upeņu pumpurus attiecībā 1:5 aplej ar degvīnu, divas nedēļas nostādini tumšā vietā, pēc tam izkās. Izvilkumu uzglabā ledusskapī. Lieto pa 20–30 ml trīs reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

 

  • No bērzu pumpuriem vari pagatavot novārījumu. Ņem vienu tējkaroti bērzu pumpuru uz glāzi ūdens un vāri 10 minūtes – tā iegūsi labu līdzekli nedzīstošu brūču un trofisko čūlu ārstēšanai. Novārījumam piemīt izteikta urīndzenoša iedarbība.

 

  • Priežu pumpuri palīdzēs atbrīvoties no klepus un kakla sāpēm, arī no saaukstēšanās kopumā. Tos izmanto arī kā urīndzenošu un nierakmeņu slimību ārstējošu līdzekli, spondilozes (osteohondrozes), aknu un žultspūšļa slimību gadījumā. Divas ēdamkarotes pumpuru aplej ar vienu litru ūdens. Vāri 10 minūtes slēgtā traukā uz lēnas uguns. Nostādini 30 minūtes. Lieto pa 1/2–1 glāzei dienā. Kurss no divām nedēļām līdz diviem mēnešiem. Lai dažādotu garšu, tējai vari pievienot citrona vai apelsīna miziņu.
Reklāma
Reklāma

 

  • Kastaņu pumpuri atjauno organismu, tīra asinsvadus un spēcina imunitāti. 200 g kastaņu pumpuru samal un pārlej ar divarpus litriem uzsildīta Kagora vīna, vāri uz mazas uguns pusstundu. Lieto trīs reizes dienā pa 50 g pusstundu pirms ēšanas.
     
  • Vilkābeles pumpurus lieto pie sirds išēmiskās slimības, stenokardijas, aritmijas, kā arī, ja ir ateroskleroze, hipertonija, galvas reibšana un trokšņi ausīs. 100 g vilkābeles pumpuru samal, samaisi ar 30 g medus, pievieno kanēli un vanilīnu, pārlej ar 0,7 l konjaka, labi samaisi un noliec uz 24 stundām tumšā, siltā vietā. Pēc tam izkās un lieto pa ēdamkarotei pusstundu pirms ēšanas trīs reizes dienā. Kurss 2–3 mēneši.

 

  • Ceriņu pumpuri palīdz, ja ir cukura diabēts, sāpes locītavās un jāsamazina temperatūra. Vienu ēdamkaroti ceriņu pumpurus aplej ar litru vāroša ūdens un lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas. Locītavu ieziešanai vienu daļu svaigu sasmalcinātu pumpuru aplej ar četrām daļām degvīna, glabā tumšā vietā nedēļu, ik pa laikam sakratot. Iezied locītavas pirms gulētiešanas

Saistītie raksti