Kurkuma iekļauta pretvēža diētas produktu TOP augšgalā. Kāpēc tā tik vērtīga un kā lietot ikdienā

Rūgtenā kurkuma iekļauta pretvēža diētas produktu TOP augšgalā. Ne velti, jo, kā saka ārstniecības augu pazinēja, farmācijas doktore, profesore Vija Eniņa, kurkuma pieder ārstniecības augu saimei un tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajām garšvielām.
Šo garšvielu lieto pie ēdieniem kopā ar maltiem melnajiem pipariem, kas palīdz kurkumai mūsu organismā darboties ar divkārt lielāku spēku.

FOTO: Shutterstock.com

Šo garšvielu lieto pie ēdieniem kopā ar maltiem melnajiem pipariem, kas palīdz kurkumai mūsu organismā darboties ar divkārt lielāku spēku.

Daudziem zināmajā Deivida Servena–Šreibera grāmatā “Anticancer. Pretvēža dzīvesveids” kurkuma celta goda vietā. Grāmatas autors – ārsts un zinātnieks, kurš pats saskārās ar galvas audzēju, šo garšvielu iesaka lietot pie ēdieniem kopā ar maltiem melnajiem pipariem. Kāpēc? Jo melno piparu sastāvā ir piperīns, kas palīdz kurkumai mūsu organismā darboties ar divkārt lielāku spēku. Tikai nepārspīlē. Kā runājām, kurkuma ir rūgtena, tāpēc pilnīgi pietiks, ja paprāvai salātu bļodai pievienosi tikai piektdaļu tējkarotes šīs garšvielas.  
 

Kāpēc tik vērtīga? 

Vispirms profesore Vija Eniņa atklāj, ka kurkumas pulveri iegūst no sakneņa, kas pēc izskata atgādina mums visiem labi zināmo ingveru. Tikai  kurkuma ir spilgti dzeltena, nevis blāva, un košumu tā iegūst, pateicoties sakneņa sastāvā esošajām krāsvielām kurkuminoīdiem. Šīs krāsvielas arī ir vērtīgākais garšaugā, jo tieši tām piemīt ārstnieciskas spējas. 

Kurkuminoīdi ir spēcīgi antioksidanti, kas spēj savlaicīgi padarīt nekaitīgus visus organismā izveidojušos brīvos radikāļus, tā pasargājot mūs no saslimšanām. 

Jā, arī no ļaundabīgiem audzējiem, tāpēc kurkumu īpaši iesaka melanomas, krūts un aizkuņģa dziedzera vēža slimniekiem. 
Vēl šim garšaugam piemīt pretiekaisuma, pretsāpju, nomierinoša un antibakteriāla darbība. Kurkumā ir arī mazliet ēteriskās eļļas, daudz rūgtvielu, kas sabužina mūsu imunitāti, kalcijs, dzelzs, jods, fosfors, C un vairāki B grupas vitamīni. Tāpat kā citas garšvielas, arī kurkuma spēcīgi ietekmē ēstgribu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, žults sekrēciju un tā izdali. “Labai gremošanai nepieciešama laba žults sekrēcija. Gadās, ka žults sekrēcija ir laba, taču traucēta tās izdale, jo žultsvadi padevušies švaki vai ir spazmēti,” stāsta Vija Eniņa un piebilst, ka šāda liksta var veicināt žultsakmeņu veidošanos. 

Jāpiebilst, ka šī garšauga dzimtene ir Indonēzija un Indijas dienvidi, un kurkumu uzskata par vissenāko garšaugu. Vēstures avotos lasāms, ka senie polinēzieši ņēma līdzi kurkumu, dodoties pāri Klusajam okeānam uz Havaju salām, bet 13. gadsimtā to savā dienasgrāmatā aprakstījis Marko Polo, salīdzinot kurkumu ar safrānu.
Ķīnas tradicionālajā un Indijas ājurvēdiskajā medicīnā kurkumu izmanto aknu slimību un dzeltes gadījumā, arī gastrīta ārstēšanā, ja cilvēku moka paaugstināts skābes daudzums. Kurkumā esošās aktīvās vielas veicina gļotu veidošanos, kas pārklāj kuņģa virsmu un remdē sāpes. Ājurvēdā to izmanto arī cukura diabēta ārstēšanā, jo šī garšviela samazina cukura līmeni asinīs. Austrumu zemēs ar kurkumu krāso audumus, bet Indijā to plaši lieto karija pagatavošanai.

 

Kā lietot?

Kurkumu pievieno ne tikai salātiem, bet gatavošanas beigās arī zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem, jo karstumā tā nezaudē savas vērtīgās īpašības. Vēl šo garšaugu izmanto aplikāciju veidā vai kā zāles iedzerot.

 

Ūdens izvilkums

Kā gatavo? Tējkaroti kurkumas pulvera pievieno glāzei karsta ūdens un ļauj divas augstākais trīs stundas ievilkties. Pēc tam šķidrumu nokāš un dzer pa pusglāzei trīs reizes dienā. 
Dzer kā zāles: tas būs labs organisma spēcinātājs, gremošanas un žults izdales veicinātājs, kā arī labas zāles saaukstēšanās, bronhīta un citu vīrusa vai apsaldēšanās slimību gadījumos. 
Izmanto kompresēm: iegūtajā šķidrumā samitrini vairākās kārtās salocītu marles gabalu vai citu tīru drāniņu un pieliec savainotajai vietai – pie brūces, nedzīstošas ekzēmas vai kādas citas ādas slimības radītajiem bojājumiem.

 

Putriņa pret sēnīti, psoriāzi

Reklāma
Reklāma

Kā gatavo? Tējkarotei kurkumas pulvera pievieno nedaudz ūdens, lai, abus sajaucot, veidojas bieza putriņa. 
Gatavo masu lieto pret pēdu mikozēm (sēnīte) vai psoriāzes radītu bojājumu dziedēšanai ādā. Pagatavojumu liek uz skartās vietas un tur 15 līdz 20 minūtes. Lai iegūtu labu rezultātu, tā dara trīs reizes dienā. 
Kurkuma arī spēj izcili sadakterēt sejas ādu – attīra, uzlabo vielmaiņas procesus ādā, palīdz tai tikt vaļā no toksīniem un sāļiem, uzlabo sejas krāsu.

 

Sāpošam kaklam

Kā gatavo? Glāzei silta ūdens pievieno pustējkaroti kurkumas pulvera un tikpat daudz sāls. Kādu brīdi visu rūpīgi maisa.  
Pagatavojums būs labs kakla skalošanai gan tad, kad tas sāp un ir iekaisis, gan arī tad, ja sāpju nav, taču to kairina klepus.

 

Pret sastiepumiem, sasitumiem

Kā gatavo? Kurkumas pulveri sajauc ar medu un uzliek kā kompresi uz sasitumiem, sastiepumiem vai iekaisušām, sāpošām locītavām.  

 

Viegliem savainojumiem

Kā gatavo? Šāiem gadījumiem vajadzēs tikai pašu kurkumas pulveri. Kad iegriezts pirkstā, krītot nobrāzts elkonis, celis, vai gadījies kā citādi savainoties, nomazgā brūci ar siltu ūdeni un uzber tai kurkumas pulveri. Tas palīdzēs apturēt asiņošanu, mazinās sāpes un ievainojums ātrāk sadzīs.  

 

Ja moka anēmija

Kā gatavo? Pustējkaroti kurkumas pulvera sajauc ar medu pēc garšas un lieto divas reizes dienā aptuveni pusstundu pirms ēšanas. 
Garšviela bagātīgi satur dzelzi, tāpēc regulāra tās lietošana var manāmi paaugstināt dzelzs rezerves organismā.


ATCERIES!

Kā jau ārstniecības augs pār mēru lietota kurkuma var nodarīt arī kaitējumu tavam organismam. 

  • Ja parādās alerģiska reakcija – izsitumi, saasinās iekaisums vai sāpes – pārstāj to lietot.
  • Kurkuma arī sabiezina asinis, tāpēc, lai izvairītos no trombu veidošanās, atceries dzert ūdeni. Vismaz par puslitru vai litru vairāk nekā parasti to izdzer dienā.

Saistītie raksti